in

Bebek diş çıkarma ayları nedir ?

Bebek diş çıkarma ayları

Bebeklerin süt dişleri belirli dönemlerde çıkmaya başlar. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için bebelerde diş çıkarma ayları değişkenlik gösterebilir. Genel olarak bakıldığında altı ay itibari ile süt dişlerinin çıkması beklenir.

Diş Çıkarma Tablosu

Bebekler özellikle anne sütü alan bebeklerin gelişimi daha sağlıklı ilerlemektedir. Bu nedenle gelişimlerini erken tamamlayan bebeklerin altıncı ayda diş çıkardığını görebiliriz. Ancak bu ayda diş çıkarmayan bebeklerde bir sağlık sorunu vardır demek doğru olmaz. Diş çıkarma aylarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Üst ön dişler, 6-8 ay itibari ile patlamaya başlar
  • Üst yan dişler 9-11 ay itibari ile çıkar
  • Üst köpek dişleri 16-20 ay itibari ile çıkar
  • Üst küçük azı dişleri 12-16 ay itibari ile çıkar

Tüm bu ay takvimi yukarıda da belirttiğimiz gibi tamamen bebeklerin gelişimi ile alakalıdır.

Bebek Diş Çıkarma Ayları Neye Göre Belirlenir?

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri hem genetik faktörler hem de kendi gelişimi ile alakalıdır. Aile içerisinde anne ve babanın diş geçmişi bebeğin de diş gelişimi açısından önemli bir faktördür. Bu nedenle net olarak bir kanı söylenmesi doğru olmamaktadır. Hem genel veriler baz alınarak hem de tüm dünyada bebeklerin gelişimi takip edilerek diş çıkarma ayları belirlenmektedir. Genellikle yaşını doldurmadan bebeklerin süt dişlerinin patlaması beklenmektedir çoğu zaman da bu şekilde olur.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments