Yabancı dil bölümü, üniversiteye giriş sınavında YDT alanından alınan puanların hesaplanması sonucu hak kazanılan ve okunan bölümlerin genel adıdır. Yabancı dil bölümünü kazanıp hak ederek okuyan ve bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin iş konusunda diğer alanlara göre çok daha şanslı olduğunu söylemek mümkün. Yabancı dil denilince, ilk akla gelen dil İngilizce olsa da başka dillerde eğitim veren kurumlar da mevcuttur. Peki yabancı dil bölümü meslekleri nelerdir? Bu meslekleri olmak için ne yapmak lazım?
Tüm Yabancı Diller İçin Aynı Sınava mı Girilmeli?
İngilizce alanı dışında başka dil alanlarında okumayı düşünenler de ingilizce alanından sınavda soruları cevaplamaktadır. Bu şekilde, tercih yaparak istediği bölüme girebilmektedir. Dil alanında üniversite okumak diğer bölümlere nazaran daha ezber gerektirir. Bu açıdan, sözel ve ezber gücüne güvenen bu bölümü rahatlıkla tercih edebilir ve okuyabilir.
Yabancı Dil Bölümlerinde Yer Alan Meslekler Nelerdir?
Yabancı dil ile ilgili mesleklerde çalışmak isteyenler, yabancı dil puan türüyle alım yapan, yabancı dil eğitimi veren bölümlerin birinden mezun olmak gerekmektedir. İngilizce, Almanca, Fransızca, Çince, Arapça, Rusça, Urduca ve daha birçok dilde eğitim aldığınız ve mezun olduğunuz alana uygun birçok sektörde ya da bu dilleri gerektiren herhangi bir iş kolunda çalışabilirsiniz. Yabancı dil bölümünde yer alan meslek kolları şunlardır;
- Almanca mütercim ve tercümanlık
- İngilizce mütercim ve tercümanlık
- Fransızca mütercim ve tercümanlık
- Bulgarca mütercim ve tercümanlık
- Rusça mütercim ve tercümanlık
- Arapça mütercim ve tercümanlık
- Amerikan kültür ve edebiyat eğitim uzmanı
- Almanca öğretmenliği
- İngilizce öğretmenliği
- Fransızca öğretmenliği
- Rusça öğretmenliği
- Tur rehberliği
- Turist rehberliği
- Filolog
- Turizm işletmeciliği
- Call center temsilciliği
- Bakanlıklar
- Elçilik ve konsolosluklar
- Yurt dışı eğitim ve turizm elçilikleri
- Yardım kuruluşları
- Uluslararası kuruluşlar
- Üst düzey işletme ve bankacılık
- Akademisyen ve kamu sektöründe öğretmenlik veya memur
Dil Alanı Dışında Yapabileceğiniz Meslek Dalları
Dil alanının dışında yapılacak meslekler şunlardır; Havayolları şirketleri, Mağaza sektörü, Editörlük ve reklam yazarlığı, Özel etüt merkezleri, anaokulu ve kreşler, Özel ders, Yabancı dil kursları ile eğitim ve kitapları yazarlığı gibi meslekler yapılabilir. Ayrıca Freelance içerik yazarlığı ve editörlük, Yabancı dizi, film çevirmenliği, Oyun, makale çevirisi ve sosyal medya içeriği hazırlama, Yönetici asistanlığı, Pazarlama ve satış uzmanlığı ve marka danışmanlığı şeklinde mesleklerde tercih edilebilir.
Burada sayılan mesleklerin yüzde sekseni dil bölümü mezunlarının kendi okudukları alanlardan, geri kalanları ise dil gerektiren bir meslek olduğu için dil bilenlerden tercih ediliyor. Bu anlamda, ileri düzeyde dil biliyorsanız ve dil üzerine eğitim aldıysanız bu alanlardan dilediğiniz de ya da becerinizin ve ilginizin olduğu sektörlerde çalışabilirsiniz.
Yabancı Dil Mesleklerinin Avantajları Nelerdir?
Yabancı dil bilmenin ve dil öğrenmenin bir hayli önemli olduğu günümüzde birçok kişi gerek yurt dışında gerekse de ülkemizde dil öğrenmenin yollarını aramakta ve dil üzerine bir meslekte çalışmak için birçok diploma ve sertifika almaya uğraşmaktadır. İş bulmanın ve çalışmanın günden güne zorlaştığı bu devirde dil eğitimi alan ve diploma sahibi olan birçok kişi son derece şanslı durumdadır.
Yabancı dil mesleklerinin en birincil avantajlarından olan okuyan kişi sayısının azlığı size birçok fayda sağlayacaktır. Bu da, üniversite sınavına girdiğinizde rakibinizin diğer bölümlere oranla daha az olması demektir. Bir diğer avantajı ise, üniversite sınavında başarılı sayılmak için hem sayısal hem de sözel soruları cevaplama zorunluluğunuzun bulunmamasıdır. Sadece sözel akan ve dil alanı sizin için yeterli olacaktır.
Yabancı Dil Bölümünde Okumak Son Derece Zevklidir
Yabancı dil okuyanların elde edeceği en önemli avantajlardan bir diğeri ise, okunması en zevkli bölümlerden biri olmasıdır. Üniversite okurken sanki okuldan çok hobi amaçlı eğitim alır gibi hissedersiniz. Son derece keyifli bir şekilde okur ve asla pişmanlık duymazsınız. Dil okurken aynı zamanda farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olma fırsatını yakalayabilirsiniz. Bu da, son derece eğlenceli ve ilgi çekicidir. Yurt dışına çıkmak istediğiniz zaman o ülke ve kültürü ile ilgili bir bilgi birikimi ile gitmek size büyük kolaylık sağlar.
Yabancı Dil Mesleklerinin Maaşları
Yabancı dil alanlarından mezun olarak çalışılabilecek mesleklerin birçoğunun maaş durumları son derece tatminkârdır. Maaş ile ilgili olarak net bir rakam vermek çok doğru olmamakla birlikte mezun olduğunuz üniversite, bölüm, alınan dersler ve yabancı dil düzeyi gibi birtakım kriterler doğrultusunda hareket etmek daha doğru olacaktır.
Yabancı dil alanlarından mezun olanların iş kategorileri de biraz birbirinden farklı olduğu için standart bir maaş ve gelirden söz etmek imkânsızdır. Yabancı dil meslek ücretleri edinmiş olduğunuz deneyimlere göre de farklılık gösterebilir. En önemli faktör özel kurumlar ve kamu kurumları arasındaki farktır. Siz tercihinizi hangisinden yana kullanacağınızı belirlemelisiniz. Her ikisinin de avantajı ve dezavantajı bulunur.
Genel olarak bakıldığında, tüm yabancı dil meslekleri arasında en yüksek maaşı çevirmenler almaktadır. Bakanlık ve elçiliklerdeki spontane çeviri yapanların maaşları oldukça tatmin edicidir. Mesai saatleri ve çalışma şartlarına bakarak maaş talep edebilirsiniz.
Yabancı Dil Okuyanların Yurtdışı İmkânları
Hiç şüphesiz, dil öğrenmek ve o dili akıcı bir şekilde konuşuyor olmak hem Türkiye’de hem de yurtdışında mükemmel fırsatları karşınıza çıkarabilir. Globalleşen dünyada herkes birbiri ile iletişim halinde artık. Bunun sonucunda, insanlar sürekli bir yerlerden bir yerlere hareket halinde ve hep bir dinamik yaşam sürüp gidiyor.
İşte, teknolojik bir çağda ve globalleşen dünyada öğrendiğiniz yabancı dilin konuşulduğu ülkelere giderek kendinize bir iş olanağı sunabilirsiniz. Yabancı dil deneyimi size yabancı kültürleri tanımada ve farklı aksan ve lehçeleri öğrenmede büyük katkılar sunar. Mesleğiniz ile ilgili kariyer planlarınız varsa ve bunları gerçekleştirmek için yurt dışına çıkmanız gerekiyorsa, bu sizin için en önemli adım olacaktır.
Dil Bölümü Meslekleri İçin Yaş Sınırı
Diğer bölümlere oranla, yabancı dil okuyanların yurt dışı konusunda önü bir hayli açıktır. Birçok engeli aşmak dil okuyanlar için çok daha kolay olacaktır. Hatta iş konusunda daha özgür davranabilirler. Fakat şuna dikkat etmek gerekir ki, yurt dışına çıkmak kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ile ilgili bir durumdur.
Hiç bir şekilde yaş sınırlaması olmamakla birlikte daha fazla dinamizm gerektirdiği için kendine güvenen her birey dil bölümü mesleklerini yapabilir.
Dil Bölümü Mesleklerini Yapmak İçin Okumak Zor mudur?
Üniversitede hangi bölümü okursanız okuyun belli bir zorluk her branşta bulunur. Dil bölümü mesleklerinden biri ile ilgileniyorsanız ve bu mesleklerden birini yapmak istiyorsanız öncelikle kendini geliştiren, çağa ayak uydurabilen, teknolojiyi yakından takip eden ve kişisel gelişime açık biri olmalısınız.
Dil demek iletişim demektir. Farklı insanlarla anlaşabilmek ve onları anlayabilmektir. Bu yüzden de, dil öğrenme aynı zamanda kültür ve iletişimdir. Bu anlamda, sosyal bir kişilik sahibi olmak hayat kurtarır. Dil tek başına yeterli olan bir olgu değildir. Haliyle, yabancı dil okumanın ve dil bölümü mesleklerini yapmak istemenin birçok avantajlı yönünü rahatça kullanabilirsiniz. Bunun için gerekli araştırmaları yaparak size uygun olup olmadığını teyit ettikten sonra bu işe adım atabilirsiniz.