in

XLM nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

XLM nedir

Stellar Lumens ağı, kâr amacı gütmeyen Stellar Geliştirme Vakfı tarafından finanse edilen, dijital para birimleri ile ödeme altyapısına odaklanmış bir projedir. Açık kaynaklı blokzinciri ağının yerel token’i XLM’dir ve piyasa değerine göre dünyanın en büyük coin’leri içinde yer alan XLM, birçok borsada listelenmektedir. Canlı grafik verilerine XLM fiyat adresinden erişilebilen Stellar Lumens, farklı dijital varlıklar arasında transfer yapma sürecini kolaylaştıran bir yapıdadır.

 

Kendi blokzinciri ağına sahip olan Stellar Lumens, akıllı kontratları destekleyen bir yapıdadır. Merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli bir bankacılık sistemi vizyonuna sahip olan Stellar Lumens ağı, finans sisteminde blokzinciri tabanlı yenilikçi bir deneyim sunmak için geliştirilmiştir. Madencilik ile elde edilemeyen bir coin olan XLM, çapraz varlıklar arasındaki transferleri daha kolay hale getirmiştir. Stellar ağının kripto parası olan XLM, Lumens olarak adlandırılır. Stellar ise blokzinciri ağının ismidir. XLM, Lumens’in kripto para borsalarındaki simgesidir.

XLM nedir?

Steller blokzinciri ve ağın token’i olan XLM, dijital varlık transferini daha kolay bir hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bitcoin, en eski kripto para olmasına karşın PoW mutabakat modeli, yüksek işlem ücretleri ve düşük hız problemleri birçok kişi için BTC’yi ödeme modeli olarak kullanma konusunda kararsız bırakmaktadır. İkinci nesil blokzinciri Ethereum ağı, her ne kadar Dapp geliştirme ve akıllı kontrat etkileşimi için tercih edilse de, yoğun kullanım oranı nedeniyle yüksek işlem ücreti ve düşük hız sunmaktadır. Stellar Lumens ağının amacı, ikinci nesil bir blokzinciri olarak işlem ücretlerini düşürmek, işlem hızını artırmak ve bunu yaparken merkeziyetsizlikten ödün vermemektir.

 

Uluslararası bankacılık işlemleri için kullanılabilen bir yapıya sahip olan Stellar Lumens, bu yönüyle Ripple ile karşılaştırılmaktadır. Stellar Lumens ağının yapısı, çok yüksek bir işlem kapasitesine olanak tanır. Stellar Lumens blokzincirinde bir saniyede 80 işlem gerçekleştirilebilir. Dünya üzerinde herkesin gerçekleştirebileceği bu varlık transferlerinde, işlem komisyonu oldukça düşüktür. Stellar mutabakat algoritmasına sahip olan yapı, dört farklı teknoloji ile bu deneyimi sağlar. Merkeziyetsizlik, düşük gecikme süresi, esnek güven yapısı ve asimptonik güvenlik, Stellar Lumens ağının özellikleri içindedir.

 

Merkeziyetsiz uygulama geliştirmeye olanak tanıyan bir ağ yapısı da sunan Stellar Lumens, geliştiricilerin Dapp geliştirme şansının olduğu bir ağdır. Bu yönüyle, Stellar Lumens ağında token üretmek, akıllı sözleşme oluşturmak ve mevcut sözleşmeler ile etkileşime girmek mümkündür. XLM, blokzinciri üzerinde uygulama geliştirme ve mevcut kontratlarla etkileşime girmede işlem ücreti ödemede kullanılmaktadır. Buna ek olarak, Stellar Lumens ağının sağladığı ödeme altyapısında, XLM coin varlık transferinde kullanılmaktadır.

Stellar Lumens ne zaman ortaya çıktı?

Stellar Lumens ağı, 2014 yılında geliştirilmiş ve yatırımcıların kullanımına açılmıştır. En eski altcoin’ler içinde yer alan XLM kurucuları arasında Jed McCaleb ve Joyce Kim yer almaktadır. Uluslararası varlık transferini daha kolay bir hale getirme hedefi ile geliştirilen projenin 2014 yılında duyurulmasının ardından, XLM coin de bir yıl sonrasında piyasaya çıkmıştır.

 

İlk çıkış fiyatı 0,004 doların altında olan XLM, 2017 yılının son çeyreğinde yaşanan boğa piyasasının ardından, 0,9 dolara kadar çıkarak erken yatırımcılarının ciddi bir kazanç elde etmesini sağlamıştır. 2021 yılında yaşanan boğa piyasasında 0,7 doları test eden XLM coin, 2022 yılında yaşanan düşüşün ardından ise 0,1 doların altına gerilemiştir.

 

XLMUSDT adresi üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirilebilen kripto para, küresel ödeme amacıyla kullanılmasının yanı sıra, aynı zamanda değer deposu olarak da portföylerde tercih edilmektedir. Stellar Lumen, 2022’nin Eylül ayı itibariyle 2,5 milyar doların üzerindeki piyasa değeri ile dünyanın en büyük 30 kripto parası içinde yer almaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments