Hakim nereye şikayet edilir?
Dünyanın, daha doğrusu kainatın sağlam ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi amacıyla oluşturulan temel prensiplerden en önemlisi belki de adalettir, yargı sistemidir.
Adalet ve yargı sisteminin bütün mekanizmalarının mükemmel bir şekilde işleyerek, adaletin tesis edilmesi için gerekli olan ön koşullardan en önemlilerinin başında şüphesiz ki hakimler ve savcılar yer almaktadır.
Hakim Nasıl Şikayet Edilir?
Herhangi bir suç işleme ya da anlaşmazlık durumlarında meydana gelmesinden sonra en son karar verici makam olarak hakimler bilinir. Hakimin vereceği kararlar, bütün tarafları bağlamaktadır. Fakat taraflardan biri ya da birden fazlası eğer ki hakimin kasıtlı ya da yanlış bir şekilde karar verdiğini düşünürse bu kararı veren mercii nasıl şikayet edeceği ile ilgili çeşitli düşüncelere kapılmaktadır.
Karmaşık yaşantı içerisinde ister istemez hemen herkesin başı çeşitli sıkıntılara girebilir. Bireyler, böyle durumlarda haklarını aramak amacıyla adaletin bulunması açısından başvurdukları savcılık ya da mahkeme makamları olsa her manada yanlış kararlar verilebilir. Sağlam temeller üzerine oturtulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, adaleti hemen her alanda sağlamak amacıyla savcı ve hakimler ile ilgili çeşitli e-şikayet ve dilek platformlarının oluşturulmasına olanak tanımıştır.
Hakimler İle İlgili Yapılan Şikayetleri Hangi Kurum Değerlendirir?
Makalenin başında da belirtildiği gibi hakimler ya da savcıların hukuk fakültelerinden ya da İktisadi ve İdari bilimler fakültesinden ya da bunlara denk olan fakültelerden mezun olduktan sonra Adalet Bakanlığı bünyesinde açılan sınavlara girmeleri ve yeterli puanları aldıktan sonra hakim olarak ya da savcı olarak belirli yerlere atanmaları söz konusu olmaktadır. Ayrıca özlük hakları, tayin ve diğer atama ile ilgili işlemlerine Hakimler Savcılar Kurulu bakmaktadır.
Bu nedenle hakimler ile ilgili herhangi bir şikayetin söz konusu olması durumunda muhatap alınacak kurum Hakimler Savcılar Kurulu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hakimler Savcılar Kurulu, hakim ile ilgili kendilerine iletilen bir ihbar ya da şikayeti değerlendirerek aslının olup olmaması durumlarına göre çeşitli hükümlere varır. Bu hükümler arasında eğer ki hakim gerçekten suçlu ise ya da kabahati var ise kendi teamüllerine göre çeşitli cezalandırmalar ile karşılaşacaktır.