Gelişen teknoloji ile 3 boyutlu yazıcılarla çıktısı alınan modeller her geçen gün artmaktadır. Endüstriyel kullanımdan sonra hemen evlerde yer edinmiş boyutlu yazıcılar ile elde edilen modeller de amatör kullanıcıların hobisi haline dönüşmüştür. Bu modellerin elde edilmesinde ise filament adı verilen işlenmiş malzeme kullanılmaktadır. Bir çok çeşidi ve renkleri olan bu malzemenin ne olduğunu merak ediyorsanız “ filament nedir? Doğru filament nasıl seçilir” adlı yazımıza göz atmanız fayda var.
Filament Nedir?
Filament, termoplastik malzemelerin ve oluşumların endüstriyle işlemden geçerek 3D yazıcılarda kullanılmak üzere şekillendirilmiş formudur. Granül haldeki malzemelerin endüstriyel aşamalardan geçirilerek bir plastik tel hali formuna bürünmesiyle oluşturulur. Filamentler aslında 3d boyutlu modelleme çıktılarının sanaldan gerçek hayata geçerken gerekli olan form malzemesinin makaralar yahut farklı araçlara sarılmış hali de diyebiliriz.
Filamentlerin çeşitleri farklılık göstermektedir. Yarım kilogramdan iki kolaya kadar değişik ağırlıklarda ve ortalama 3 metre uzunluğundaki makaralara sarılıdırlar. Filamentlerin kalınlıkları da çeşitlenmelerinde önem göstermektedir. 1.75 mm ve 3 mm olmak üzere iki kalınlık değerine sahiptir. Genel olarak filamentler 1.75 milimetre kalınlığındadır, tabi ki bu kalınlığın dışında filamnetleri bulmak mümkündür fakat bu değer dışındaki filamentlerle çalışan yazıcılar özel üretim yahut özel ihtiyaç için üretilmiş makinelerdir. 3 boyutlu yazıcınızla model çıktısı almaya çalışırken kullanılacak olan filamentlerin kalınlığına ve uzunluğuna dikkat etmelisiniz.
3 Boyutlu Yazıcılarda Filament Nasıl Kullanılır?
3 boyutlu yazıcının ekstruder düzeneğinde bulunan ısıtma bloğuna filamentin girmesiyle başlayan süreç, buradaki bölümde eritilir. Termoplastik malzemeden üretilen filamentin burada erimesi için yüksek sıcaklıklar gerekli olabilir. Daha sonra ekstruder düzeneği ivmelendikçe eriyen filament yeni formu ile nozzle kısmından dışarı çıkar. Önceden sanal ortamda tasarlanmış modelin dijital hatlarına göre step motorlar yardımıyla filament modelin formunu oluşturur. Bu süreçte step motorlar sağ, sol, ileri, geri, yukarı ve aşağı doğrultularında hareket ederler. Hareketler boyunca tasarım katmanları katman katman tabandan tavana doğru modellenir.
Filamnet Çeşitleri Nedir?
Evlerimizde ve amatör amaçlı olarak kullanılan çoğu filament PLA çeşidindedir. Diğer çok kullanılan çeşitler ABS, PETG, Nylon, TPE, ve TPU’dur.
3 Boyutlu Yazıcılar İçin Doğru Filament Nasıl Seçilir?
Evinizdeki kullandığınız yazıcıların bozulması başınıza gelebilecek en kötü durumlardan biridir. Bu yüzden filament seçimlerinde fevri kararlar vermemelisiniz. Yazıcınızı iyi tanıyıp hangi filamenti kullandığını öncelikle belirleyip daha sonra kaliteli bir filament almalısınız. Kalitesiz filamentler makinenizin ekstruder bölgesini bozabilir. PLA türündeki filamentler ev kullanıcıları için çok doğru tercih olacaktır. Genellikle amatör kullanıcılara hitap eden 3 boyutlu yazıcılar PLA filament çeşidini kullanmaktadır. Ucuz olması ve çok tercih edilmesi nedeniyle piyasada bulmanız oldukça kolaydır. Diğer bir doğru seçim olarak ABS filamentlerini önerebiliriz. ABS filamentleri de PLA flamentleri kadar oldukça yaygındır.