in

Tarihteki en büyük depremler

Tarihteki en büyük depremler

Tüm dünyada yaşanan ve çok büyük kayıplara neden olan dünyanın en büyük depremleri merak ediliyor. Her yıl dünya üzerinde belki de yüzbinlerce deprem yaşanıyor. Bunların bazıları çok büyük hasarlara neden olurken bazıları belki de hiç hissedilmiyor. Aslında herkesin korkusu olan depremler hakkında insanlar hep daha fazla şey bilmek istiyor. Tarihteki en büyük depremler hakkında ise birçok kaynakta çok önemli bilgiler yer alıyor.

İçerik Tablosu

 

22 Mayıs 1960 Şili Depremi

Şili depremi dünyada bugüne kadar yaşanmış olan en büyük deprem olarak biliniyor. 9,5 şiddetinde oluşan depremde yüksekliği 10 metreye ulaşan bir Tsunami ektisi olduğu biliniyor. Ve bu etki 10 bin kilometrelik bir alana yayılarak Japonya ve Filipinleri de etkisi altına alıyor. 1960 yılında meydana gelen bu depremde 2000 kişiye yakın bir kaybın olduğu ve 550 milyon dolarlık bir hasarın söz konusu olduğu biliniyor

28 Mart 1964 Alaska Depremi

9,5 şiddetindeki Şili depreminden sonra dünyanın en çok hasar aldığı en şiddetli depremi 9,2 şiddeti ile Alaska’da yaşanıyor. Yine dev Tsunami dalgalarının etkisi çok büyük hasarlara neden oluyor. 3 dakika gibi uzun bir süre devam eden depremde bölgenin en az nüfusa sahip alanlardan birisi olması nedeni ile 128 kişi hayatını kaybediyor. Ve 300 milyon dolar civarında maddi bir hasar tespit ediliyor.

26 Aralık 2004 Endonezya Depremi

2004 yılında Endonezya’da yaşanan bu deprem hem tarihteki en şiddetli 3. Büyük deprem olarak biliniyor hem de en uzun süren deprem olarak tarihe geçiyor. 9,1 şiddetinde oluşan deprem yaklaşık olarak 10 dakika sürüyor. 14 ülkeyi etkisi altına alan bu depremde ise bilanço oldukça ağır, yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybediyor.

 

11 Mart 2011 Japonya Depremi

Hem Japonya’nın en büyük depremi hem de dünyanın en önemli 4. Büyük sarsıntısı 9,0 şiddeti ile 2011 yılında gerçekleşiyor. Çok güçlü bir tsunami ile birlikte 20 bin kişinin hayatı sona eriyor.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments