ARAFTAYIM NE DEMEK?
Ebru Gündeş’in şarkısında geçen “şimdilik araftayım” cümlesindeki arftayım kelimesinin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Araftayım ne demek ?
Araf kelimesi din kitaplarında geçmektedir. Araf cennet ile cehennemin ortasındaki yer anlamına gelir. Günahları ve sevapları eşit olan kişilerin cennetle cehennem arasında beklediği yerdir. İslam’da araf kelimesine yer verilir ve hatta araf suresi vardır.
Arapça kum tepeleri anlamına gelen araf kelimesi günümüzde sıklıkla “araftayım” şeklinde kullanılmaktadır. Peki bu kullanımla ne denilmek istenmektedir?
Araftayım kelimesi dini bir kullanım mıdır?
Günlük hayatta kullandığımız araftayım kelimesi dini bir kullanım değildir. Yani araftayım diyen biri size dini bir gönderme yapmıyordur. Tabii dini bir konu üzerinde konuşmuyorsanız!
Günlük hayatta “araftayım” dendiğinde ne anlamalıyız?
Özellikle gençlerin günlük hayatta araftayım kelimesini çokça kullandığını görürüz. Araftayım günlük dilde kararsızım, emin olamıyor, arada kaldım anlamlarına gelir. Bir yere gitmeye karar veremediğinizde arkadaşınıza “araftayım” diyebilirsiniz.
Araftayım kelimesi gün geçtikçe günlük dilimize daha çok oturmaktadır. “ Bu elbise mi yoksa şu mu? Araftayım!” derseniz iki kıyafet arasında kaldığınız ve seçim yapamadığınız anlamına gelir.
Ya da bir insana karşı olan duygularınız ne iyi ne kötüyse o zaman da araftasınızdır! Ona karşı tam olarak duygularınızı anlamlandıramıyor, adını koyamıyorsanız araftasınızdır.
Atasözlerimizden birinin de dediği gibi “iki arada bir derede kalmak” arafta olmanın tam anlamıyla karşılığıdır denebilir. Cennet ve cehennemden ikisine de gidememekle arada kalan kişilerin kalacağı yer olan araf işte böyle günlük dile aktarılmıştır.