in

SevmedimSevmedim AnlamadımAnlamadım ŞaşırtıcıŞaşırtıcı

Siyah ve beyaz renk midir

Siyah ve beyaz renk midir sorusuna elbette renktir diye cevap veriyorsanız büyük bir hata yaptığınızı bilmelisiniz. Her ne kadar en sevdiğimiz renkler sorulduğunda siyah ve beyazı da bunların içerisine dahil etsek te aslında siyah ve beyaz bir renk değildir.

Siyah ve beyaz renk midir diye soranlar bunların bir renk olmadığını öğrendiğinde bunun nasıl olduğunu sorgulamaktadır. Yani çocukluğumuzdan beri bizlere renkler içerisinde öğretilen siyah ve beyazın aslında neden renk olmadığını öğrenen herkes bunun nasıl olduğunu sorgulayacaktır. Elbette bunun bilimsel bir açıklaması vardır.

Siyah ve beyaz renk midir, eğer değilse bunun açıklaması nedir denildiğinde aslında basit bir bilimsel açıklama ile bu durum izah edilmektedir. Şöyle ki, aslında renk denilen şeyler göz ile fark edilen ışık etkileridir. Işıklar nesnelere çarpar ve bu çarpma sonucunda bir yansıma oluşur. Yansıyan bu ışıklar gözlerimizde bulunan retina tabakasına ulaşmaktadır. Ve buradan beyne iletilmektedir. Eğer tüm renkler yansırsa bunu beyaz, eğer hiçbir yansıma ve ışık neşen tarafından emilirse bunu siyah olarak fark ederiz.

Gözlerimiz yaklaşık olarak 10 milyon farklı rengi bir birinden ayırabilmektedir. Bunun için insan beyninde 7 milyon farklı hücre çalışmaktadır. Bu hücrelerin tamamı renkleri doğru şekilde algılayabilmemiz için görevlendirilmiştir. İşte insanların kırmızı rengi daha dikkat çekici bulmasının nedeni de aslında burada gizlidir. Çünkü insan beyninde kırımızı rengi algılamak üzere daha fazla beyin hücresi görevlendirilmiştir. Bu görevlendirme sonucunda insanlar kırmızı rengi daha kolay algılayabilmek te ve daha çekici bulmaktadır.

İşte bu detayları düşündüğünüzde beyaz ve siyahın algılanması söz konusu olmayacağı için siyah ve beyaz renk midir sorusuna verilen yanıt hayır renk değildir olacaktır.

Siyah ve beyaz neden renk değildir

Siyah ve beyaz renk midir, eğer değilse neden değildir sorusuna basit bir şekilde yanıt verelim. İnsanların cisimlerin renklerini algılayabilmeleri için ışığa ihtiyaç vardır. Ve renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına göre oluşmaktadırlar. Eğer bu pigmentler ışığı yansıtmak yerine onu emerse siyah görünmektedir. Eğer bir ortamda hiç ışık yoksa burada ışık yansıtılamadığı için renkli olan tüm cisimlerde siyah görünecektir. Ve beyaz bir cisim üzerine düşen tüm dalga boylarını yansıttığı için renk olarak kabul edilmemektedir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments