in

Tarihe damga vuran Türk kadınlar

Dünya üzerinde yaşayan kadınların başarıları saymakla bitmiyorken Türk kadınlarının sağladığı başarılar tarihe damağa vuruyor. Birçok alanda çok büyük başarılar elde eden Türk kadınlar herkes tarafında takdir ediliyor ve tarihe yazılıyor. Arkadan gelen nesiller bu kadınların kimler olduklarını ve nasıl başarılar elde ettiklerini okuyarak büyüyor. Ve belki de bu muhteşem kadınlar arkadan gelen yeni nesiller için örnek oluyor, gurur kaynağı oluyor. Tarihe damga vuran Türk kadınlar saymakla bitmiyor. Ama en çok bilinen ve ismi her yere kazınan bu kadınların hikayeleri ve başarıları ilham oluyor.

İçerik Tablosu

İşte tarihe damga vuran Türk kadınlar ve onların çok büyük başarıları;

İlk kadın pilot Sabiha Gökçen

1913 yılında Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen erken yaşta ailesini kaybeden ama mücadele gücünü hiç kaybetmeyen kadınlardan birisidir. İçindeki okuma isteğini bir Bursa ziyaretinde Atatürk’e ulaştırmak istemesi ve bunu başarması üzerine kurulu muhteşem bir hayat bırakmıştır geride. Atatürk’ün manevi evlat olarak korumaya aldığı Gökçen ülkemizin ilk kadın pilotudur.

İlk kadın doktor Safiye Ali

Bırakın doktor olmayı, kadın olmanın bile çok zor olduğu bir dönemde tıp okumuş ve mezun olarak yurtdışında Türkiye’yi temsil etmeyi başarmış ilk kadın Doktor Safiye Ali’dir. 2. Dünya savaşı döneminde Almanya’da hekimlik yapmıştır. Ve tarihe damga vuran Türk kadınlar arasında ilk sıralarda yer almayı başarmıştır.

İlk kadın jet pilotu Leman Altınçekiç

Sabiha Gökçen ile başlayan bu yolculuk Leman Altınçekiç ile devam ediyor. Bir kadının göklerde de ne kadar başarılı bir savaşçı olabildiğini herkese gösteren Altınçekiç Türkiye ve NATO kuvvetlerinin ilk kadın jet pilotu olmuştur. Ve çok uzun yıllar NATO kuvvetlerinde tek kadın olarak görev almıştır.

İlk kadın hemşire Esma Deniz

Türkiye’nin Toplum Sağlığı Hemşiresi unvanına sahip olan ilk hemşiresi Esma Deniz’dir. Yurtdışında almış olduğu eğitim ile ülkemizi Uluslararası Hemşireler Birliğinde başarı ile temsil etmiştir. Ve dünyanın en önemli hemşirelik okullarından birisi olan Florance Nightingale okulunun kuruluşuna büyük katkılar sağlamıştır. O yüzden bu başarı tüm dünyada tarihe damga vuran Türk kadınlar olarak yer almaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments