in

Nayn Ne Demek

Nayn ne demek? Aslında bu kelimeyi bilmeyenimiz yoktur. Türk filmi repliklerinden tutun da hayatımızda birçok yerde karşımıza çıkan Nayn kelimesinin çok net ve kısa bir Türkçe karşılığı bulunmaktadır. Nayn ne demek diye soranlar için bu kelimenin Türkçe karşılığı ‘ Hayır ‘ demektir.

Aslında Türkçe de yazıldığı ve kullanıldığı şekli ile Nayn kelimesi Almanca kökenli bir kelimedir. Nein olarak yazılan bu kelimenin Türkçede çok yaygın bir şekilde kullanılmasının nedeni ise Almanya’da yaşayan Türkler ve onların Türkiye ziyaretlerinde yaşamış oldukları dil karmaşasıdır. Aslında Türk olan ancak Almanya’da çalışan ve izin dönemlilerinde Türkiye’ye memleketlerine ve ailelerine ziyarete gelen Türkler tarafından Nayn kelimesi hayatımıza girdi. Uyarmak amacı ile kullanılan ve hayır anlamına gelen bu kelime hem Almancı aileler hem de çocukları tarafından çok sık kullanılıyor. Ve yabancı dillere olan ilgimiz ve onlardan bir şeyler öğrenme çabamıza Nayn kelimesi çok uyuyor. En kolay öğrenilebilecek kelimelerden olan Nayn kelimesini hemen kapıyoruz ve yabancı dil biliyormuşuz edasıyla artık tüm hayatımızda kullanmaya başlıyoruz. Nayn ne demek hem çok vatandaşımız tarafından biliniyor, hem de bizler tarafından oldukça sık kullanılıyor.

Nayn Kelimesinin Kökeni Ve Ülkemizde Kullanımı

Nayn ne demek bileyenimiz yoktur. Almancadan hayatımıza girmiş olan bu kelime aslında birçok imayı ve anlamı içerisinde barındırmaktadır. Nayn kelimesinin Türkçe karşılığı hayır’dır. Türkçe de ise hayır kelimesinin anlam bakımında birçok alternatifi bulunmaktadır. İşte bu nedenle aslında hayır, mümkün değil, olamaz, kesinlikle olmaz gibi tabirler için bile Nayn kelimesini kullanıyoruz. U kadar geniş bir anlam aralığına sahip olunca da kullanım sıklığı artıyor. Ve olur olmaz her yerde karşımıza çıkabiliyor.

Kelimenin asıl sahibi olan Almanların bizim dilimizde var olan Nayn kelimesini anlaması oldukça zor. Çünkü aslında Nayn kelimesinin doğru yazılığı Nein şeklindedir. Bizler sadece etrafımızdaki konuşmalardan kaptığımız kadarıyla Nayn ne demek kısmı ile daha çok ilgileniyoruz. Bizim için Nayn okunduğu şekli ile yazılıyor. Ve yine bizim için sadece bir hayırdan öte çok daha geniş anlamlar taşıyor.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments