in

Lenfoma Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

Genel itibari ile lenf bezlerinin daha çok (boyun bölgesi, koltuk altlarında) hastalığına lenforma hastalığı denilebilir. Adı gibi sadece lenf bezleri ile alakalı olan bir hastalık değildir. Vücudumuzun hemen hemen her organında ortaya çıkabilmektedir.

İnsanın vücudunu kanserden koruyan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp kansere dönüşmesidir. Kan dolaşımı ile hareket halinde oldukları için vücudun her tarafında çıkabilirler: Midede, kalın bağırsakta çıkabilir.

Bazı lenfomalar, yıllar boyunca vücutta hiçbir şey yapmadan beklerler, bazıları ise çok kısa süre içerisinde bütün vücudu işgal ederek çok önemli derecede tahribata yol açarlar.

  Lenfoma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Örnek üzerinde anlatılmak gerekirse belirtileri göğüs bölgesinde oluşan lenf bezi, öksürüğün oluşmasına yol açmaktadır. Daha da ilerlerse nefes darlığının oluşmasına kadar gidilebilir. Karın bölgesinde oluşan bir lenf bezi, karın ağrılarının oluşmasına neden olur.

Bir de çıplak gözle bakıldığı zaman ulaşılamayan ya da görülemeyen birtakım lenf bezleri de mevcuttur. Karın boşluğu, göğüs boşluğu lenfleri gibi.

Yüksek ateş, çamaşırlarını değiştirmeye sebep olacak derecede aşırı terleme ve son 6 ay içerisinde ortaya çıkan mevcut kilonun en az oranında zayıflama bulgularıdır.

Ekstra Lenfatik Bulgular Ortaya Çıkabilmektedir.

Bulantı, kusma, ishal, akut apandisite benzer bulgular. Aynı şekilde kemik iliklerinin olduğu bölgelerde meydana gelirse eğer hastalarda kansızlık, enfeksiyonlara yatkınlık, kanama gibi problemler ile karşımıza çıkabilmektedir.

 

 Lenfoma Hastalığı Nasıl İzlenebilir?

Lenfoma hastalığı insan vücudunun her yerinde çıkabilir. Bazen de iç taraflarda çıkabilir. Rastlantı eseri de fark edilebilir. Ya da bir ciğer filminde lenf bezleri görülebilir veya basit bir ultrason filmi ile de görülebilir. İlla boyunda olacak diye bir şey yok, kasıkta da zararlı lenfoma çıkabilir.

Günümüzde lenfomadan insanların korkmaması gerekir. Çünkü tedavi seçenekleri çok fazla arttı. Sağlık imkanlarının gelişmesi ile sadece hasarlı olan dokuyu hedef alan lenf kanserini bitiren ilaçlar üretilmiştir. Gerek ilaç tedavisi gerekse de cerrahi operasyon ile %80’ e varan yüksek oranlarla bu hastalıktan bireyler kurtulabilir

Bu tür problemlerin ortaya çıkması durumunda muhakkak bir Hekim tarafından hastalık ile mücadele edilmesi ve bulguların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Lenfoma hastalığının sebepleri ortaya çıktıkça, tedavi yöntemlerinde de çok önemli detaylar ortaya çıkmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan istatistik çalışmalarına göre 5 yıl öncesine kadar lenfoma hastalarının %65’i bu hastalıktan kurtulurken, bu oran bugün %85’ lere kadar yükselmiştir. Hedefe yönelik ilaçların devreye girmesi ve özellikle de hastalıklı dokuyu etkileyip Yan etkiler profili düşük olan ilaçların kullanılması, kemoterapi ile birleştiğinde tedavinin etkilerinde artış gözlemlenmiştir.

Bunun yanında hücre biyolojisi ortaya çıktıkça tedavi seçenekleri de artık hücreyi çoğalmaya iten moleküller belirtiler ortaya çıktıkça hücrelerin çoğalmasını sağlayan sinyaller durdurularak hücrenin kemoterapi olmaksızın çoğalmasının durdurulması veyahut tedavinin daha da başarılı olması sağlanılabilmektedir. Lenfoma hastalığı belirtilerinin bulunduğu bireylerin, derhal sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments