in

Hangi Ekmek Kaç Kaloridir? 1 Somon Ekmek Kaç Kalori

Hangi Ekmek Kaç Kaloridir? Ne kadar Ekmek Kaç Kalori Enerji Veriyor? ( 1 somon ekmek kaç kalori)

Ekmek uzun yılladır temel tüketim maddeleri arasında da yer alan bir temel gıda maddesidir. Özellikle ülkemizde ekmek tüketimi oldukça yaygındır. İçerdiği yüksek karbonat miktarıyla sürekli olarak eleştirilen, özelliklede diyet yapanların kara listesinde yer edinmiştir. Ekmek, sadece karbonat açısından değil, özellikle içeriğinde ki zengin lif miktarı ve b1, b6 gibi vitaminleri de bulundurduğu için sadece, bir gıda maddesi olmasının yanı sıra, vitamin ve enerji alımı açısından da oldukça sağlıklı bir gıda maddesidir.

İçerik Tablosu

Ekmeğin Faydaları

Ekmek yüzyıllardır temel gıda maddeleri arasında yerini almıştır. Özellikle ülkemizde ekmek tüketimi oldukça fazladır. Bugün ülkemizde kimin kapısını çalsak mutlaka evinde ekmeği bulunur. Ekmek, özellikle içerdiği karbonhidrat miktarının fazla olması sebebiyle, kilo aldırdığı için diyet  yapanların kara listesinde yer alsalar da ekmeğin birçok faydası olduğu da kaçınılmaz bir gerçektir. Ekmeğin faydaları arasında;

  • Ekmek, tokluk hissi verir.
  • Zihinsel gelişimde etkilidir. Özellikle lif kaynağı olması açısından da ekmek tüketimi zihinsel gelişimi olumlu anlamda destekler.
  • Kalp hastalığı, diyabet ve kolesterol hastalarının, posa tüketimine önem vermesi için, ekmek de bol miktarda posa kaynağı olduğu için, kronik kalp ve kolesterol hastalığı olanların özellikle tercih ettiği temel gıda maddeleri arasındadır.
  • Ekmek, vücuttaki şeker miktarını yavaş yavaş yükselttiği için özellikle şeker hastalarının, şekerlerini düzenlemek için sıklıkla tercih ettiği bir gıda maddesidir.

Ekmeğin Zararları

Ekmek, temel tüketim maddelerinden biridir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi ekmek tüketiminde de aşırıya kaçamak sağlığımız açısından oldukça zararlıdır. Ekmek tüketiminde zararlı olmasının esas belirleyicisi ile kullandığımız ekmek çeşididir. Tam buğday ekmeği ya da yeni filizlenmiş buğdaydan yapılan ekmek yerine işlem görmüş ekmekler yani beyaz undan yapılan ekmekler faydasız olduğu kadar, sağlığımızı da tehdit etmektedir. Ekmeğin zararları nelerdir:

  • Fazla tüketildiğin de kilo alımına sebep olur.
  • Ekmeğin içinde glüten bulunur bu nedenle özellikle glüten hassasiyeti olan kişilerin glütensiz ekmek tercih etmeleri gerekir.
  • Ekmek özellikle işlenmiş buğdaydan elde ediliyorsa, kalp ve kolesterol gibi hastalıkları tetikler.

Ekmek Çeşitleri

Ekmek denildiğinde aklımıza ilk gelen, ülkemizde yaygın olarak tüketilen somun ekmek olabilir. Somun ekmek besin değeri açısından diğer ekmek çeşitleri kadar sağlıklı olmasa da, vücudumuzun ihtiyacı olan enerji üretiminde oldukça başarılıdır. Özellikle kasların ihtiyacı olan enerjiyi ekmek yardımıyla karşılayabiliriz. Günümüzde ülkemizde bulunan çeşit çeşit buğdaydan, çeşit çeşit ekmek üretilmektedir. Tam buğday ekmeği, mısır unundan yapılan ekmekler, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi çeşitli bakliyat türlerinden yapılan ekmekler hem içerik olarak hem de besin değeri ve ekmek çeşitliliği ile oldukça farklıdır.

Ekmek Çeşitleri Ve Kalori Miktarları

İçerik acısından farklı bakliyat türleri kullanılarak üretilen ekmeklerin, besin ve kalori miktarları ve besin öğeleri birbirinden oldukça farklıdır. Ekmek çeşitleri arasında, tam buğdaylı ekmek, beyaz ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ekmek çeşitleri en çok tüketilen ve piyasada oldukça sık karşılaştığımız ekmek çeşitleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra, siyez buğdayı ekmeği, glütensiz ekmek gibi ekmek çeşitleri yer alır. Aynı zamanda günümüzde ekmeğin içinde bulunan malzemenin de çeşitlenmesi ile zeytinli ekmek, peynirli, haşhaşlı ve tahinli ekmek gibi birçok farklı ekmek çeşidiyle karşılaşırız. Bu kadar ekmek çeşidi arasında ihtiyacımız olan ekmeği belirlemenin en kolay ve sağlıklı yolu tabi ki ekmeğin yapıldığı malzemeye odaklanmak olacaktır. Her ekmek çeşidi kullanıldığı bakliyata göre, farklı kaloriler içerir.

Beyaz Ekmek Kaç Kaloridir?

Beyaz ekmek özellikle, işlenmiş buğdaydan elde edilir. Beyaz ekmek, kepeğinden ayrıştırılan buğdaydan elde edilmiş ekmektir. Diğer adıyla, somun ekmek dediğimiz beyaz ekmek özellikle mide rahatsızlığı olanların tercih ettiği bir ekmek çeşididir. Bir dilim beyaz ekmekte 68 kcal bulunur. Beyaz ekmek vücudumuza enerji verdiği gibi çok tüketilmesi halinde çeşitli zararları da bulunmaktadır. Beyaz ekmek özellikle içinde ki kepeği alınarak elde edilmiş ve işlenmiş buğdaydan yapıldığı için besin değerleri açısından çok da zengin olduğunu söylemek mümkün değildir. Çok tüketilmesi halinde, kalori miktarı fazla olduğu için kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca ekmeğin içinde bulunan şeker miktarının fazla olması sebebiyle de, fazla beyaz ekmek tüketmek, diyabet hastaları için oldukça zararlıdır.

Çavdar Ekmeği Kaç Kaloridir?

Ekmek çeşitleri, arasında yer alan ekmeklerden biri de, çavdar ekmeğidir. Çavdar ekmeği, tahıl grupları arasında önemli bir yeri olan, çavdarın öğütülmesiyle elde edilir. Çavdar ekmeği özellikle, bol miktarda lif içerir. Bu sebeple özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir ekmektir. Ayrıca, içerinde yer alan kalsiyum, demir, folik asit, potasyum, b1 ve protein gibi besin değeri oldukça yüksek unsurlar içerir. Çavar ekmeği özellikle, sporcular tarafından tercih edilen bir ekmektir. Açlık hissinin azalmasını sağlar. Bir dilim çavdar ekmeği, 55 kcal´dır. Çavdar ekmeği, kan şekerini düzenler, kolesterolü dengeler, kalp ve damar hastalarının rahatlıkla kullanabileceği bir ekmek çeşididir.

Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Tam buğday ekmeği, ekmek çeşitleri arasında oldukça sık tercih edilen bir ekmektir. Özellikle zengin bir lif kaynağı olan, tam buğday ekmeği, diyetisyenlerin de oldukça tercih ettiği bir ekmektir. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisinin yanı sıra, enerji verici ve vücut direncini arttırıcı bir etkiye de sahiptir. Depresyon ve halsizliğe iyi gelir lakin fazla tüketilmesi halinde kilo alımına da sebep olduğu için dengeli tüketmek en iyisidir. 100 gram tam buğday ekmeğinde 240 kcal bulunur. Tam buğday ekmeği, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra, bağışıklık sistemini destekler, kilo vermeyi kolaylaştırır, kolesterolü ve tansiyonu dengeler.

Kepekli Ekmek Kaç Kaloridir?

Ekmek çeşitleri arasında özellikle diyet yapanların tercih ettiği ekmek hiç şüphesiz ki kepek ekmeğidir. Diyet listelerinin başkahramanı olan kepek ekmeği aslında, beyaz ekmekten kalori miktarı açısından pek de farklı değildir. 100 gram kepek ekmeği 200 kcal civarındadır. Kepek ekmeğini diyet listelerinin yıldızı yapan özelliği ise hiç şüphesiz ki metabolizmayı hızlandırması ve böylelikle kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır.

B ve K vitamini açısından zengindir. Zengin bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda çiğnemesi uzun sürdüğü için kilo kaybı yaşamak isteyenlere uzun vade de tokluk hissi sağlar. İçeriğinde ki şeker miktarının  az olması sebebiyle, şekeri düzenler ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Kabızlığın önüne geçer. Kepek ekmeği b vitamini açısından oldukça zengin olduğu için diyabet hastalarının da gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir ekmek çeşididir.

Mısır Ekmeği Kaç Kalori?

Ekmek çeşitleri arasında, özellikle çölyak hastalığına sahip ve bu sebeple de glütenden uzak durması gerekenlerin tercih ettiği ekmek çeşididir. Bir dilim mısır ekmeği 170 kcal civarındadır. Mısır ekmeği tam bir enerji deposu olduğu için ve başlı başına da lezzetli bir ekmek çeşidi olması sebebiyle diyet yapanların ara öğünlerinde tercih ettiği bir ekmektir. Magnezyum ve potasyum açısından zengindir. K, B ve A vitaminleri açısından zengindir. Aşırı tüketimi kilo alınmasına sebep olsa da, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına fayda sağlar. İçerdiği şeker miktarı sebebiyle, kan şekerini yükselterek, enerji verir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments