İnsanlar Neden Hıçkırır?
Hıçkırma eylemi karın boşluğunda bulunan diyaframın ani kasılmalarından dolayı ortaya çıkan bir reflekstir. Uzun süreli halleriyle de insanların hayatını ciddi oranda etkilemektedir. İstem dışı kasılmalar sonrasında oluşan bu atakların nedenleri de bellidir. İnsanlar neden hıçkırır hususunda bu döngülerin takip edilmesi ve sebeplerinin bulunması önemlidir. Nefes alım esnasında gırtlağın kapanmasıyla beraber ortaya çıkan ses olarak ifade edilmektedir. Genel olarak hıçkırıklar kendiliğinden geçmektedir. Ancak farklı nedenleri de olabilmektedir. Bu rahatsızlığın temel sebebi yemek yerken hava yutulması olarak söylenebilir. Aynı zamanda da sinir sistemi bozuklukları, kalp hastalıkları, zatürre, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı da hıçkırık nedenleri arasında sayılmaktadır.
Hıçkırık Neden Tutar?
Hıçkırığın psikolojik nedenleri de olabilir. Stres ve kaygı durumunun oluşmasıyla hormon salınması ve diyaframın kasılması da söz konusudur. Kasların kasılmasıyla beraber hıçkırık halleri ortaya çıkabilmektedir. Ortalama olarak dakikada 10-12 kez hıçkırma durumu görülmektedir. Birkaç dakika süren bu durum nadir de olsa aylarca görülebilmektedir. Hıçkırıkların 2 saatten fazla sürmesi halinde doktorlara danışmak önemlidir.
Doktorlar tarafından yapılacak olan fiziki muayeneler sonrasında kulak yolu, kulak zarı, baş, boyun ve tiroit incelenecektir. Öte yandan sinir sistemine ve göğüs bölgesine de bakılacaktır. Böylelikle hıçkırığın nedenleri tespit edilecek ve hekimler tarafından da gerekli uygulamalar hayata geçirilecektir. Uzun süreli hıçkırık vakalarında muhakkak doktora gidilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırığı geçirmek için farklı yöntemler kullanılabilir. Valsalva manevrası adı verilen yöntemle ağızdan nefes alındıktan sonra burunun kapatılması ve ortaya çıkan basınçla hıçkırığın giderilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda da aksırmak ve nefesi tutmak da fayda sağlayacak hareketler arasındadır.
Kateter kullanarak üst yutak bölgesine müdahalede bulunmak da hıçkırığın geçmesi açısından önemlidir. Buzlu suyla gargara yapmak, toz şeker yemek ve sert ekmek yutmak da çözüm yollarındandır. Ancak bu yöntemlerin her biri kısa süreli hıçkırık vakalarında tercih edilmelidir. 2 saatten daha uzun süren hıçkırık halleri esnasında da doktorlara yönelerek ilaç tedavisine başlanması durumu ortaya çıkmaktadır. Bazı dönemlerde de cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir.