in

HarikaHarika SevdimSevdim

Blog Sitesine Ziyaretçi Çekmek İçin Yapılması Gerekenler

Bloğa Ziyaretçi Çekmek

Bundan 10 yıl önce her şey çok daha kolaydı… Fakat imkanlar da bu kadar yoktu. Şimdi hiç kodlama bilgisi bilmeyen, daha önce hiç web işleriyle uğraşmamış bir kişi bile tek  video izleyerek bir yazı okuyarak 1 saat içerisin de güzel bir blog açabiliyor, bloğa ziyaretçi çekebiliyor. Bunun wordpress’ in gelişmiş, bol eklentili, bol temalı ve kullanımın kolay olmasında etkisi büyük… Bloğa ziyaretçi çekmek kodlama değil, teknik bilgi (SEO) ve analiz gerektiriyor.

İçerik Tablosu

Şimdi blog sitesini başarıya ulaştırmak oldukça zor. Hem içerik hem arama motorlarını tanıma açısından bilgi ve analiz  gerekiyor. Bu konu hakkında yazılmış bir çok yazı var. Yazı oldukça detaylı ve uzun olacaktır, bütün detaylardan bahsetmeye çalışacağım. Umarım sıkılmadan okursunuz.

Bu yazı ciddi para kazanmak amacıyla blog sitesi veya benzer tarzda site  açan kişilere yönelik olacaktır. Hobi amaçlı, harçlık gelsin yeter diyen kişilere detaylı gelecektir.

Her sektörde her konuda yazılar yazılmış durumda.. Web içerik işi öyle bir hale geldi ki artık haber siteleri haberden başka her şeyi yazar oldu.. Eski köklü siteler olduğu içinde haber sitelerinin önüne geçmek oldukça zor…

Şu da bir gerçektir artık ne kadar zor olursa internet büyük pazar. Reklamlar artık televizyonlardan internete kaydı. Reklam = Para… Bu sebeple bir siteye binlerce kişiyi sokmak  ciddiye alınıp uğraşılacak işler arasında…. Öyle olmasa önde gelen haber siteleri ne diye rüya tabirleri yazsın, ne diye bilgisayar oyunlarından bahsetsin, ne diye web işlerinden, kodlamadan bahsetsin… Ziyaretçi gelebilecek her şeyi kendi sitelerinden toplamak için her konuyu yazmaya başladılar.

1- Site İçeriği Ne Olacak, İçeriği Kim Yazacak?

Seçtiğiniz kategorilerin çok çok kısıtlayıcı olması yazacağınız  konu çeşitliliğini de azaltacaktır.Yazacağınız kategorideki konuların genele hitap etmesi yüksek ziyaretçiye ulaşmak isteyenler için gereklidir. Önceden sadece bir konuya yönelik açılan sitelerin daha başarılı olduğunu görüyorduk. Fakat günümüzde Google’ site genelinden çok o yazının değerini ölçüyor. Bir rüya tabiri aradığınızda 1. sırada rüya tabiri sitesi çıktığını da görüyoruz, bir haber sitesi çıktığını da görüyoruz,  kişisel blog sitesi çıktığını da görüyoruz. Günümüzde sitenin genel konularından çok yazılan yazıların tekil olarak değerlendirilmesi daha çok ön plandadır.

Şayet özel bir kategoride site açacaksanız, o kategoride ki her şeyi yazmanız o alanda marka olmanız, o kategoride birisi ne ararsa sizin sitenizde bulması gerekiyor. Buda kolay değildir. Çünkü ekstra ekstra bilgi gerektirecektir. O konuda çok derin, donanımlı bilgiye sahip olan kişide öyle sanıyorum ki blog yazacak fırsatı yoktur. Sahadaki işleriyle meşgul oluyordur…İstisna olarak, o kategorideki yabancı sitelerden çeviri yapıp açılan siteler olabilir.Burada sadece çeviri yeteneği, bilgisi yeterli olacaktır.

Buradan genel blog sitesi açılması gerektiği anlaşılmasın, yine belli kitleye hitap edecek fakat çok kısıtlayıcı kategoriler olmaması gerekiyor.Kabaca Moda, Teknoloji, Sağlık, Eğlence gibi kategoriler belirlemek gerekiyor.Kategori Moda ama kendi alanında çok dallandırılabilir, kategori teknoloji ama bilgisayar, telefon… gibi kendi içinde çok fazla  dallandırılabilir kategorileri kastediyorum.

Daha önemlisi ise siteye içerikleri kim girecek?

Şayet siz girecekseniz  araştırmacı, güncel gelişmeleri takip eden biri olmalısınız. İçerik ekleyebilmek için bir kaynağınız olmalı… Bu araştırma yaptığınız siteler, dergiler, kitaplar, takipte olduğunuz sosyal hesaplar olabilir. Yol uzun, süreç uzun… Bu nedenle başarıya erken ulaşmak isteyip sonucu göremeyince işi yarım bırakabilirsiniz. Düzenli olarak içerik eklemeniz gerekiyor.

Bu içeriklerin başlıkları ne olacak? Neler yazacağım? Ne kadar süre yazabilirim ? Bana bu işte kimler yardım edecek? Ücret karşılığı yazarlar tutarsam bana süreçte ne kadar maliyeti olacak, benim bütçem ne kadar ? Her zaman siteye zaman ayırabilecek miyim? Rakiplerim neler yazıyor?    Bu soruların cevaplarını netleştirmelisiniz.

2- Hangi Konularda Yazı Yazılacağının Analizi

Benzersiz ama talep olan bir konuda yazı yazdığınızda ziyaretçi kolaylıkla çekebileceksiniz. Fakat bu artık gerçekten çok zor. Çünkü içerik yayınlayan site sayısı, kişi sayısı çok çok fazla….

Peki nasıl olacak?

Onlarca sitede yazılan konuları yazmakla hiç uğraşmayın.Eğer o konunun çok daha kapsamlı, çok daha farklı yönlerinden bahsetmeyecekseniz… Şöyle düşünmek daha doğru olacaktır; yazacağım yazı veya benzeri otoriteler siteler tarafından zaten yayınlanmış, aramalarda muhakkak benim sitemden daha önde çıkacaklar.( Hele ki site yeni açılan site ise bu kaçınılmaz).

Burada yapılması gereken yazılacak konuya ait anahtar kelimeleri analiz etmek, bu anahtar kelimelerden popülaritesi daha az, Aylık 100.000 aranma hacmine sahip değilde Aylık 500-1000 aranma hacmine sahip anahtar kelimelere yoğunluk vermek. Yazınızı o  anahtar kelimeler üzerine yazmanızdır. Bunun sonucu olarak yan anahtar kelimelerden sitenize ziyaretçi akışı başlayacaktır.

“İstanbul’ da Gezilecek Yerler” böyle bir konu açmanız zaman kaybı olur. Onlarca otoriter sitede bu başlık var. İstanbul ‘ da çocuklarla gezilecek yerler, Eyüp’te gezilecek tarihi yerler  gibi daha az aranma hacmine sahip  ama ziyaretçi akışı sağlayacak kelime grupları seçmek gerekiyor.

 

Anahtar kelime tespiti için yerli şuan yok ama yabancı bir kaç site mevcut. Yazdığınız internet sitesinin anahtar kelimelerini çıkarıp, aranma hacimlerini Seo zorluk derecelerini ve Google sıralamasındaki rakip konuları listeliyorlar. Aynı zamanda yazdığınız anahtar kelimeye yakın diğer kelime gruplarını öneren, aranma hacimleri gösteren siteler…Bu sitelerin premium üyelikle hizmet vermektedir. Yane ücretli… Moz.com, neilpatel.com bunlardan bazıları. İlk aşamada ücretsiz kullanım olanağı sağlayan neilpatel.com ‘u tavsiye ederim.

Bunların yanında Google Adwords Reklam Teşhis Aracı’nıda kullanabilirsiniz. Reklam hesabı oluşturun(ödeme yapmayın) reklam teşhis aracına bir kelime grubu yazın. Benzer kelime grupları ve tahmini aranma hacimleri listelenecektir. Buda size fikir verecektir.

