in

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri nedir?

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri kaçtır?

Malulen emeklilik kişinin bir rahatsızlığı nedeni ile iş gücü kaybı yaşaması ve bu nedenle emekli olmasıdır. Malulen emekli olabilmek için yasal olarak bir takım kurallar bulunuyor. Bunların sınırlarını ve malulen emeklilik şartlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Malulen Emeklilik Geçerli olan Hastalıklar

Herhangi bir hastalıktan dolayı iş gücü kaybı yaşıyorsanız emekli olma hakkınız bulunuyor. Peki bu hastalıklar nelerdir şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Her türde kanser hastalığı
  • Her iki kol ve bacak felci
  • %100 görme kaybı
  • Her iki bacağın en az 1/3 oranda kaybı
  • Solunum cihazlarına sürekli bağımlılık
  • Ağır beslenme bozuklukları

Bu gibi rahatsızlıklarınızın olması halinde 1800 prim ödeme ve 10 yıl çalışma şartı ile malulen emekli olabilirsiniz. Bu tür durumlarda hastane heyet raporu gerekiyor ve en az %60 oranda bir çalışamaz durumu oluşması aranıyor.

Malulen Aylık Yüzde Oranları

Malulen emekli olunabilmesi için her durumda farklı oranlar aranabilmektedir. Örneğin çalışma gücü kaybı %60’ın altında fakat %40 üzerinde özrü olanlar, ya da özür olanları %40-49 arasında olanlar içinde belirli bir prim günü ve çalışma şartı aranmaktadır. Tüm hastalıkların özür durumları farklı olabilmektedir. Ancak herhangi bir özür şartı aranmayan belirli hastalıklar bulunuyor. Bunlar da örneğin her türlü kanser hastalıkları diyebiliriz. Burada önemli olan tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alabilmeniz ve ilgili yerlere başvurmanızdır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments