in

Kahvenin Yanında Neden Su Verilir?

Kahvenin Yanında Neden Su Verilir?

Peki, kahvenin yanında neden su verilir, hiç daha önce bunu merak ettiniz mi? Bu durum ile ilgili olarak birden fazla rivayet bulunmaktadır ki bunlar ta Osmanlı zamanına kadar dayanmaktadır. Kahve de zaten hayatımızda bu dönemlerde girmiştir.

İlk önce saraylarda ve kahvehanelerde sonra da evlerin mutfağında yer bulun kahve ta ilk zamanlardan beridir bu ile ikram edilen bir içecekmiş. Buna göre de misafirinin karnının aç olup olmadığını anlamak mümkünmüş. Eğer evinize gelen misafir ikramlar arasından ilk olarak suyu seçerse o zaman misafirinin karnının aç olduğu anlaşılır ve sofra kurulurmuş.

Yok eğer eve gelen misafir ikramlar arasından ilk olarak kahvesini sonra da suyunu yudumlarda o zaman da karnının tok olduğunu ve sadece sohbet etmek amaçlı geldiğini belli edermiş. Bu durum Osmanlı Devleti’nin ne kadar ince ruhlu bir vatandaş kitlesine sahip olduğunu ve misafirin ev sahibinin gönlünü kırmadan birbirlerine bu şekilde ne kadar da güzel mesajlar gönderdiklerini de gözler önüne sermektedir. Ancak bu durum ile ilgili olarak bir başka Osmanlı saraylarına dayanan rivayet daha bulunmaktadır.

Bu rivayete göre de Osmanlı padişahlarının yiyecek ve de içeceklerini kontrol eden çeşnicibaşının yemekleri padişahtan önce yiyip ya da içip zehirli olup olmadığını anlaması ile alakalı bir durum vardır. Padişahların kahveleri bu dönemde tek kişilik cezveden yapılıyordu ve de fincan küçük olduğu için bundan bir yudum almak pek de hoş olmayacaktı.

Bunun yerine kahvenin içerisinde zehirli bir madde olup olmadığını anlamak için padişahlar ilk önce işaret parmaklarını kahveye sonra da suya daldırıp kahvenin suda dağılma şeklini kontrol ederlerdi. Bu sayede de işleme göre birinin kahveye zehir katıp katmadığı anlaşılıyordu ve güvenli bir şekilde padişahlar kahve içebiliyorlardı.

Hangi rivayet doğrudur bilinmez ama günümüzde kahve sunum tepsilerinin vazgeçilmezlerinden biri de minik su bardaklarıdır. Lokum, çikolata ya da evde annelerimizin pişirdiği küçük ikramlıklar, Türk kahvesi ve de su eşliğinde hepimiz kendimize gün içinde harika zaman ayırabiliyoruz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments