in

Gömme Rezervuar Ne Demek ? Gömme Rezervuar Nasıl Çalışır?

Gömme rezervuar, özellikle banyolar için tercih edilen dekoratif çözümlerden bir tanesidir. Bildiğiniz gibi, özellikle banyolarda klozet ve rezervuar, pek çok açıdan bir banyonun en çok yer kaplayan unsurları arasında yer alır. Kapladığı alan düşünüldüğünde, rezervuar ve klozet bir banyoda en fazla alan israfına neden olan banyo unsurlarının başında gelmektedir. Belki de bu yüzden yeni nesil modern yaşam alanlarında, daralan ve giderek küçülen daire unsurlarına bağlı olarak banyolar da giderek küçülmektedir. Buna karşılık, bir yaşam alanı için olmazsa olmaz unsurların da küçülmesi kaçınılmazdır. Bu durumda, yaşam alanları için gerekli alanın sağlanması için gömme rezervuar başta olmak üzere pek çok farklı dekoratif çözüme başvurulmuştur. Gömme lavabo, rezervuar ve ankastre mutfaklar bu çözümler arasında gelir. Bugün, sizler için gömme rezervuar ile ilgili sorulara cevap vereceğiz. Gömme rezervuar ne demek? Gömme rezervuar nasıl çalışır?

İçerik Tablosu

 

Rezervuar Tuvalet Ne Demek?

Rezervuar tuvalet, temelde bugün pek çok evde kullanılan tuvalet türlerinden birisidir. Banyolarımızda yer alan klozetler, temel olarak iki ana kısımdan oluşurlar. Bunlardan birincisi klozettir. İkinci kısım “rezervuar” olarak isimlendirilir. Rezervuar, temel olarak klozetin temiz kalması için gerekli olan suyun depolandığı alana verilen isimdir. Rezervuar tuvalet sayesinde, klozet içinde bulunanlar suyun gücü ile kanalizasyon borularına aktarılır.  Rezervuar tuvalet, atıkların bu şekilde kanalizasyon borularına aktarılmasını sağlayan sisteme sahip tuvaletlere verilen isimdir. Genellikle rezervuarın aktif olması için, sifon adı verilen sistem kullanılır. Sistem, sizler rezervuar içindeki temiz suyu, atıkların aktarılması için kullandıktan sonra bu sistem sayesinde tekrar doldurur.

 

Rezervuar tuvalet, geçmişi 1800’lü yıllara dayanan bir tür klasik tuvalet sistemidir. Bu sistem, suyun basıncı sayesinde atıkların kanalizasyon borusuna aktarılmasını sağlar. Temizlik sırasında kullanılan su, sadece atıkların kanalizasyona aktarılmasını sağlamaz, aynı zamanda klozetin temizlenmesini de sağlar. Banyolarda hijyen ve temizlik sağladığı için rezervuar tuvalet sistemi ve klozet, en çok kullanılan tuvaletlerden birisidir ve günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Gömme rezervuar, bir tuvalet sistemini meydana getiren rezervuar ve klozet kısımlarından oluşur. Ancak bu tuvaletlerde rezervuar (su deposu), genellikle klozetin bitişik olduğu duvarın içinde gömülmüş vaziyettedir. Tasarım, klozetin özellikle dar ve küçük banyolarda ciddi anlamda yer ve alan tasarrufu sağlanmasına olanak verir. Bu nedenle özellikle günümüzde, modern yaşam alanlarında gömme rezervuar en çok tercih edilen tuvalet sistemlerinden bir tanesidir.

 

Rezervuar Sistemi Nasıl Çalışır ?

 

Rezervuar sistemi, temelde bir tür temiz su deposudur. Bu su deposu, şebekeden aldığı su ile dolar ve sizler sifonu çektiğinizde atık suyun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kimi bazı özel tuvalet sistemlerinde sifon aynı zamanda sensörlüdür ve otomatik olarak harekete geçerek, atık suyun kanalizasyon borusuna aktarılmasını sağlar.

 

Rezervuar, tuvalet sistemi için önemli bir unsurdur. Genellikle klasik tuvaletlerde sifon, rezervuarın tam olarak su ile dolmasına paralel olarak çekilmeye hazır hale gelir. Sifonun hazır hale gelmesi, sifon düğmesi veya çekilecek kulpun yükselmesi şeklinde kendini gösterir. Pek çok klasik tuvalet sisteminde, sifona üst üste basılması durumunda sifon genellikle çalışmaz. Bunun nedeni rezervuarda yeterli su kalmamasıdır.

Rezervuarlı tuvaletlerde rezervuar bir tür su deposu görevi görür ve içindeki tüm su boşaldığında, bu kısım bir süre sonra tamamen dolar. Sifon çekildiğinde su, klozetin belli bölgelerinden basınçlı olarak atık suyun aktarılması için kullanılır. Bir tuvalet sisteminde genellikle rezervuar, en çok yer kaplayan kısımların başında gelir. Gömme rezervuar işte bu nedenle son derece kullanışlı bir dekorasyon çözümüdür. Günümüzde, mutfaklar ve banyolar için gömme rezervuara benzer pek çok farklı dekoratif ve pratik çözüm, modern yaşam alanlarının farklı kısımlarında kullanılmaktadır.

 

Gömme rezervuar seçerken, klozet seçimi de o kadar önemli bir konudur. Bu konu hakkında, kullanabileceğiniz en iyi klozet modelleri başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Gömme Rezervuar Ne İşe Yarar ?

Gömme rezervuar, pek çok açıdan son derece kullanışlı bir banyo unsurudur. Çünkü rezervuarlı tuvalet sistemlerinde su deposu kısmı son derece büyüktür ve zaten çok dar olan banyo alanını daraltır. Bu durumda, su deposunu duvara entegre etmek veya daha doğru bir tabir ile, su deposunu duvara gömmek, çok daha uygun bir çözümdür. Gömme rezervuar, özellikle dar banyolarda daha geniş alanların oluşturulmasını sağlar.

 

Gömme rezervuar, günümüz modern yaşam alanları için olmazsa olmaz unsurlardan bir tanesidir. Çünkü modern binalarda, tuvalet ve mutfak gibi alanların sahip oldukları alan giderek çok daha daralmaktadır. Bu durum, çeşitli dekorasyon çözümlerini de beraberinde getirmiştir. Günümüzde özellikle mutfaklar için kullanılan ankastre fırın ve çeşitli mutfak eşyalarında da benzer bir prensip söz konusudur. Yani alanı daraltacak bazı eşyalar duvara gömülür ve böylece alanın genişlemesi sağlanır. Bu nedenle gömme rezervuarın fonksiyonu için ilk olarak “alan tasarrufu” yakıştırması yapılabilir.

Gömme rezervuar fiyatları, son zamanlarda yaşanan fiyat farklıklarından etkilenmiştir ve değişkenlik göstermektedir.

 

2022 Banyo Dekorasyon Trendleri incelendiğinde, “minimalist” tasarımların öne çıktığını rahatlıkla görebiliriz. Bu da, bir banyoda rezervuarı oldukça hantal ve büyük unsurların duvar içine saklanmasını günümüz için neredeyse zorunlu kılar. Rezervuar, yapısı gereği hantal, büyük ve ağırdır. Minimalist dekorasyon anlayışı ise, her türden yaşam alanında gereksiz veya hantal unsurların elenmesi gerektiği prensibi üzerine şekillenmiştir. Bu nedenle de 2021 ve sonrasındaki yıllarda, gömme rezervuar banyolarda ve de ankastreler ise mutfaklarda çok daha fazla oranda karşımıza çıkacak. Gömme sistemler, en az klasik tuvalet sistemleri kadar fonksiyonel ve de işlevseldir. Bu sistemlerde sifon kolu çok daha küçük ve klozetin yanında bulunabilir. Bazı gömme rezervuarlarda ise ağırlık sensörleri, kullanıcı klozetten kalktığında rezervuardaki suyu atık su için kullanmaya başlarlar.

 

 

Gömme Rezervuar İç Takımında Neler Var ?

 

 

 

 

Gömme rezervuar iç takımı hemen hemen klasik rezervuar sistemlerine benzer bir yapıya sahiptir. Bununla beraber, rezervuar sistemlerinin en önemli kısımlarından birisi olan su borusu gibi çeşitli unsurların da duvar içinde gömülü olduğunu söylemek mümkün. Gömme rezervuar iç takımı içinde, tıpkı klasik rezervuarlı tuvalette olduğu gibi valf, zincir, flatör, basma butonu, sifon, doldurma tüpü gibi çeşitli parçalar bulunur. Bu parçaların her biri, temelde bir işleve sahiptir. Rezervuarı temiz su ile doldurmak, bunun olması durumunda sifon düğmesi veya kolunu tekrar çalışır hale getirmek, rezervuar içi su basıncı dengesini sağlamak ve klozet içinde temiz su kalmasını sağlamak, gömme rezervuar sistemlerinde bulunan ana parçalar arasında yer alır.

 

Rezervuarlı tuvalet içinde bulunan tüm parçalar, yukarıda sıraladığımız işlevleri yerine getirmek için belli parçaların uyumlu bir şekilde çalışmasını gerektirir. Gömme rezervuarlarda da iç aksam genellikle aynıdır. Tüm bunlara ek olarak gömme rezervuar sistemlerinde aynı zamanda çeşitli sensörler de bulunabilir. Sizler için gömme rezervuar veya rezervuarlı tuvalet sistemleri içindeki parçaların isimlerinden ve işlevlerinden daha detaylı olarak söz etmeye çalışalım.

 

Yeniden Doldurma Tüpü

 Rezervuar içinde bulunan yeniden doldurma tüpü, rezervuar haznesinin yeniden temiz su ile dolması için kullanılan bir parçadır. Bu parça, su şebekesinden gelen suyun basıncını ayarlayarak, rezervuarın belli seviyede dolmasını sağlar.

 

Valfler

Tuvalet sistemlerinde suyun rezervuarda belli bir seviyede kalması ve klozete hemen akış sağlanmaması için çeşitli valfler bulunur. Bu valfler aynı zamanda rezervuara su akışını da kontrol ederler.

 

Flatör

Flatör, bir rezervuar deposunun fazla dolmasını önler. Ayrıca flatör, rezervuarda su eksildiğinde yeniden doldurma tüpünü harekete geçirir ve rezervuarın tekrar temiz su ile dolmasını sağlar. Bu açıdan klasik rezervuarlı tuvalet ve gömme rezervuarlı tuvaletlerde bulunan önemli parçalardan birisidir.

 

Su Borusu

Su boruları, bir tuvalet sistemi için olmazsa olmaz unsurlar arasında gelir. Borular sadece rezervuar için temiz su sağlamazlar, aynı zamanda klozet içine su aktarımı için su boruları son derece önemlidir.

 

Sifon Levyesi / Basma Butonu

Rezervuar yeterince su ile dolduğunda basma butonu / sifon levyesi kullanıma hazır hale gelir. Genellikle levye, klasik rezervuarlı tuvalet sistemlerinde, basma butonu ise özellikle gömme rezervuarlı tuvaletlerde yaygın olarak kullanılır.

 

Zincir ve Bağlantı Boruları

Zincir ve bağlantı boruları, rezervuar içindeki aksam ve sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle alaturka tuvaletlerde sifon için zincir veya bir tür bağlantı ipi kullanılır ve bu sayede sifon rahatlıkla kullanılabilir.

 

Alaturka Gömme Rezervuar Nedir?

Alaturka gömme rezervuar, rezervuar kısmının duvar içine gömülü olduğu bir tür tuvalet sistemidir. Alaturka tuvaletlerde su rezervuarı genellikle tavana yakındır ve sifon bir tür zincir ile kullanılır. Su deposu tavana yakın olduğu için çok fazla yer kaplamasa da, tamiri zordur. Gömme alaturka rezervuar, oldukça sade bir tasarıma sahiptir ve bu sayede pratik ve fonksiyonel bir kullanım sunar. Alaturka tuvalet, alafranga olarak da bilinen tuvalet sistemleri ile benzer şekilde çalışır. Buna karşın bu tuvaletlerde genelde klozet kısmı bulunmaz. Alafranga veya alaturka tuvaletler için gömme unsurların kullanılması her iki tuvalet sisteminin işlevsel olarak kullanılmasına imkân verir.

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments