İbana Yatırılan Para Ne Zaman Hesaba Geçer
Günümüzde para kullanımı fiziksel olarak parayı yanımızdan bulundurmaktan ziyade banka hesaplarındaki sayılardan ibaret hale gelmiştir. Bu noktada pek çok kişinin günlük hayatının bir parçası haline gelen işlemlerden biri de para transferi işlemleridir. Bu işlemler iban ya da hesap numarası üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. İbana yatırılan para ne zaman hesaba geçer sorusu kişilerin aklına gelmektedir. Ancak bu sorunun net bir cevabı olamamaktadır.
Her kullanıcıya ait bankalar tarafından atanan bir iban numarası bulunur. Bu numara ile kişinin bankası, hesap numarası gibi pek çok bilgi bir arada bulunabilir ve kişiye bu numara sayesinde kolaylıkla para gönderimi yapılabilir. Bu işlemler gerek online olarak gerekse mobil uygulamalar ile kolayca yapılabilir.
Para Transferi Nasıl Yapılır?
Banka para transferleri iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar havale ve EFT olarak adlandırılır. Havale yönteminde kişi kendisi ile aynı bankada hesap numarası bulunan kişiye para transferi sağlar. Bu işlem için yine iban numarası kullanılabilir. İbana yatırılan para ne zaman hesaba geçer sorusu ise her banka için farklılık gösterir. Kimi bankalarda bir iki dakika içinde para transferi işlemi gerçekleşirken kimi bankalar için bu durum on beş dakikayı bulabilmektedir.
EFT işleminde ise farklı banka hesapları üzerinden para transferi işlemi gerçekleşmektedir. Bu işlem türünde en kısa yoldan para transferi için iban bilgisine sahip olmak yeterlidir. EFT işlemleri biraz daha uzun zaman alabilmektedir.
EFT İşlemi Ne Kadar Hızlıdır?
Havale işlemi aynı banka üzerinden gerçekleştiğinden daha hızlı olarak gerçekleşmektedir. Ancak yakın zamanda pek çok banka tarafından ortaya çıkarılan bir uygulama ile EFT işlemlerinde de bankalar hız kazanmıştır. İbana yatırılan para ne zaman hesaba geçer sorusu bu yeni uygulama ile 15-20 dakika olarak yanıtlanabilmektedir. FAST adı verilen bu uygulama sayesinde bankalar arası para transferi için çok kısa bir süre yeterli olabilmektedir. Eskiden bankalar arası işlemler için yalnızca şube mesai saatleri geçerli olmaktaydı. EFT talimatı mesai saati dışında verildiyse bir sonraki günün mesai başlangıcında gerçekleşirdi. Bu uygulama sayesinde istenilen her saatte ve her gün EFT işlemi yapılabilmektedir.