in

Kiraz Hangi Mevsimde Yetişir? Kirazın 10 Faydası

Yaz ayının gelmesiyle birlikte bu mevsimde yetişen meyveler bir bir sofraları renklendirmeye başlıyor. Yaz meyveleri hem lezzetleri hem de faydaları ile her öğün tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Bahar ayının gelmesi ile birlikte çiçek açan meyve ağaçları yaz mevsimi kendini gösterdiğinde el lezzeti meyvelerini veriyor. Bu meyveler arasında Kiraz ilk sıralarda yer alıyor. Kiraz hangi mevsimde yetişir sorusunun yanıtı elbette ki yaz mevsimi oluyor. Kirazı çok seven ve bir avuç taze kiraz yiyebilmek için onun yetiştiği mevsimleri besleyen herkes yaz ayının gelmesi ile birlikte en lezzetli kirazları yemeye başlıyor.

İçerik Tablosu

Kiraz hangi mevsimin meyvesidir? Hangi Ayda Yetişir?

Kiraz hangi mevsimde yetişir, bu lezzetli ve sağlıklı meyve hangi mevsimin meyvesidir sorusu en çok araştırılan konulardan birisidir.  Kiraz meyvesi ilkbahar aylarında çiçeklenen ve yaz aylarında meyve olarak ağaç dallarını renklendiren biryan meyvesidir. Ülkemiz topraklarında hemen hemen her bölgede yetiştirilen kirazlar farklı türleri ile genç-yaşlı herkesin sevdiği bir meyvedir. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan Kiraz tek başına tüketildiği bir gibi birçok içecek ve pastanın da içerisinde kullanılabilmektedir. Sıcak yaz günlerinde sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olarak taze Kiraz tüketmek sizlere iyi gelecektir.

Kiraz yaz ayının en güzel lezzetlerinden birisidir. Mayıs ve haziran ayında hasat edilmeye başlanmaktadır. Temmuz ayında da tüketebileceğiniz kiraz artık çoğu bölgelerde ağustos ayı itibari ile yavaş yavaş tükenecektir.

Kiraz bir yaz meyvesidir. Ve ülkemizde birçok bölgede kiraz yetiştirilmektedir. Kiraz meyvesinin yetiştirilmesi için o bölgede ılıman bir iklim tercih edilmektedir. Eğer kış soğukları -20 santigrat derecenin altına düşüyorsa o bölgede kiraz yetiştiriciliği önerilmemektedir. Yine aşırı yaz sıcakları Kiraz yetiştiriciliğinde istenen bir durum değildir.

Kiraz Hangi Mevsimde Yetişir
Kiraz Hangi Mevsimde Yetişir

Kiraz hasadı ne zaman yapılır

Kiraz hasadının yapılabilmesi için öncelikli olarak meyvenin olgunlaşması gerekir. Bu süreçte kirazlar türüne özgü boyutları gelerek uygun renk ve tada ulaşmalıdır.  Kiraz yetiştiriciliği konusunda oldukça verimli topraklara sahip olan ülkemizde mayıs ayının ilk günleri itibarıyla başlayan kiraz hasadı bazı bölgelerde ağustos ayının sonuna kadar devam etmektedir.

Kiraz toplama zamanı ne zaman

İlkbahar mevsiminin sonu ve yaz mevsiminin başlangıcı Kiraz Mevsimi olarak bilinmektedir. Kiraz hangi mevsimde yetişir sorusunun ardından Kiraz toplama zamanı şöyle bilinmektedir;

Kiraz ağaçları ilkbaharın gelmesi ile birlikte çiçeklenmeye başlayacaktır. Nisan ve Mayıs ayının başında çiçeklenen Kiraz ağaçları Mayıs ayının sonu itibarıyla Meyve vermeye başlayacaktır. Haziran ve temmuz ayı kirazın en verimli olduğu dönemdir. Haziran ve temmuz ayında yapılan kiraz hasadında çok lezzetli ve kaliteli ürünler alınmaktadır. Bazı bölgelerde iklim ve toprak durumuna bağlı olarak Kiraz hasadı ağustos ayının sonuna kadar devam edebilmektedir. Ancak en yaygın olarak bilinen kiraz toplama zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır.

Kiraz en çok hangi ilde yetişir

Kiraz hangi mevsimde yetişir sorusu ile birlikte kiraz hangi bölgelerde yetişir sorusu da araştırılmaktadır. Kiraz Ilıman iklim meyvesidir. Kumlu vekili toprakları sever. İyi bir kiraz yetiştiriciliği için verimli, Derin ve yaz aylarında sürekli olarak sulanabilen topraklar gereklidir. Tüm dünyaya bakıldığında ülkemiz kiraz üretimi konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Tüm dünyada kiraz yetiştiriciliği denildiğinde Türkiye’ye sırası ile ABD, Ukrayna, Rusya ve Polonya takip etmektedir.

Ülkemizde kiraz yetiştiriciliği farklı birçok bölgede gerçekleştirilmektedir. Ancak en verimli bölgeler olarak Manisa, Afyon, Isparta, İzmir, Bursa, Konya ve Giresun ön plana çıkmaktadır. Isparta Uluborlu ve Barla bölgelerinde yetiştirilen kirazlar Tüm dünyaya nam salmıştır. Bu gölgede yetiştirilen kirazlar dünya genelinde isim yapmıştır.

Ülkemizin kirazın anavatanı olarak Giresun bilinmektedir. Ancak elbette farklı birçok kiraz çeşidi bulunmakta ve her bir kiraz çeşidi farklı bir bölgede yetişmektedir.

Kiraz nasıl yetiştirilir

Kiraz yetiştiriciliği sabır isteyen bir süreçtir. Eğer kirazı tohum olarak değil de aşılı fidan olarak dikerseniz yetişme süresi Birkaç yıl daha kısalacaktır. Bu kiraz fidelerini dikmeden önce toprağın iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Verimli bir kiraz için toprağın asit oranının fazla olması tercih edilmektedir. Bu nedenle Kiraz dikilen toprağa kireç dökülmesi önerilmektedir.

Kiraz fideleri kumlu ve killi toprakları sever. Derin sürüm ve kuraklık bu fidelere zarar vermektedir. Kaliteli bir kiraz yetiştiriciliği için organik madde açısından zengin olan hafif alkali topraklar en iyi seçenek olacaktır. Aşırı nemli ve kuru topraklar Kiraz fidelerinin büyümemesine ve çabuk ölmesine neden olur.

Kiraz fidanının su ihtiyacı bulunduğu konumu ve toprak yapısına göre değişmektedir. Ancak genel hatları ile bakıldığında 10-15 günde bir defa sulanması uygun düşmektedir. Kiraz yetiştiriciliği konusunda yapılan araştırmalar sonucunda bir kiraz fidanının su ihtiyacı ağaç yaşına bağlıdır. Her 1 yaş için 20-25 litre su ihtiyacı olmaktadır.

Kirazın faydaları nelerdir?

Kiraz hem görüntüsü hem de lezzeti ile herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan Kiraz aynı zamanda oldukça faydalıdır. Kiraz hangi mevsimde yetişir sorusu ile birlikte kirazın faydaları en çok merak edilen konulardan bir diğeridir. Kiraz meyvesi Her yaş grubundan kişilerin güvenli bir şekilde tüketebileceği oldukça faydalı bir meyvedir. Kirazın bilinen faydalarından bazıları şöyledir;

  • Yoğun antioksidan içerdiği için kansere karşı koruyucudur,
  • Vücudu toksinlerden arındırır,
  • Kolesterol ve kan şekerini düşürür,
  • Kabızlığı önlemede etkileyicidir,
  • Bağışıklık sistemini düzenler ve güçlendirir,
  • Melatonin salgılayarak uykusuzluğun önüne geçebilir
  • Bol miktarda A vitamini içermektedir, A vitamini sayesinde çocuklarda büyüme yardımcı olur, yetişkinlerde cildin güzelleşmesini sağlar,
  • A, B, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir meyvedir,
  • İçerisinde bol miktarda fosfor bulunur, bu özelliği sayesinde sinir sistemini güçlendirerek sakinleşme dizi sağlar,
  • Bazı eklem rahatsızlıklarında ağrıları azaltabilir.

Kısacası ülkemizde yaz aylarında yetişen ve birçok bölgede farklı çeşitleri ile üretimi yapılan kiraz meyvesi;

Kiraz çeşitleri nelerdir, en iyi Kiraz cinsi hangisidir

Tüm dünyada 1500 çeşit Kiraz tür olduğu tahmin edilmektedir. Her bir tür kendine has Farklı özelliklere sahiptir. Tüm Kiraz çeşitlerinin tadı, aroması, çekirdek büyüklüğü, meyve şekli, verimliliği farklıdır. Her biri farklı bölgelerde yetişen farklı çeşit kirazların Olgunlaşma dönemleri ve soğuklama ihtiyaçları farklıdır.

Kirazlar üç farklı dönemde yetişmektedir.  Bu yetişme dönemleri;

  • Erkenci dönem,
  • Orta dönem
  • Geç dönem olarak adlandırılmaktadır.

Kiraz hangi mevsimde yetişir diye soranlar için aslında yaz mevsiminde yetişiyor olsa da bu üç farklı döneme bakıldığında yetiştiği aylar birbirinden farklıdır. Erkenci dönem kirazlar ilkbaharın sonunda hasat edilir. Orta dönem kirazlar haziran ve temmuz ayında toplanır. Ve geç dönem kirazlar ağustos ayında hasat edilen kiraz türleridir.

Tüm bu dönemlerde yetişen kirazlar farklı türlerdedir. Ülkemizde her bölgede yapılabilen kiraz yetiştiriciliğinde bu üç dönemde de çok lezzetli ve sağlıklı ürünler yetiştirilmektedir. Yaz ayı boyunca her bölgenin kirazlarını tadarak sağlıklı ve zinde kalabilirsiniz.

Neden mevsiminde yetişen meyveleri yemeliyiz yazımızada göz atabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments