in

Olay Yeri Değerlendirmesi Niçin ve Nasıl Yapılır?

Olay Yeri Degerlendirmesi Nicin ve Nasil Yapilir
Olay Yeri Değerlendirmesi Niçin ve Nasıl Yapılır

Olay yeri değerlendirmesinin yapılışı uzmanlara ve inceleme alanına göre değişmektedir. Kaza için gereken önlemler alındıktan ve riskler indirildikten sonra yapılması gereken farklı işlemler de vardır. Hem süreç takibi hem de yasal adımların izlenmesi önemli aşamalardan birkaçıdır. Bu doğrultuda olan yeri değerlendirmesi için kullanılan yöntemler hangi unsurun incelendiğinde bağlı olarak değişir. Örneğin kişinin yaşam belirtileri ve hayati durumuna dair değerlendirme yapılıyor ise bu 5 farklı başlığa ayrılır.

İçerik Tablosu

Bilinç durumunun değerlendirilmesi ile kan basıncının değerlendirilmesi yöntemi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla olay yeri değerlendirilmesinin nasıl yapıldığına dair tek bir bilgi vermek yetersiz kalacaktır. Bu sebep ile de olay yeri değerlendirmesi tek kişi tarafından yapılmaz, bir ekip tarafından yapılır.

Olay Yeri Değerlendirmesinin Amacı Nedir?

Olay yeri değerlendirmesinin amacı kriz yönetimi ile bağlantılıdır. Olay yeri değerlendirilmesi yapılıyor ise bu alanda bir olay gerçekleştiği ya da kaza olduğu anlamına gelir. Var olan kaza ve olaylar ise kriz yönetimi bilgisi ve bilinci gerektirmektedir. Olay yeri değerlendirmesinin temel amacı da var olan krizi en iyi şartlarda yönetebilmektir. Kriz yönetimi için bazı bilgilerin elde edilmesi gerekir. Olay yeri değerlendirmesi bu bilgileri veren unsurdur. Olay yeri değerlendirmesinin 2 amacı vardır. Bu 2 temel amaç şu şekilde sıralanabilir:

  • Var olan kazanın üzerine yeni bir kaza eklenmesini önlemek.
  • Olay ya da kaza sonucunda yaralanan kişi sayısı ve yaralanma türlerini öğrenerek müdahale etmek.

Olay yeri değerlendirmesinin 2 ana amacı bu şekildedir. Bu amaçlar doğrultusunda değerlendirme yapılır. Alınan bilgiler ilgili uzmanlar ile paylaşılır. Hayati önem taşıyan ve olası risklerin azaltılması için de zorunlu olan bir durumdur.

Olay Yeri Değerlendirmesinde Neler Yapılır?

Olay yeri değerlendirmesinde yapılanlar birden çok başlığa ayrılır. Olay yeri değerlendirmesi yaparken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bu unsurların aşama aşama gerçekleştirilmesi ve kontrol edilmesi önem taşımaktadır. Olay yeri değerlendirmesi yapacak olan uzmanın mutlaka bütün detaylara özen göstermesi gerekir. Olay yeri değerlendirmesinde yapılan işlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaza yapan aracın alandan uzaklaştırılması ve olası risklerin azaltılması.
  • Kaza yapan araç içerisinde yeni bir kazaya sebep olabilecek unsurların kaldırılması.
  • Olay yerinin işaretlenmesi ve dışarıdan insanların ve araçların alana girmesinin önlenmesi.
  • Kaza sonucunda gaz birikimi ya da patlaması söz konusu ise bu unsurların giderilmesi.
  • Kaza sonucunda yaralanan ya da hastalanan bireyler var ise bu bireylerin iyileştirmelerine yönelik ön müdahalenin yapılması ve gerekli sağlık uzmanları ile çalışılması.
  • Olay yerinin korunmaya alınması.
  • Yaralanan kişiler ile ilgili bilgi dosyalarının hazırlanması.
  • Gerekli yönlendirmelerin yapılması ve ilgili birimler ile iletişime geçilmesi.

Olay yeri değerlendirmesi esnasında yapılan bazı görevlerdir.

Olay Yerinde Bilinç Durumu Nasıl Değerlendirilir?

Olay yeri bilinç durumu değerlendirmesinin yapılışı farklı adımlar ile gerçekleştirilir. Kaza sonrasında olay yeri değerlendirmesi kişinin hayati durumunu da öğrenmek için önem taşımaktadır. Bu noktada bilinç durumunu değerlendirmek için yapılan aşamalar şu şekildedir:

  • Bilinç kaybına seviyesinin öğrenilmesi.
  • Bilinç düzeyine göre ilk müdahalenin yapılması.
  • Yapılan müdahalenin koruyucu etkisinin olması ve hastanın ya da yaralının gelen sağlık ekiplerine teslim edilmesi.

Bilinci durumu incelenirken 3 farklı başlık yer alır. Bilincin düzeyi 3 kategoridedir ve 1, 2 ve üçüncü derece olmak üzere bilinç kaybı şeklinde sınıflandırılır.

Yaşam Bulguları için Neler Kontrol Edilir?

Yaşam bulgularının kontrol edilmesi için temel unsurlara bakılması gerekir. Hayati durumun öğrenebilmesi için kişide bilinç kaybının olup olmadığı da dahil olmak üzere farklı unsurlara bakılmalıdır. Yaşam bulguları için kontrol edilen yerler ve özellikler şu şekildedir:

  • Yaralanan kişinin bilinç durumu.
  • Yaralanan kişinin kan dolaşımı ile ilgili sorun olup olmadığı.
  • Yaralanan kişinin vücut ısısı (normalin altında ya da üstünde olması kritik önem taşır).
  • Yaralanan kişide kan basıncının oluşup oluşmaması.
  • Yaralanan kişinin solunum durumu ve kolay nefes alıp almaması.

Yaşam bulguları içerisinde yer alan unsurlardır ve mutlaka kontrol edilmeleri gerekir. Yaşam bulgularına dair anlamlar ve özellikler bilindiği takdirde önlem alınabilir ve gerekli müdahale daha iyi yapılır. Olay yeri değerlendirmesi yaralıların yaşamları için önemli taşımaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments