in

Cenaze Neden Yalnız Bırakılmaz?

Cenaze Neden Yalnız Bırakılmaz?

Cenaze törenleri ve yakınlarının yanında olma durumu hem kültürümüzde hem de dinimizde belirtilen durumlar arasındadır. Bunlar arasında cenaze neden yalnız bırakılmaz gibi bir soru da ortaya çıkmaktadır. Cenazenin gömülmesi evresinde cenaze yakınları mezar başında beklemektedir. Bu süreç içerisinde ölen kişiye dua ederek, Allah katında bağışlanmasını isteyeceklerdir. Bu durum peygamberimiz Hz. Muhammed döneminden kalan bir sünnet ve tavsiye olarak ifade edilmektedir. Bu şekilde cenaze törenlerinin gerçekleştirilmesi ölen kişinin ruhu adına hayırlı olduğu bilinmektedir. Bu yüzden de Müslümanlar açısından gerçekleştirilen bir seremoni olarak tabir edilmektedir. Bu sayede de dinin gerekliliklerini yerine getirmiş de sayılma durumu ortaya çıkmaktadır.

Yabancı bir memlekette olan ancak burada hayatını kaybedenler için de bu uygulama gerçekleştirilmelidir. Yakınlarından uzak olsa da bu durum geçerliliğini korumaktadır. Müminler hayatını kaybeden ve sonsuz bir yaşama başlayacak olan kişileri yalnız bırakmamalıdır. Yeni gömülen kişilerin sorgusu esnasında onlara destek olmaları gerektiği vurgulanmıştır. İlk İslam’ın kabul edildiği dönemlerde ölen kişilerin mezarları başında deve kurban edilirmiş. Bu gelenek günümüze kadar gelmese de şimdiki zamanlarda sadece başında durmak yeterli olarak kabul edilmiş. Bu yüzden ruhların sorgusu esnasında onlara dualarla yardımcı olmak adına yalnız bırakılmaması gerektiği belirtilmiş. Böylelikle ahret hayatının başlanıcında diğer müminlerin dualarını alarak başlamak her zaman hayırlı olarak kabul edilmiştir.

Cenazelerin gömülmesinden sonra beklenmesine dair net ayetler de bulunmaktadır. Ebu Davud Cenaiz 69’da “ Kardeşinizin bağışlanmasını isteyiniz ve Allah’tan ona başarılar dileyiniz. Çünkü o şu anda sorgulanmaktadır.” Denir. Aynı zamanda da Müslim, İman 192’de de “Beni kabrime defnettiğiniz zaman, bir deve kesip etini parçalayacak kadar mezarımın başında bekleyin ki, sizin varlığınızla yeni hayatıma alışma imkânı bulayım ve Rabbimin elçilerine vereceğim cevapları hazırlayayım.” İfade edilir.

Cenazelerin hem sünnetlerdeki hem de hadislerdeki işleyişi benzerlik göstermektedir. Din kardeşlerinin hayatını kaybetmesi üzerine diğer müminlere de büyük işlerin düştüğü vurgulanmaktadır. Bu şekilde dini görevlerini yerine getiren kişilerin aynı zamanda da ahret hayatına yakınlarını hazırladıkları da görülen bir durumdur.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments