in

MİT’ e Nasıl Girilir? MİT’ e Girme Şartları Nelerdir?

Mit yani Milli İstihbarat Teşkilatı, ülkemizin uluslar arası ve ülke içindeki en büyük koruyucularından biridir. Fiziksel operasyonlar düzenlemese de stratejik yöntemlerle gerekli bilgiyi edinmekte hem iş, hem dış güvenliğe destek olmaktadır. Ülke içerisindeki terör örgütlerinin planlarını, başka ülkelerin ülke içerisindeki planlarını ya da çıkarlarını, ordunun darbe yapma ihtimali gibi nitelik taşıyan bilgileri edinerek ülke içerisinde bir stabil durum oluşturmayı hedeflemektedir.

MİT Nedir?

MİT’in şüphesiz en net görevi ülke içinde ve ülke dışında oluşabilecek her türlü tehdidi, eylemi, oluşumu fark etmesi ve durumun engellenmesini sağlaması olarak nitelendirilebilmektedir. MİT’in kurulması Atatürk ve Mareşal Fevzi Çakmak Paşa arasında geçen diyaloglarla başlamaktadır. Mareşal Fevzi Çakmak önderliğinde Emniyet Genel Müdürlüğü iştiraki olarak kurulmuştur. 1926 yılında kurulan ve kurulduğu dönemde ülke içi çalışmalarda bulunan bu kurum, ilerleyen yıllarda ülke dışındaki istihbaratı da toplayabilmek adına çeşitli yapılanmalara gitmiştir. Günümüzdeki haliyle Başbakanlığa bağlı olacak şekilde 1965 yılında kurulmuştur. An itibariyle Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı aşağıdaki altı birimden oluşmaktadır;

  • Dış Operasyonlar Başkanlığı
  • Sinyal İstihbarat Başkanlığı
  • Güvenlik İstihbarat Başkanlığı
  • Stratejik Analiz Başkanlığı
  • Elektronik Teknik İstihbarat Başkanlığı
  • İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı

MİT’e bağlı olarak faaliyet gösteren personeller 657 sayılı kanuna tabii birer devlet memurudurlar ve silah taşıma yetkileri bulunmaktadır. Bu personellerin gerek yurt içi, gerekse yurtdışı fark etmeksizin pek çok mali ve sosyal olanağa erişim hakkı bulunmaktadır.  Genel olarak kolluk kuvvetlerine verilen hakların tamamına sahip olmasının yanı sıra bazı özellikleriyle onlardan daha çok artıları bulunmaktadır.

MİT Personeli Nasıl Olunur?

MİT, diğer devlet kurumlarından farklı olarak düzenli olarak alımlar gerçekleştirmez. Belirli bir sınava tabi tutmaz ve alımlar için takvim oluşturmaz. MİT için çalışmak isteyen kişiler çok detaylı bir özgeçmiş hazırlamak zorunda olup, bu özgeçmişi MİT’e göndermelidir. Gerekli olduğu durumlarda MİT İnsan Kaynakları, dikkat çeken kişileri mülakata davet etmektedir. Mülakatı başarıyla geçen adaylar ise kısa süreli bir eğitimin akabinde işe başlamaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments