Tefecilik Suçu Nereye Şikayet Edilir? Tefecilik kelimesi, ülkemizde bilinen ve kullanılan bir kelimedir. Kısaca faiz karşılığı nakit para veren kişilere denir.
Toptan Eşya Fiyat Endeksi’’ nin kısaltması TEFE’dir. Gayrimenkullerin, evlerin, işyerlerinin kiralanmasında TEFE oranı kullanılır. Buna göre aylık ve yıllık zaman dilimlerinde kira artışı TEFE oranında yapılır. Enflasyonla bağlantılı bir terimdir.
Faiz ile nakit para sağlayarak sermaye vermek ve likidite sağlamak için belli kurumlar ve şirketler mevcuttur. Bu kurumları sayarsak bankalardan faizli para almak, devlet teşviklerinden yararlanarak borçlanmak (kosgeb kredileri v.b.), faktöring şirketleridir.
Tefecilik ve bununla ilgili zorlama ile yapılan uygulamalar, Türk Ceza Kanunu’ndaki yasalarımıza göre suçtur. Suçların da cezalandırılması için mahkeme yoluna gidilmesi gerekmektedir. Tefeci veya faizli para veren kişiler de bunu bildiği için çok temkinli davranan kişiler olabilmektedir. Tefecilik yapan kişiler, bu işi yaptığını herkese anlatmaz. İnsanların ihtiyaç duyduğu nakiti bazı haber yollarıyla iletişim sağlamaya çalışır. Örneğin kahvehaneler, bakkallar, insanların beraber durduğu noktalar, kalabalık muhabbetlerin yapıldığı oturumlar, mahalle ortamlarından v.b.
Tefecilik ve Organize Suçlar
Tefecinin nakit para vermesindeki amaç faiz almak değil, kişinin mal varlıklarına konmak veya başka türlü avantajlar yakalamaktır.
İnsanlara tefecilikle beraber yapılan suçlardan bazıları şunlardır:
- Kişiye boş kağıda imza attırmak
- Çek ve senetlere imza attırmak
- Borcundan fazla paraya senet imzalatmak
- Gayrimenkullerine ipotek ve şerh koydurmak
- Silah ve başka unsurlarla tehdit etmek
- Kişiyi istemediği davranışlar yapmaya zorlamak
- Aşağılamak
- Kredi kartından zorla işem yapmak v.b.
En büyük tefecilerin büyük sermaye gruplarına bağlı örgütler olduğu düşünülmektedir.
Tefecilikle Mücadele Yöntemleri
- Tefecilik ve devamı olan diğer suçların şikayet edilmesi için polisle iletişime geçilmesi gerekmektedir. Cumhuriyet Başsavcılıklarına ihbar ve şikayet edilebilir.
- Cumhur Başkanlığı İletişim Merkezi ile iletişimi sağlayan Cimer uygulaması da rahatlıkla kullanılabilir. Bilgisayardan veya mobil olarak erişimi mümkündür. Cimer uygulaması çoğu zaman daha hızlı sonuç alınabilmektedir.
- Tefecilik yapan kişileri ortaya çıkarmak için yerel veya ulusal gazete ve medya organları da kullanılabilir. Tefecilik suçlamasıyla polise şikayet edilen kişiler haberleştirilebilir.
- Tefeciler, Maliye Bakanlığı’na Mali Suçlarla Mücadele Birimi’ne ve Vergi Dairesi’nde ilgili bölümlere şikayet edilebilir.