 

3- İçeriği Güzel Yazmak Yeterli Değil

Sitenizin seo ayarları incelikle yapılmış, görseli güzel, site açılma hızı iyi… Güzel bir içerik yazdınız, anahtar kelimelerini iyi … İş burada bitmiyor…Bunlar belki işin % 50’sidir. Google aramada sıralama yaparken bir çok faktöre bakar. Şu unutulmamalıdır, Google doğru içeriği, talep olan içeriği arama yapan kişiye sunmak zorundadır başarılı olması için.. Durum böyle olunca yazınız çok iyi olmasa, eksikleri olsa da eğer bir şekilde birileri  yazınızı ziyaret ediyorsa , bu yazının Google sıralamasında yükselmesi kaçınılmazdır. Yane yazdığınız yazıya bir şekilde Google harici ziyaretçi çekmeniz gerekiyor. Bunun en iyi yolu sosyal medya paylaşımlarıdır. Google, Facebooktan Twitterden siteye kaç kişi girmiş bunu ciddiye almaz ama yazınızı nereden geldiğinin kıymeti olmasa da okunmuş olmasına çok dikkat eder, ciddiye alır. Yazınıza azda olsa ziyaretçi gelecek arama motoru harici ziyaretçi kaynakları bulmalısınız.

Peki sosyal medyada veya forumlarda paylaştınız tıklanmalar oldu, yazınıza ziyaretçi geldi. Eğer ziyaretçi yazıyı okumadan çıkarsa bu da işinize yaramaz. Ziyaretçi gelecek yazınızı okuyacak, sayfayı aşağı kaydıracak vakit geçirecek. Eğer böyle olursa zamanla sayfanız aramalarda yükselecektir. Yükselmemesi mümkün değildir…

Emin olun Google ne kadar kuralcı gibi görünse de kuralsız analizler yapmaktadır. Bir web sayfasına girdiğinizde sayfadaki mause hareketlerini dahi takip ettiğinden emin olabilirsiniz.

Sonuç olarak yazdığınız yazı okuyucunun aradığı içerik olacak ki yazınızı okusun vakit geçirsin.

 

Yazıyı yazdınız, Sosyal medyadan, forumlardan ziyaretçi çektiniz. Ziyaretçi akışı başladıktan  sonra Google aramalarında yazınız yükselecek, yükseldikçe aramalardan ziyaretçi yönlenmeye başlayacaktır. Google den gelen ziyaretçilerde yazınızda zaman geçirdikçe Google Sıralamasında 1. sıraya çıkacaksınızdır.

Backlink alma, tanıtım yazısı çalışmalarından bahsetmeyeceğim. Doğal dışı hareketler bugün bir miktar işe yarasa da yarın Google’nin yeni algoritmasına yakalanacak ziyaretçi kaybı yaşayacaksınızdır. En Sağlam ve gerekli yöntem kaliteli içerik yazmak ve içeriğe Google dışında ziyaretçi akışını bir şekilde başlatmaktır.

Neilpatel.com Dan Nasıl Anahtar Kelime Analizi Yapılır

Keywords idea linkine tıklayınız. Detay öğrenmek istediğiniz anahtar kelimeyi yazınız. Tavsiye kelime grupları listelenecektir veya rakip site adresini yazarak anahtar kelimelerini inceleyiniz.

Listelenen anahtar kelimelerde SD ( Seo Difficulty) değeri 40 ve aşağısındaki ve  Aranma hacmi aylık 500-1500 aralığındaki anahtar kelimelerin üzerine tıkladığınızda aramada çıkan siteler ve konuları listelenecek. O konuları inceleyerek içerik bilgisi de edinebilirsiniz.

Rüya Tabirleri Kelimesini Örnek Alırsak Bir Kaç Ekran Görüntüsü;

 

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
salih
salih
3 yıl önce

İnternet sitesi açmak artık kolay ama ziyaretçi çekme işi tam bi uzmanlık.