Elma Sirkesiyle Turşu Olur Mu?
Turşu yapımında farklı yöntemler kullanılır. Limon ya da üzüm sirkesi en sık kullanılan ürünlerdir. Ancak nadir de olsa turşuların kurulumu esnasında elma sirkesi de kullanılır. Elma sirkesiyle turşu kurulmasının tercih edilmemesinin nedeni de elma sirkesinin yapısının daha sert olmasından ötürüdür. Turşuların yapımı esnasında daha ekşili ve keskin bir tat herkesin damak zevkine uygundur. Bu yüzden elma sirkelerinin ve limon sularının daha da revaçta olduğu söylenebilir. Daha hafif bir turşu kurmak isteyenler için elma sirkesi alternatif bir yöntem olarak sayılabilir. Ekşi tatlardan pek haz etmeyen kişilerin turşu kurarken elma sirkesine yönelmelerinin herhangi bir mahsuru yoktur.
Turşu Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Turşuluk sebzelerin taze olmasına her zaman dikkat edilmelidir. Bozulma evresinde olan sebzelerin turşularda kullanılması halinde yumuşak kalmaları gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda da istenilen tadı yakalamak da pek mümkün olmayacaktır.
Turşu kurarken tuz dengesini iyi bir biçimde ayarlamak gerekmektedir. Turşu kurulacak olan sebzelerin miktarına göre ölçerek bu dengeyi sağlamak gerekir.
Tuzluluk oranı kadar ekşilik hali de tüketim evresinde önemli bir kriterdir. Limon ya da sirke dengesinin iyi şekilde sağlanması gerekir. Tüketmekte zorlanmamak adına bu yöntem izlenmelidir.
Turşuların saklanması için cam unsurlar tercih edilmelidir. Öte yandan sert plastik kavanozlar da camların yerini alabilir.
Turşuların daha lezzetli olması adına birtakım ilaveler ortaya konabilir. Sarımsak, maydanoz ve dereotu gibi bitkilerin turşunun içine dahil edilmesi tadı arttıran bir etmen olacaktır.
Turşuların havayla temas ettirilmemesi de son derecede önemlidir. Turşunun bozulma sürecini hızlandıracak olan bu durumdan kaçınmak gerekir.
Süre açısından turşuların kurulum sürecinin tamamlanması 1 hafta ile 1 ay arasında değişiklik gösterebilir. Turşu suyunun sarıya yakın bir renkte olması bu sürecin sona erdiğinin göstergesidir.
Turşu Saklama Yolları
Turşuların rutubetten uzak, ışıksız ve oda sıcaklığında bir ortamda saklanması gerekmektedir. Aynı zamanda da bu ortamın hava almasını engellemek de önemlidir. Öte yandan buzdolabında da saklanabilecek olan turşuların sık sık tüketilmesi halinde oda sıcaklığında kalması tercih edilmelidir.