Reflü hastalığı denildiğinde birçok insanın aklına sadece mide gelse de boğaz reflüsü de sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Midede oluşan asidin yemek borusu, gırtlak ve ses tellerine kadar ulaşması sonucunda boğaz reflüsü ortaya çıkmaktadır. Mide reflüsünden farklı olarak kimi zaman herhangi bir belirti göstermeden kimi zamanda çok klasik bazı belirtiler ile ortaya çıkabilen bu hastalığın teşhisi de zor olabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle boğaz reflüsüne aynı zamanda sessiz reflü de denilmektedir. Boğaz reflüsü olanların yorumları bu hastalığın nasıl seyrettiği konusunda sizlere fikir vermektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalar ve boğaz reflüsü olanların yorumları sonucunda bu hastalığın belirtileri şöyle sıralanmaktadır;
- Uzun süreli ve sık tekrar eden kronik öksürük
- Uyku suresinde sürekli devam eden öksürük
- Yutkunma zorluğu
- Ses kalitesinde bozulma, ses kısıklığı, seste kabalaşma
- Nefes alırken oluşan duraklamalar
- Boğaz ağrısı
- Sık sık oluşan boğaz temizleme isteği
Özellikle kış mevsiminde insanların karşılaşmış olduğu gribal enfeksiyonlarda görülen belirtilerle çok yakın olan boğaz reflüsü belirtileri hastalığın teşhisi sürecine bir etki sağlamamaktadır.
Boğaz reflüsüne iyi gelen bitkisel çözümler
Boğaz reflüsü yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren rahatsızlıklardan birisi olarak bilinmektedir. Teşhis edilemediğinde ve dolayısıyla tedavi edilmediğinde boğaz bölgesinde biriken mide asidi burada önemli hasarlara sebep olabilmektedir. Boğaz reflüsünün gırtlak kanseri riskini artıran bir sebep olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla boğaz reflüsü olanların yorumları hep aynı yönde seyretmektedir. Bu hastalığın bir an önce tedavi ediliyor olması önemlidir.
Boğaz reflüsüne iyi gelen bazı bitkisel çözümler bulunmaktadır. Bunun için sizlere önerimiz;
- Sebze ağırlıklı beslenin
- Aşırı olmamak kaydı ile baharatlardan yararlanın
- Kızartmalardan uzak durun ve sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin
- Boğaz reflüsüne neden olan mide asidini azaltan yiyecekler tüketin
- Yemek yedikten sonra hemen yatmayın. Son yemeğiniz ile yatma saatimiz arasında en az 3 saat olmasına dikkat edin.