in

Saksıda En Kolay Yetiştirilen Meyve ve Sebzeler – Saksıda Yetiştirmek İçin Meyve ve Sebze Önerileri

Bahçeli evlerde yaşamak günümüzde neredeyse imkansız hale geldi. Evlerinde bitki yetiştirmek isteyen insanların ise saksıda bitki yetiştirmek başka yolları bulunmamakta. Balkonlarımızı güzelleştiren, pencere önlerimizi renklendiren bu bitkilerle evlerimizi daha güzel hale getiriyoruz. Tabi ki balkonlarda, pençe önlerinde bitki yetiştirmek sadece farklı türdeki çiçeklerden ibaret değildir. Kimilerine göre balkonlarda meyve ve sebze yetiştirmek saçma bir çaba olarak görülse de, bu durum çocuklarınızın ve aile bireylerinizin az da olsa toprakla buluşmalarını sağlar. Bunun yanı sıra meyve ve sebzeler normal çiçeklerden form ve yetiştirilme bakımıyla farklı özellikler göstermiş olduğundan “saksıda yetiştirmek için meyve ve sebze önerileri” yazımıza göz atmanızda fayda var.

İçerik Tablosu

Doğadaki En Güzel Lezzetlerden Biri: Saksıda Yeşil Soğan Yetiştirme

Yeşil soğan bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. İlk kez saksıda bir şey yetiştiriyorsanız bile yeşil soğan ile başarıya ulaşacağınızdan eminiz. Balkonlarınızda yeşil soğan yetiştirmek için ise üç şeye sahip olmalısınız. Torf açısından zengin olan bir toprak yahut nemli toprak, bir saksı ve arpacık soğanlar sizin işinizi görecektir. Öncelikle torfu yada toprağı saksınızın içerisine ortalama 20 cm olacak şeklinde yayınız. Daha sonra arpacaık soğanlarınızın filizlenmiş kısımlarını yukarı bakacak şekilde yerleştiriniz. Daha sonra ise soğanları kapatacak şekilde soğanların üzerine torf uygulayın. Bu tabakanın çok kalın olmasına gerek yoktur. Daha sonra ise toprağınızı biraz nemlendirebilirsiniz, az suya gereksinim duyan yeşil soğanlara sulama rutinini toprakları nemli kalacak şekilde yapmalısınız. Fazla su emilimi soğanlarınızı çürütecek, sulardan yoksun kalmış soğanlar kuruyacaktır. Gölge olan yerlerde gelişimlerini sürdürselerde, yeşil soğanlar da güneşe muhtaçtır.

Doğal Marullarınız İle Lezzetli Salatalar Sizi Bekliyor

Marullar saksıda yetiştirilecek sebze ve meyvelerin başında gelmektedir. Saksıda sebze yetiştirmeye başlayacak kişiler için uygun bir seçimdir. Pencere önlerinde ve balkonlarınızda marul yetiştirmek için üç ana unsura ihtiyaç duyarsınız. Saksı, tohum ve toprak hazır olduğunda bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Saksınız içerisine ortama 10 cam uzunluğunda olacak şekilde toprağınızı dökün. Toprağınız normal bir bahçeden alınmış nemli toprak olabilir, fakat daha iyi bir gelişim için torf bakımından zengin toprakları öneririz. 10 cm uzunluğunda olan toprağın üzerine daha sonra marul tohumlarını saçınız. Bu tohumların üzerine ise 2 cm uzunluğunda toprak örtünüz. Örtülen toprakların çık sıkı olmasına gerek yoktur. Sulama rutinlerde fazla sulamadan uzak durun, toprağın nemi kalmayınca sulamak iyi olacaktır.

Maydanozunuz Balkonunuzdan Olsun

Saksıda bitki ve meyve yetiştirmeye ilk adım atacakları için maydanoz çok uygundur. Dahası yetiştirdiğiniz maydanozlar ile yemekleri ve salatalarınızı lezzet katabilirsiniz. Öncelikle maydanoz tohumu alarak işe başlamalısınız. Büyük bir saksı içerisine humus bakımından zengin bir toprak yahut normal nemli bir toprağı 8 cm uzunluğunda saksınızın içerisine yaymaya başlayın. Tohumlarınızı dikkatlice saksının içerisine dağıttıktan sonra 1 cm kalınlığında toprak ile maydanoz tohumlarınızın üzerini örtebilirsiniz. Toprak tabakasını örttükten sonra yavaşça toprağa elinizle bastırmanızda fayda var. Maydanozlar hızlı bir şekilde filizlenecektir, bu süreçte maydanozlarınızın toprağını asla kuru bırakmayın. Fazla su emilimi diğer meyve ve sebzelerdeki gibi tohumlarınızın çürümesine neden olabilir. Taze taze maydanozlarınız kokuları ile de ortama bir aroma katacaktır.

Balkonlar Kıpkırmızı Domatesleri Kim Yetiştirmek İstemez ki?

Domatesler saksı bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenler için biraz zor görünebilir. Aslında saksıda domates yetiştirmek göründüğünden daha kolaydır. Hatta fidesiz domates yetiştirmek bile bazı işlere nazaranla daha basittir. Saksıda domates yetiştirmek için öncelikle saksınız içerisine dilediğinizce toprak doldurun. Evde bulunan taze domateslerinizi dilim dilim ve tekerlek şeklinde doğrayarak saksıdaki toprağın içine yerleştirin. Bu işlemi tamamladıktan sonra ise normal bir kalınlıktaki toprak örtüsüyle domateslerinizin üzerini kapayın. 10 gün gibi bir süre içerisinde domatesleriniz filizlenmeye başlayacaktır. Bu süreçte domateslerinizi susuz bırakmamaya özen gösterin. Unutmayın ki bazı hibrit ve satılan domateslerin dilimlerinden yeniden domates fidesi çıkamamakta.

Saksıdaki Ispanak ile Yemekleriniz Şenlensin

Marul, maydanoz ve yeşil soğan gibi yetiştirilmesi kolay olan bir sebzede ıspanaktır. Saksıda ıspanak yetiştirmek amacıyla torf açısından zengin bir toprak, saksı ve ıspanak tohumlarıdır. Saksınızın içerisine toprağını doldurarak ıspanak ekme sürecine başlayabilirsiniz. Bu işlemi bitirdikten sonra doldurduğunuz toprağın üzerine ıspanak tohumlarını dikkatlice dağıtmalısınız. Sonrasında ise çok kalın olmayacak şekildeki toprak tabakası ile tohumlarınızın üzerini kapatmalısınız. Ispanağın büyüme ve gelişme sürecinde bitkilerinizi asla susuz bırakmayın. Güneş ışığına çok gerek duymayan ıspanak, size bu açıdan kolaylık sağlayabilir. Az güneş gören balkon veya pencere önlerinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Havuçlarınızı Artık Pazar veya Marketten Almak İstemeyeceksiniz

Ocak ayından ekim ayına kadar ekimi yapılabilen havuç, saksıda bitki yetiştirmeyi isteyenler için çok güzel bir alternatif olabilir. Havuç yetiştirmeye karar verdiyseniz geniş ve derin saksılar kullanmak sizin lehinize olacaktır çünkü havuçlar toprak altında büyür ve gelişir, toprak üstündeki kalan kısımları yeşillik kısımlarıdır. Derin saksınızı iyice toprakla doldurduktan sonra havuç tohumlarınızı saksınızın içerisine dikkatlice yerleştirin. Toprak tabakası ile de üstünü örtün. Bu tabaka 1 cm olabilir. Havuçlarınızı ekim işleminden sonra haftada 2 kez sulamayı unutmayın. Dahası havuçlarınızın gün içerisinde güneş gördüğünden emin olun.

Saksıda Sebze Ve Meyve Yetiştirirken İşinize Yarayacak Diğer İpuçları

Tohumlar saksıda meyve ve sebze yetiştirmenin en önemli unsurlarıdır. Kötü veya kalitesiz tohumlar bitkilerinizin filizlenmesini engeller, kısa sürede çürümelerine sebep olabilir. Ortalama bir fiyatla tohum aldığınızdan emin olmalısınız. Diğer bir önemli nokta ise saksılardır. Saksılarınızın altında su delikleri olduğunu bilin, bu tasarımdaki saksıları almaya özen göstermelisiniz. Evinizde saksı yoksa bunun yerine pet şişe ve plastik kaplarınızın içine rahatlıkla bitki yetiştirebilirsiniz. Bu kapların altında da delik açtığınızdan emin olmaya çalışın. Bizden bu kadar, gerisi sizde, tohumunuz bol olsun!

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments