in

Babamın TC’ Sini Nasıl Öğrenebilirim?

09.02.2017 tarihinden itibaren, kişi Nüfus Kayıt Örneği, 02.03.2017 tarihinden itibaren de diğer adres ve yerleşim yeri belgelerine e-devlet üzerinden paylaşım yapılmaya başlandı. E-devlet nüfus müdürlüklerindeki iş yoğunluğu azaltılması amacıyla sisteme geçmiştir. Peki, babamın TC’ sini nasıl öğrenebilirim? E-Devlet üzerinden aile (eş, kişi, anne, baba, çocuk) Kayıt örneği ve nüfus olaylarının ( boşanma, doğum, ölüm, evlenme, velayet, kayıt düzelme işlemleri, gaiplik, yer değiştirme, tanıma, vesayet, soy bağı tanıma) paylaşımının yapılmasına izin verilmiştir.

İçerik Tablosu

Nüfus müdürlüğündeki yoğunluğun azaltılması amacıyla Bakanlığımız 180 günlük eylem planlamasıyla e- devlet üzerinden yapılan çalışmalarla 01.08.2017 tarihinden itibaren henüz tamamlanmamış ya da Nüfus olaylarının ve Nüfus kayıt örnekleri ( anne baba, eş, kişi, çocuk dolayısıyla babamın TC’ sini nasıl öğrenebilirim yanıtlarını bulabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüklerindeki yapılan çalışmalar 01.08.2017 tarihinden itibaren tamamlanmış olacak şekilde ilgili Nüfus olaylarının ve Nüfus kayıt örneklerini e- Devlet üzerinden paylaşıma açılmıştır. Aile kayıt örneği, Kişinin eşi, çocukları varsa eski eşi/ eşlerine (isteğe bağlı olarak)  ait olan bilgileri sunan kayıtlardır.

Kişinin kayıt örneği: Kişinin sadece kendisine ait olan bilgileri içeren kayıtlardan oluşur. Nüfus kayıt örneği: Kişinin kendisi, çocukları, eşi, babası ve annesi, eş( eşlerine (isteğe göre )ait olan bilgileri içeren kayıtlardır. Diğer adres belgesi, yerleşim yeri, kişinin sadece kendiyle alakalı olan bilgileri sunan kayıtlardan oluşur. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri kanunun uygulanmasına ilişkin 151’ci maddesinin 4. fıkrası gereğince yasal zorunluluktur.

Ölmüş Birinin Kayıt Örneğini Nasıl Bulunur?

Bazı zamanlarda maalesef sevdiklerimizi kaybederiz. Özellikle pandeminin başlamasıyla birlikte bu kaybetme risklerinin daha da çoğaldığı bir dönemin içinde bulunuldu. Özellikle bu kişiler sevdiklerimiz yakınlarımız olunca daha da bir üzülür onların gidişiyle bazı zamanlarda kendimizi suçladığımızda olur. Ama bir şekilde işler yürümek zorunda hayat her zaman devam etmektedir.

Bu zor durumdan özellikle cenaze sahipleri düşünemese de yakınının öldükten sonra defin ya da cenaze işlemleri sebebiyle belediyelere başvurulması zorunlu oluyor. Farklı belgelerle cenaze işlemlerini takip ettirebilmek için cenaze işleri müdürlüğüne başvurmaları işi daha da kolaylaştıracaktır. Tamda burada ölen kişinin T.C. kimlik numarasına ihtiyaç duyulur İşte tamda burada devreye babamın TC’ sini nasıl öğrenebilirim sorusu girmektedir.

Ölmüş yakınlarımızın TC kimlik numaralarını bulabilmenin pek çok yolu bulunuyor. İlk olarak ölüm belgesi ölmüş olan kişi için düzenlenen kişiye ait veya kişinin burada TC kimlik numarasıyla beraberinde diğer gerekli olan kimlik bilgiler ide yer almaktadır. Kişinin ölüm belgesi eğer ki düzenlenmemişse vukuatlı nüfus kayıt örneği de merhum olan kişinin TC kimlik numarasını bulmanıza yardımcı olacaktır. Babamın TC’ sini nasıl öğrenirim E-Devlet üzerinden vukuatlı nüfus kayıt örneğine ulaşılması mümkün olur.

Merhum kişinin TC kimlik numarası eğer ki çalışmışsa SSK hizmet dökümü üzerinden bulunabilir. Aynı zamanda SSK hizmet dökümünü de e- devletten kolay bir şekilde çıkarılabilmektedir. Tabi en eski yöntemlerden biri olan aile üyelerine ait cilt no veya aile noları üzerinden de ölen kişinin TC kimlik numarasına ulaşmak mümkündür’ ki bu yönteme artık başvurmak gereksiz bir hal almıştır. İlerleyen teknoloji dokümanların çoğuna e- devlet üzerinden ulaşmak kolaylıktır. Örnek diye düşünüyorsanız yukarıdaki makaleleri okumanızda fayda var.

E- Devlet Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Vatandaşlara devlet tarafından sunulan hizmetlerin E-Devlet üzerinden verilmesi demektir. Devlet hizmetlerinin Türk vatandaşlarına bu sayede en etkin ve en doğru yoldan hızlı, kaliteli, güvenli, kesintisiz bir şekilde ulaştırılmasının en güvenli yoludur.

Son zamanlarda özellikle internet kullanımının artmasıyla birlikte vatandaşların e- devlet talep ediliyor tercihler e- devlet üzerine yoğunlaşıyor. Fakat birçok bürokratik işlemlerinin kısa yolu anlamına da gelen e-devlet uygulamasına güvenlik nedeniyle giriş şifresi alınmadan olmuyor. E-Devlet sisteminin sizlere sunduğu olanaklardan faydalanabilmek için şifre edinmeniz kesinlikle gereklidir.

Kimler E -Devlet Şifresi Alabilmektedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 15 yaşını dolmuş olmak ya da yabancılar üzerinde T.C kimlik numarası bulunan fotoğraflı kimliğini (evlilik cüzdanı, nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, mavi kart, avukat kimlik kartı ve ikamet tezkeresi) ibraz ettikten sonra vekâleti ya da şahsen kişi adına vekaleti kişi aracılığıyla da e -devlet kapısı üzerinden şifre temin edilir.

Vekâlette ” e-devlet şifresi almak için yetki olduğuna dair ibare bulunması zorunludur.”Başvuru yapıldığında PTT müdürlüklerinden vede yetkili olan şubelerden e-devlet kapısı şifresi alınabimektedir. Bunun gibi ya da mahkeme kararıyla da kendine vasi tayin edilecek kişi vesileri aracılığı ile e-devlet kapısı şifresini alabilmektedirler. Bu sebepler,  durumlar haricinde başkaları adına şifre alımı mümkün değil.

E -Devlet şifresi e-devlet hizmetlerine giriş yapabilmek için kullanılabilmekte olup e devlet şifresini alabilmek için herhangi bir PTT ye bağlı olan PTT şubelerinden alabilmeniz mümkündür. İsteğe bağlı olarak e- devlet şifresi özel şifreyle de giriş esnasında sisteme giriş yaparken sistem içindeki güvenlik işlemleri kısmından da değiştirilebilir.

E-Devlet kapısında Ne Tür Hizmetler Verilmektedir?

 

  • Vatandaşlara e- devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler genel olarak bu şekilde gruplandırılır.

 

  • Entegre elektronik hizmetler

 

  • Bilgilendirme hizmetleri

 

  • Kurum ve de kuruluşlara kısa yollar

 

  • Ödeme işlemleri

 

  • Kamu Kurumları arasında belge ya da bilgilerin e-devlet kapısı tarafından bunun yanı sıra sunulan hizmetlerdir.

 

E- Devlet Kapısının Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir?

Elektronik ortamda sunulan e-devlet kapısı kamu hizmetlerini tek bir adreste ulaşım hizmetleri sağlamaktadır. Kamu hizmetleriyle ilgili olarak ve bizzat kamu kurum kuruluşlarınca sağlanabilecek E- Devlet tek bir kimlik doğrulamasıyla da birçok alanda ikinci bir kimliğe ihtiyaç duymadan doğrudan erişebilmektedir.

(harç, vergi, SSK) vs ödeme yapılacağı zaman ödeme yapılacak birim hizmetleri sayesinde bu ödemeler kolaylıkla yapılabilmekte. E-Devlet kapısının özelliği, hedefi, amacı tek adres, tek şifre mobil imza, elektronik imza gibi kimlik doğrulamalarında, kişinin kişisel bilgileri e- devlet kapısı üzerinden yalnızca ilgili vatandaşlara sunulmaktadır.

E Devlet kapısının en büyük avantajlarından biride şifre veya e-imza ve de mobil imza gibi kimlik doğrulma kullanılarak elektronik olan hizmetlere erişim kolaylıkla sağlanmaktadır. Alt yapısıyla e-devlet bu yönüyle sağlamış olduğu kolaylılar birçok başka ülkeler tarafından örnek alınıyor.

Entegre Hizmet Nedir?

Elektronik hizmet entegre, kamu ve kurumlarının sunduğu elektronik hizmet e- devlet kapısı tarafından entegre edilmiş tek bir kimlik taramasıyla ( şifre mobil imza, elektronik imza) nında içinde bulunan erişilebilen hizmettir.

 E – Devlet Kapısının Faydaları Nelerdir?

  • Güvenilirlik
  • İşlem süresi maliyetlerin azalması
  • Bilgi iletişiminin hızlanması
  • 7/ 24 hizmet verebilme ulaşılabilir olması

E-Devlet Kapısında Engelli Kullanıcılarda Yararlanabilir Mi?

Engelli vatandaşlarında e- devlet kapısını kolaylıkla kullanabilmesi için özel tasarımlara sahiptir. TSE tarafından hizmet süresince standartlara göre hazırlanmış uygun bir şekilde, engellilerinde sunulan hizmetlere kolay bir şekilde erişimi göz önünde bulundurulmaktadır.

E -Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetleri Kullanmak İçin Ücret Verecek Miyiz?

Hizmeti sunacak olan kurumları tarafından hiç bir şekilde vergi harç ve resim istenilmişse e devlet kapısından kullanılacak e hizmetlere ekstra ücret ödemesi yapılmasına gerek duyulmamaktadır. E devlet kapısı cebinizdeki secerenizdir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments