in

SevdimSevdim

DUNKOF NE DEMEK? Kime denir?

DUNKOF NE DEMEK?

Osmanlı zamanlarından bu yana kullandığımız dilin içine birçok yabancı kelime karışmıştır. Her ne kadar saf olarak Türkçe konuştuğumuzu düşünsek de aslında birçok farklı dilden farklı farklı kelimeler hatta belki kalıplar bile aldığımız olmuştur. Her kültürden ve ırktan biraz biraz katarak bugüne kadar gelmişizdir. Ve zamanla evrile evrile Türkçemiz şu anki halini almıştır. Artık yabancılamadığımız, tam Türkçe olmasa da garipsemediğimiz kelimeleri rahatlıkla Türkçe varsayarak kullanmaktayız. Bunlardan biri de dunkof kelimesidir. Peki dunkof kelimesi ne demektir? İşte dunkof anlamı!

Çok merak edilen dunkof kelimesi de, yabancı olsa bile artık kişiler iletişim halindeyken, esprileşir veya konuşurken halk arasında kullanılmaya ve kelimeye yabancılaşma olmamaya başlamıştır. Herhangi sıradan bir sohbet halindeyken rahatlıkla samimi olduğunuz kişilere dunkof kelimesini kullanabilirsiniz! Lakin espritüel olduğu kadar kaba bir anlamı da vardır. Asıl kökeni Almancaya dayanan dunkof kelimesi salak, aptal, gerizekalı gibi anlamlara gelmektedir. Almancada cümleye argo, küfür, terbiyesizce söylem anlamı katan dunkof kelimesini çok samimi olmadıkça arkadaşlarınıza bile söylemekten kaçının!

ORİJİNAL YAZIMI NASILDIR?

Türkçede alışkanlığımız olduğu üzere her şeyi okunduğu gibi yazarız ya da yazıldığı gibi okuruz. Lakin yabancı kökenli kelimelerin orijinal halleri biraz farklı olabiliyor. Peki dunkof kelimesi nasıl yazılır? İşte dunkof kelimesinin orijinal yazımı!

Almanca kökenli dunkof kelimesinin orijinal yazım şekli “Dummkopf” olaraktır. Kelimeleri etimolojik olarak ayırıp incelersek rahatlıkla iki farklı anlamı olan kelimenin birleşmesinden oluştuğunu söyleyebiliriz.  Almancada Dumm kelimesi aptal demektir. Kopf kelimesi de kafa demektir. Dumm-kopf yani aptal kafa olarak evrilmemiş halini gözlemleyebiliriz. Bu iki kelimenin birleşiminden kaba anlam olarak bakarsak gerizekalı, beyinsiz, kıt kafa gibi anlamlar; kibar anlam olarak bakarsak, saf, aptal, çabuk kanan, enayi, çocuksu anlamlarını çıkarmak mümkündür. Almancada cümle içinde kullanımı şu şekildedir:

Bist du Dummkopf? – Sen gerizekalı mısın?

Komm hier bitte Dummkopf! – Buraya gel lütfen saftirik!

 

Er ist wirklich Dummkopf! – O gerçekten salak!

Gibi daha sert ve daha yumuşak ifadelerle kullanılmaktadır. Türkçede de aynı şekilde ve aynı nüktelerle kullanılan bir kelimedir.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
fatma
fatma
2 yıl önce

ben bu kelimeyi çok kullanıyorum ama tam anlamını bilmiyordum. Çok ta kötü anlamı yokmuş yane kuıllandığım kişiler bu ifadeyi hakediyormuş 😀