in

Bir İşte Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Başarılı Olmak

Bir proje yapıp başarılı olmak için yapılacakları baştan iyi programlamak, planlamak gerekiyor. Bir çok kişinin büyük umutlarla giriştiği işlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebebi, işin başarıya ulaşması için gereken adımları iyi analiz etmemiş olmasıdır. Burada bahsedeceğimiz konular bütün işleri kapsayacak şekilde ana başlıklar halinde anlatılacaktır. Bunların haricinde yapacağınız işlere özel incelemelerde de bulunmanız gerektiğini bilmelisiniz.

İçerik Tablosu

Düşündünüz taşındınız aklınıza bir iş geldi ve o işi, projeyi yapmaya karar verdiniz. Hemen projeyi hayata geçirmeye çalışmayınız. Başarılı olabilmek, projeyi düşündüğünüz şekilde yapabilmek için neler gerekli onları iyi araştırmalı ve analiz etmelisiniz.

1- Rakip Analizi

Aynı sektörde, benzer projelerle olan rakiplerinizi analiz ediniz. Rakiplerin imkanlarını, medya gücünü, marka gücünü iyice araştırın. Sizin kendi imkanlarınızla rakiplerinizi geçebileceğinizi veya rakiplerinize yaklaşabileceğinizi düşünmüyorsanız, projeye başlamanız doğru olmaz. Fakat yapacağınız projede rakiplerinizden benzersiz özellikler taşıyorsa ve bu özelliklerle yükselebileceğinizi düşünüyorsanız o zaman diğer analiz adımlarına geçebilirsiniz.

 

2- Yöntem ve Hedef Belirleme

İşin adını koymak, dükkanı açmak ya da bir e-ticaret sitesi açmak yapılacak olanlar arasındaki en kolay kısımdır. E-ticaret için örnek verecek olursak; bir web sitesi açmak, güzel bir isim bulmak, görselini çok güzel dizayn etmek… Bunlar yapılacak işin gerçekten en kolay kısmıdır. Sizin emek harcayarak düşünerek ortaya koyduğunuz bir şeyi, bir başkası parası ile daha tecrübeli biri veya birilerine yaptırabiliyor. Bu adımlar sadece bir başlangıç oluyor. Önemli olan başlangıcı yaptıktan sonra 1 ay içinde yapılması gerekenler, 3 ay içinde yapılması gerekenler, 6 ay içinde yapılması gerekenler gibi adım adım kendinize yöntem ve hedefler belirlemektir.

Bu işte para var veya bu iş güzel iş bir başlayalım da zaten yoluna koyarız gibi bir düşünce ile bir projeye başlamak zaman ve para kaybı olacaktır.

Her sektör her alanda o kadar çok rekabet var ki, şansla başarılı olma gibi bir şey söz konusu değil.

3- Bilgi ve Deneyim İhtiyacını

Her işte başarılı olmak için ya siz bilgili, tecrübeli olacaksınız ya da o kişileri yanınızda çalıştıracaksınız. Çok örneği vardır ilkokul mezunu firma sahibi, çok zengin olmuş, başarılı markaları var.. Doğrudur olabilir ama bunu o kişiler yanında çalıştırdıkları elemanlar ile yapıyorlar.

Katıldığım bir konferansta , büyük öneme sahip makineleri üreten bir firma sahibinin anlattıklarından bir örnek: Ben ilk okul mezunuyum ama işe aldığım mühendise 1500 TL maaş verirken Almanya’ dan 1500 Euro ya hocalar getirip o mühendisi yetişmesini sağladım. Bilgisiz, tecrübesiz bir başarı söz konusu olamaz. Bu sizde yoksa, yanınızdakiler de olmak zorunda…

Eğer siz yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz. Gerekli elemanlara vermeniz gereken parayı, maaşı da maliyetleriniz içine eklemeniz gerekiyor. Aksi takdirde işe başlarsınız, bir süre devam eder sonra ne yapmam gerekiyor, nasıl işi yükseltebilirim diye düşünmeye başlayacaksınız.

4- Müşteri Analizi

Yapmak istediğiniz iş kimlere hitap edecek, bu kişilere nasıl ulaşacaksınız? Eğer hitap edeceğiniz kesimi belirlediyseniz, bu kesime nasıl ulaşacağınızı da belirlemeniz lazım. Ne kadar güzel proje yaparsanız yapın, ne kadar benzersiz ve faydalı olursa olsun, bunu hitap edeceğiniz kesime sunamazsanız, müşterilerinize gösteremezseniz projeniz yine bir işe yaramayacaktır. Sadece siz ve bir kaç kişi işinizi taktir edecek ama başarıya yine ulaşmış olmayacaksınız.

Müşterilere ulaşmak için; broşür bastırmak, reklam vermek, sosyal medya da popülerleşmek gibi adımları iyi düşünüp programlamalısınız. Maliyetlerinize bunların da etki edeceğini bilip ona göre hesap yapmalısınız.

Rakip çok ve rakipleriniz başarıya ulaşan kitlelerden paraları var. Onlar gibi olmak için ya çok teknik ve başarılı ekibiniz olacak ya da  reklama harcayabileceğiniz çok paranız… Paranız çok yoksa 3. maddedeki bilgi ve deneyime öncelik vererek reklam maliyetini daha aşağılara çekmeniz gerekir.

5- Başarı Süreç İster

Projeniz hayata geçer geçmez beklentilerinizi karşılamaz. Markanızın veya ürünlerinizin tanınması zaman alır. Bunu bir web sitesi olarak değerlendirmek gerekirse, arama motorların sitenizi, ürün ve yazılarınızı ciddiye alması, sosyal medyada ürün veya yazılarınızın yayılması süreç ister. Süreci hızlandıracak etkenler var elbette… Bunun en kolay yolu reklam yapmak. Parasız reklam yapmak neredeyse imkansız … Sürecin maliyetine katlanmak veya reklamı arttıracak reklam maliyetine katlanmak. Bunları da iyice hesaplayıp ona göre projenize başlamalısınız.Burada çok detaylı araştırma yapmalısınız. Ne kadar reklam için ne kadar para harcarım? Ne kadar geri dönüşü olur?

İstediğim düzeye gelebilmek için süreç ne kadar sürer? Ne kadar zaman sonra proje parasını kurtarmaya başlayıp artıya geçmeye başlar? Bunları iyi düşünüp araştırmak gerekir…

 

Belki bu maddeler arttırılabilir. Genel olarak bilmeniz gerekir ki, başarı şans işi, yaptım oldu işi değildir. Rakibin olmadığı yerde işiniz çok daha kolaydır. Fakat günümüzde neredeyse her alanda rakip var…

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
mehmet
3 yıl önce

Detaylı açıklama olmuş teşekkürler. Sektöre göre daha da detaylandırılabilir. Ana başlıklar olarak güzel olmuş