in

Salvador dali belleğin azmi tablosu ne anlatıyor

Eğer Salvador Dali’yi takip ediyorsanız mutlaka Sigmund Freud’u da tanıyorsunuzdur. Çünkü Salvador Dali Belleğin Azmi tablosu Sigmund Freud’un Rüyaların Yorumu adlı kitabinden esinlenerek resmedilmiştir.

Sürrealist bir ressam olan Salvador Dali 1928 yılında Parisli sürrealistlerle tanışarak aslında hayatının dönüm noktalarından birisini yaşamıştır. 1929 yılında bu gruba katılan ünlü ressam kısa sürede tabloları ile birlikte bu akımın en ünlü ressamlarından birisi olmuştur. Salvador Dali Belleğin Azmi tablosu ise en çok beğenilen ve bugün New York City Museum Of Modern Art’ta sergilenen en değerli tablolardan birisidir.

Salvador Dali Belleğin Azmi ile düşlerine yer veriyor. Ünlü ressam bu tablosunda aslında sürrealist dönemde var olan farklı görünüşteki unsurları, her birinin karakterini vurgulayacak şekilde doğrudan bazı gerçek nesnelerden kopyalayarak kolajlar oluşturuyor. Bu resim yumuşak saatlerin eridiği bir oto portre. Bunu resmeden Dali aslında zaman kavramının bilinçsiz bir dünyada anlam kaybettiğini eriyen saatlerle anlatıyor.

Salvador Dali Belleğin Azmi tablosunda sol alt kısımda üzeri karıncalarla dolu bir cep saati bulunuyor. Burada karıncaları bozulmanın bir sembolü olarak kullanan ressam bozulan zaman kavramına bir de bu açıdan yaklaşıyor. Cep saatinin yanında erimiş olan saatin üzerinde başka bir böcek dikkat çekiyor. Ve oldukça etkileyici bir şekilde bu böcek güneşin etkisi ile saat üzerinden bir insan gölgesi oluşturuyor.

Salvador Dali Belleğin Azmi tablosunun üst kısımlarında dağlar yer alıyor. Burası Dali’nin birçok eserinde kullandığı Katalonya toprakları. Ve tablo geneline bakıldığında aralarında kurduğu mekana ait olmama ilişkisi ye alan objeler bu kompozisyonda bir birlik sağlıyor.

Sigmund Freud Rüyaların Yorumu ve Belleğin Azmi Tablosuna Etkileri

Sigmund Freud tarafından kaleme alınan Rüyaların Yorumu kitabi Salvador Dali Belleğin Azmi tablosunun da ilham kaynağı olarak biliniyor. Kitapta en karmaşık rüyaların dahi rahatlıkla yorumlanabileceği anlatılıyor. Ve Dali bu tablo ile çizmiş olduğu yolu Sigmund Freud teorilerine işaret ediyor. Salvador Dali için çocukluktan gelen izlerle birlikte Sürrealist yazar Sigmund Freud’un da bakış açısının resimlerini derinden etkilediği biliniyor.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments