Menu
in

Kediler Kuduz Olur Mu?

Kediler Kuduz Olur Mu?

Önceki zamanlarda yaygın olarak görülse de günümüzde nadiren rastlanılan kuduz hastalığı sadece köpeklere mahsus bir konumda değildir. Yabani hayvanların yanı sıra kedilerde de bu hastalığa rastlanılmıştır. Kediler kuduz olur mu sorusunun cevabı bu yöndedir. Ancak evcil kedilerin ve sokakta yaşayan hayvanların aşılanmasından dolayı bu hastalığa pek rastlanılmamaktadır. Kuduz hastalığının ortadan kalkması adına hayvanların küçüklükten itibaren takip edilmesi ve aşılanması önemli bir faktördür. Kediler için de geçerli olan bu durumun görevliler tarafından icra edilmesi önemlidir. Hayvanlarda görülmesi halinde 2-3 gün içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bu yüzden de bir an önce tedbirlerin alınması son derecede önemli bir konu olarak işlenmelidir.

Kuduz Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin kuduz olduğunun ilk anlaşıldığı süreç prodromal başlangıç evresi olarak ifade edilmektedir. 2-3 gün sonra ortaya çıkan belirtiler sonrasında hayvanın karantinaya alınması ve herhangi bir canlıya temas etmemesi önemlidir. Bu süre zarfında hayvanlarda anormal davranışlar görülür. Isırılan bölgeyi tırmalamaya başladığı anlaşılacaktır. Aynı zamanda da beden sıcaklığında da artış görülecektir.

Bu dönemden sonra ilk başlarda korkak bir tavır sergileyecek olan kediler, normalde yemedikleri gıdalara yöneleceklerdir. İştahta ve su tüketiminde de azalma görülecektir. Isırılan bölgenin kaşınması sıklaşacak ve idrara daha yoğun çıkacaktır. Bu süreçte bilincin giderek kaybolması daha da saldırgan bir hal almalarına neden olur. Ağız bölgelerinde salya akışı hızlanacaktır. İstemsizce etrafa saldırmaları durumu da görülecektir.

Hastalığın son safhasında vücut genelinde felç olma durumu görülecektir. Ancak salya halinde giderek daha da artış oluştuğuna rastlanacaktır. Hayvanların yürüme yetisini kaybetmesiyle beraber 1-2 gün sonra kesin olarak ölümüyle sonuçlanacaktır. Hastalığın kesin olarak bir tedavisi olmamakla beraber, 1 hafta içinde hayvanların öleceği ifade edilir.

Kuduz Nasıl Bulaşır?

Hastalığı taşıyan bir canlının ısırmasıyla bulaştığı ifade edilen kuduzun farklı yollarla da metabolizmaya dahil olduğu bilinmektedir. Hayvanların tırmalaması ve salyasının yanlışlıkla ağız yoluyla alınması da bulaşma nedenlerindedir. Öte yandan kuduz olan hayvanların etlerinin yenmesi de bu rahatsızlığın nedenleri arasında yer alan bir durumdur.

Leave a Reply

Exit mobile version