Menu
in

Ortoreksiya Nedir? Ne sebep olur?

Etrafınızda sağlık yemek yeme saplantısı veya alışkanlığı olan bir çok insan görebilirsiniz. Bu tip insanlar dengeli ve sağlıklı beslenme konusunu abartıp sadece kendilerince düşündükleri en sağlıklı besinleri yiyorlar. Eğer sizde böyle insanlara tanık olduysanız ve akıl sır erdiremediyseniz, “Ortoreksiya Nedir? Sebepleri Nedir” adlı yazımıza göz atmanızda fayda var.

Ortoreksiya Nedir?

Sağlıklı yemek yeme saplantısıdır. Birçoğumuz yemek yerken sağlıklı olmasına dikkat ederiz fakat ortoreksiya rahatsızlığı bulunan kişiler sağlıklı yemeklere o kadar kafayı takarlar ki, öğünleri kendilerince sağlıklı buldukları birkaç yemekten ibarettir. Sağlıklı ve dengeli beslenme saplantısının en son seviyeye ulaştığı insanlar, ortoreksiya rahatsızlığından muzdariplerdir.

Ne Sebep Olur?

Başlangıçta masum görünen ve sadece amacı kilo vermek olan diyetler bu rahatsızlığın ana sebeplerindendir. Öyle ki zaman içerisinde diyeti takıntı haline getiren insanlar aslında ortoreksiya başlangıç seviyesine girdiklerinden habersizdirler. Sadece diyet bu rahatsızlığa sebep olmaz, dahası yeme bozuklukları, mükemmelliyetçilik, obsesif kompulsif sorunları da bu rahatsızlığa davetiye çıkarmaktadır. Kariyer ve sağlık ikilemi arasında dolaşan insanlarda ortoreksiyaya yatkındırlar. Yani kariyerleri için sağlıklı birey olmak zorunda olanlar bu hastalığa en yakın kişilerin başında gelmektedirler. Diğer bir tarafta ise diğer sebepler sosyoekonomik, sosyal ve eğitim düzeyine bağlı olabilir. Cinsiyet ve yaş unsuru da ortoreksiya da bir o kadar etkili olmaktadır.

Çevremizdeki İnsanlardan Bazıları Ortoreksiya mı? Toplum İçerisinde Ne Kadar Yaygındır?

Yazımızın başında belirttiğimiz üzere masum diyetlere başlayan bireyler şüpheli grubundadır. Diyetlere uyma zorunluluğu, psikolojik sorunlar ve beslenme alışkanlıklarının birleşmesi en çok bu gruplarda görülmektedir. Bu tüm diyet yapanlar ortoreksiyadır demek değildir. Diyetlerini kötüleşen sağlık koşullarına rağmen bırakmayan bireyler ortoreksiya rahatsızlığına sahip olabilir. Bu türdeki gruplar pek çok hasarla rahatsızlığı geçirebilir.

Ortoreksiya Nasıl Yenilir? Rahatsızlığın Nasıl Üstesinden Gelinir?

İlerlemiş ortoreksiya da rahatsızlık sahibi ivedilikle hemen bir psikoloğa ve doktora görünmelidir. Eğer bu işlemleri gerçekleştirmezse hem kişisel hem ruhsal olarak büyük hasarlar alabilir. Hastalığın başlangıç aşamalarından olan bireyler ise kendilerine güvenerek ve inanarak ortoreksiyanın üstesinden gelebilirler. Ortoreksiya rahatsızlığı başlangıçta maddi bir hastalık değil psikolojik bir kaybediştir.

 

 

Leave a Reply

Exit mobile version