Menu
in

Şerro Ne Demek? Ne Anlama Geliyorr ?

ŞERRO NE DEMEK?

Argo bir kelime olarak kullanılabilen şerro kelimesi şerefsiz anlamına gelmektedir. Halk arasında sözlenen bazı laflar zamanlar dilimize geçip normal bir kelimeymiş gibi kullanılmaya devam eder. Şerro da bu kelimelere örnek teşkil edebilecek bir sözcük olarak dilimize geçmiş sayılır. Halk arasında argo sözcükler bambaşka anlamlara gelebilmekteler, şerro aslında anlamıyla ses benzerliği olan bir kelime olduğundan hakkında tahmin yürütmek zor olmuyor. Ne var ki, şerro kelimesi toplum içinde genelde hakaret olarak kullanılmaz, argo dilde genelde insanlar bunu lakap, hitap şekli olarak kullanırlar.

ARGO NEDİR?

Şerro kelimesinin argoda şerefsiz anlamına geldiğini söylemiştik. Peki argo dil nedir? Neden kullanılır? Argo aslında, belli bir gruptaki insanların kullandığı kalıplaşmış kelimeleri toplayan bir olgudur, örneğin; okul argosu, gemici argosu gibi. Yani jargon anlamında da kullanılmaktadır. Fakat argonun en bilinen anlamı, halk arasında eğitimsiz veya serseri görülen kişilerin kullandığı kelimelerdir. Kaba konuşmak veya Türkçe’de bir karşılığı olmayan kelimeleri halk arasında kullanmak argo dil kullanmaktır. Yukarıda bahsedilen şerro kelimesi, argo dil için bir örnektir.

Argo kelimeler genelde toplum tarafından uygunsuz karşılanan kelimelerdir ancak dilimize oldukça işlemiş, artık argo olduğunu bile unuttuğumuz bazı sözler veya söz dizileri de bulunmaktadır. Örneğin halk arasında birini kandırma durumuna “keklemek” denmekte ve bu kelime çok kullanılmaktadır. Aslında TDK’ya göre hiçbir karşılığı bulunmayan bu sözcük halk arasında argo dilde o kadar çok kullanılmıştır ki artık neredeyse kandırmak kelimesinin yerine geçmiştir. Argoya şerro kelimesi dışında başka örnekler verecek olursak, araklamak, racon, yaylanmak, kurulmak sıkça kullanılan örneklerden olacaktır.

Şerro kelimesi gibi halk arasında benzer anlamlara gelen çok fazla kelime veya kelime grubu bulunsa da bu sözcükler Türkçe’mizi bozabilecek niteliktedir. Aslında bir karşılığı olmayan içi boş  uygunsuz ve kaba sözcükler kullanmak yerine, gerçek bir anlam ifade eden kelimeleri toplum içinde kullanmak herkesin yararına olacaktır. Argo dil, toplumumuza oldukça yerleşmiş olsa da yine de Türkçe’de her eylem için bir kelime olduğunu ve onları kullanmanın daha doğru olacağını unutmayalım.

Leave a Reply

Exit mobile version