Psikolojik rahatsızlıklar en az fiziksel rahatsızlıklar kadar sık görülen fakat maalesef fiziksel rahatsızlıklar kadar rahat uzmanına gidilemeyen gruptandır. Bu yazımızda Türkiye’de en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklara ve bu rahatsızlıkların özelliklerine yer vermeye çalıştık. İyi okumalar!
7-Narsistik Kişilik Bozukluğu
Narsist kişiler benmerkezci düşünme şekline sahiptirler. Yani her şey onların etrafında dönmek zorunda gibi yanlış bir algıya kapılırlar. Empati duygusundan yoksun olan bu kişiler kibirli düşünme şekilleri ile etrafındakileri önemsenmiyormuş davranışlar gösterirler. Bu kişiler kendilerini beğenmiştirler ve sadece kendilerini ön plana çıkarmak isterler.
Aslına baktığımız zaman bu kişiler her ne kadar kendilerini beğenmiş gibi görünseler de kendilerini ön plana çıkarma isteklerinin altında yatan asıl duygu yetersizlik duygusudur. İçten içe kendilerini değersiz hissetme eğilimindedirler ve inkarı için bunun aksine davranış sergilerler.
6-Şöhrete Tapınma Sendromu
Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ve herkesin elinde bir telefon ya da tablet olması ile birlikte ünlüler çok yakınımızda diyebiliriz. Bir kişi; bir ünlü ya da fenomenin sosyal yaşantısı ile gereğinden fazla ilgileniyor, her söylediğini yapıyor ise yani o kişiye bağımlı bir yaşantısı oluşmuşsa buna şöhrete tapınma sendromu denir.
Bu sendromun olumlu ve olumsuz pek çok etkileri vardır. Ne şekilde yönlendirebildiğimiz buradaki kıstas olacaktır. Önemli olan bağımlı olmamamızdır.
5-Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip kişiler hilekar ve manipülasyona yatkın kişilerdir. Bu kişiler kendilerini saklamayı çok iyi başardıkları için tanısı zordur. Kişi kendisine ve çevresine hem fiziksel hem de psikolojik anlamda zarar vermeye yatkındır. Yine bu kişiler merhamet duygusundan yoksun kişilerdir.
4-Borderline Kişilik Bozukluğu
Borderline çok sık görülen bir psikiyatrik rahatsızlık olup, kişide hem yalnızlık korkusuna hem de kendi uzuvlarına yabancılaşmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkta kişi mutlaka ilaç kullanmalıdır. Bu rahatsızlık sıklıkla bipolar bozukluk ile karıştırılabilmektedir. Dolayısıyla yolunda gitmeyen bir durum olduğunu fark ettiğiniz anda bir uzmana başvurmanız çok faydalı olacaktır.
3-Obsesif Kompülsif Bozukluk
Bu rahatsızlık halk arasında ve psikolojide takıntılı kişilik ya da OKB olarak da geçmektedir. Bir kişinin bir şeyi takıntılı bir biçimde düşünmesi ve sosyal ve mesleki yaşantısını etkileyecek düzeyde davranışlar sergilemesi bu rahatsızlığın tanısı için önemli belirtilerdir.
2-Anksiyete Bozukluğu
Günlük hayatta bazı korkularımız vardır. Bu korkuların açığa çıkmasına sebep olan olay ya da durumlar olabilir. Korktuğumuz olay veya durum başımıza geldiği zaman heyecan, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi tepkilerle o durumları karşılarız. Fakat kimi insan bu duyguları o olay başına gelmeden veyahut geldiğinde normalinden fazla da bu duyguları yaşayabilir. Bu durum sosyal yaşantısını etkiliyorsa buna anksiyete bozukluğu adı verilir.
1-Depresyon
Depresyonun sebepleri kişilere göre değişmektedir. Mutsuzluk, eskiden yaptığı işlerden zevk alamama, uykusuzluk ya da fazla uyku, iştahsızlık ya da fazla yeme ve intihar girişimleri görülebilmektedir. Bu tarz hisleri kendinizde veya yakın çevrenizde görüyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.