Menu
in

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözleri

Atatürk’ün Çoçuklarla İlgili Sözleri

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkemizin geleceği olan çocuklar için söylediği birçok sözü bulunmaktadır. Ülkenin kalkınıp, gelişmesinin, çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmasında çocukların rolünü her daim vurgulamış olan Atatürk, ziyaret ettiği birçok ilde okullardaki çocuklar ile vakit geçirip, onlar ile konuşmayı ihmal etmemiştir. Memleketi ışığa kavuşturacak olanların çocuklar olduğunu her daim vurgulayan ulu önder, gençlerin çok çalışmasını istemiştir.

Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözleri arasında çocuklara özel davranılması gerektiği ve ihmallerden korunmasının muhakkak önemli olduğu gibi unsurlar yer almaktadır. Çocukların, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin önemli bir öğesi olacağını vurgulayan Atatürk, günümüz çocuklarının, yarınların yetişkinleri olarak yetiştirmenin, insanlık görevi olduğunu söylemiştir. İnsan sevgisinin öncelikle çocuk sevgisinden başlayacağını vurgulamış olan Mustafa Kemal Atatürk, gelecek için yetiştirilen evlatların, öğrenim hayatlarının sekteye uğramamasını anne ve babaların yegane görevi olduğunu öne çıkaran sözleri de bulunmaktadır.

Gelişmiş medeniyetler seviyesine olan yolda sadece çocukları yetiştirmekle ulaşılamayacağını vurgulayan Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözleri arasında, iyi yetişmiş çocukların, iyi yetişecek yeni genç nesillere öncülük edeceğini vurgulayan sözleri de yer almaktadır. Eğitimin sadece okullar ile sınırlı kalmayacağını vurgulayan Atatürk, okulların yanı sıra çeşitli dergilerin ve gazetelerin, en ücra köşedeki köylere dahi dağıtılması gerektiğini vurgulamıştır. Çocuklara verilecek olan eğitimde ilk olarak ülkenin istiklali ve milli değerlerine aykırı olan unsurlarla mücadelenin gerekliliği hakkında eğitim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Çocukların düşüncelerini rahat bir biçimde, çekinmeden ifade etmeleri gerektiğini söylemiştir.

Leave a Reply

Exit mobile version