Menu
in

Banka Faizi ile Zengin Olmak

Herkesin hayalidir zengin ve yüksek alım gücüne sahip bir hayat. İstediğimiz zaman yatımıza binip sahile açılmak, uçağımıza binip Avrupa gezisi yapmak. Ancak bu hayatlar maalesef öyle kolay yaşanmıyor. Eğer çalışmadan geçinebilmek istiyorsanız, çok fazla paraya sahip olmanız gerekir. Banka faizi ile yaşamak veya zengin olmak konulu bu yazımızda sizlere banka faizi ile geçinilip geçinilemeyeceğini, bunun bir hayal mi yoksa gerçek mi olduğunu anlatacağız ve en sonunda banka faizinin size zengin bir hayat sunmak için ne kadar faiz ödemesi gerektiğine bakacağız.

 

Öncelikle aylık gelirinizin iki katını kazanan biri size hep zengin gelmiştir, ancak TUİK öyle demiyor. Türkiye’de yaşayan bir insana zengin demek için, banka hesabında en az 1 milyon dolar veya onun değerinde bir mal varlığı ve yıllık 1 milyon TL net gelir gerekiyor. Yani hesabınızda 1 milyon dolar olması da zengin olmak için yetmiyor, yıllık bir milyon TL para da kazanmanız gerekiyor. Yıllık bir milyon TL’nin aylık karşılığı 83 bin TL ediyor. Sen zengin bir insansın diyebilmek için aylık 83 bin TL gelirinizin olması gerekiyor, yoksa orta sınıf veya dar gelirli oluyorsunuz. TUİK’in yaptığı bir diğer araştırmaya da bakacak olursak, 4 kişilik bir ailenin fakir ya da dar gelirli sayılmaması için ayda 7 bin 900 lira para kazanmaları gerekiyor. Aslına baktığımızda Türkiye’nin önemli bir kesimi dar gelirli olarak yaşamını sürdürüyor. Orta sınıf bile olamamışken, zengin olmayı hayal ediyoruz. Peki ayda 83 bin TL’yi çalışmadan bize kazandıracak faiz geliri ne kadar olmalı?

 

Banka Faizleri Ne Kadar?

Banka faizi ile zengin olmak için öncelikle ne kadar faiz oranı alabileceğinize bakalım. Faizler sürekli değişiyor ve geçen sene yüksek faiz nedeniyle zengin olan insanlar, bu sene orta sınıf oluyor.  Evet faizler epey düştü ve şu anda yalnızca yüzde 7 gibi bir faiz oranı mevcut piyasada. Ancak 83 bin TL faiz geliri elde edeceğiniz bir tutarda paranız varsa doğal olarak banka ile pazarlık etme şansınız olacak. Banka faiz konusunda o kadar esnektir ki, paranız ne kadar fazla ise o kadar fazla faiz oranı sunar. Normal mevduata yüzde 7 faiz veren banka, 500 bin TL için yüzde 9 faiz ödeyebiliyor. Mevduat miktarı 2 milyon TL olduğunda alabileceğiniz faiz oranı da yüzde 10,50 gibi rakamlara ulaşabiliyor. Ancak ayda 83 bin TL faiz ödemesi almak demek, çok daha yüksek faizi hak etmek demek. Bu durumda bankadan yıllık yüzde 13 oranında bir faiz teklifi aldığımızı düşünelim. Bu da 1 milyon TL için ayda ortalama 10 bin TL gibi bir faiz gelirine denk geliyor, vergiler dahil olduğunda bu oran daha da düşebiliyor olsa da genel olarak ortalama rakamları vermiş olalım.  Bu durumda 1 milyon liraya 10 bin lira faiz alıyorsak 83 bin lira faiz almak için de 8,3 milyon TL malvarlığına sahip olmak gerekiyor.

 

Ne Kadar Güzel Değil Mi?

Aslında güzel ancak bir süreliğine, biliyorsunuz ki 2000 yılında asgari ücret 93 liraydı. O yıllarda asgari ücret kadar faiz alabilen birisi, şu anda bu para ile fatura ödemekte bile zorluk çekebilir. Eğer siz bu parayı faize yatırır ve faiz ile geçinmeye çalışırsanız, paranız 20 yılda ortalama 25 kat değer kaybedebilir ve 83 bin TL, 20 yıl sonra bugünkü 3-4 bin TL kadar değerli olabilir. O zaman da bir zamanlar zengindim diyeceksiniz.

 

Bu Durum Nasıl Düzelir?

Bu durumu düzeltmenin tek yolu var, o da enflasyondan yüksek faiz almak ve enflasyon üstü faizi yemek. Eğer banka faizi ile yaşamak gibi bir hayaliniz varsa gerçekte alabileceğiniz reel faiz, yani enflasyon etkisinden arındırılmış faiz oranının en fazla yüzde 2 olabileceğini bilmeniz gerekir. Diyelim ki net yüzde 10 faiz aldınız ve enflasyonda yüzde 8, bu durumda net kazancınız aslında yüzde 2 olmaktadır. Bu durumda 8,3 milyon TL’lik bir para size yılda en fazla 170 bin TL kadar bir para kazandırabilecek ve bunu yiyebileceksiniz. Bu da epey zor. Gördüğünüz gibi, faiz ile zengin olmak biraz hayal gibi duruyor.

 

Leave a Reply

Exit mobile version