Günümüze kadar neslini sürdürememiş birbirinden ilginç, garip yapılı nesli tükenmiş hayvanlar ın varlığını fosil kalıntılarından bilim adamları ispatlamıştır. Kemik yapılarından olası şekillerini de bilgisayar ortamında çizmiştirler. Bir kısmının yakın zamanda nesilleri tükendiği için net yapı ve özellikleri bilinmektedir.
Nesli Tükenen Hayvanlar ve Nedenleri, nesli tükenen hayvanların isimleri, ülkemizde yaşadığı bilinen ve nesli tükenmiş hayvanlar nelerdir? gibi sorulara yanıt için geniş literatür çalışması yaptık, nesli tükenmiş hayvanlar hakkında bilgileri bu konu altında paylaşacağız.
1- Dinazorlar
Dinazorların neslinin yaklaşık 65 milyon yıl önce tükendiği bilinmektedir. Nesillerinin sonlanması için bir çok teori ortaya atılsa da en çok kabul gören büyük bir gök taşının dünyaya çarpması sonucu bir anda iklimin değişmesi sonucu canlıların % 70’inin yok olduğudur. Dinazor da bu canlılar arasındadır.
2- Tüylü Mamut
Fil türündendir. En son fosil kalıntılarına Kutup Bölgesindeki Wrangel Adasında rastlanmıştır. 4 bin yıl önce neslinin tükendiği düşünülmektedir.
3-PRENE DAĞ KEÇİSİ
Yakın geçmişte nesli tükenen hayvanlardandır. En son 2000 yılında görülmüş, sonrasında bu hayvana daha rastlanmamıştır.
4- Moa
Deve kuşu türlerindendir. Yaklaşık 3.5 mt kadar büyüklüğe ulaştıkları bilinmektedir. Kontrolsüz avlanma sonucu moa kuşu nesli tükenmiştir.
5 – İrlanda Geyiği
2 metre omuz yüksekliği , 3.65 boyunda, boynuzu yaklaşık 40 kg gelen devasa yapıda geyik türüdür. Milattan 5500 yıl önce neslinin tükendiği var sayılmaktadır.
6-Dodo
Uçamayan kuş türlerindendir. Dodo kuşu kontrolsüz avlanma sonucu nesli tükendiği bilinmektedir.
7-Siyah Batı Gergedanı
2011 yılında soyu tükenen hayvanlardan olarak kayda alınmıştır.
8- Cava Kaplanı
Cava Kaplanı da yakın geçmişte nesli tükenen hayvanlardandır. Cava kaplanı yaşam alanlarının mahvedilmesi ve avlanma sonucu 1903 yılından sonra bu hayvana daha rastlanmamıştır.
9- Tazmanya Kaplanı
1936 yılından sonra Tazmanya Kaplanı görülmemiştir.
10- Steller Deniz İneği
Bering denizinde yaşadığı bilinmektedir.( kuzey kutbu yakınlarında ) Son steller deniz ineğinin 1768 yılında görüldüğü bilinmektedir.
Ülkemizde Yaşayan, Nesli Tükenen veya Tükenmek Üzere Olan Hayvanlar
1- Anadolu Parsı
17 ocak 1974 en son ülkemizde görülmüştür( Beypazarı Bağözü köyünde). Son görülen anadolu parsı köylüler tarafından vurulmuştur.
2- Asya Aslanı
Asya aslanı en son Bilecekte 1880 yılında görülmüştür. Daha sonraları görüldüğüne dair bir kayıt yoktur.
3- Hazar Kaplanı
Son olarak hazar kaplanı Şubat 1970’de Uludere’de Şehit Şenisimli bir köylü tarafından 122 cm. gövde uzunluğunda bir erkek birey vurulmuştur.
4- Kelaynak Kuşu
Birecikte 50 civarı kelaynak kuşunun yaşadığı bilinmektedir. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlardandır.
5- Yılanboyun
Hatay’daki Amik Gölü’nde yaşayan yılanboyun isimli kuşun soyu, gölün kurutulmasıyla ülkemizde yok oldu.
6- Çita
Son kayıt 1879 da Güneydogu Anadolu’da Birecik’in güneyinde Avrupalı bir gezgine hediye edilmiştir.Ülkemizde artık çita görülmemektedir.
Bu hayvanların neslinin tükenmeleri tek bir sebebe bağlı değildir. İklim değişikliliği, yaşam alanlarının kalmaması, kontrolsüz avlanma, araçlar tarafından yapılan kazalar sonucu hayvanların ölmesi gibi nedenler hayvanların neslinin tükenmesine sebep olmaktadır. Genel olarak en belirgin etken avlanarak öldürülmeleri olmaktadır.