in

Eşek hoş laftan ne anlar, suyunu içer tanesini bırakır

Kültürümüzün en önemli parçalarında birisi de atasözleridir. Ancak çoğu kez öyle farklı kullanımları ile karşı karşıya kalıyoruz ki ikilemde kalmamak elde değil. Bazen çok iyi bildiğimizi sandığımız atasözlerini aslında yanlış bildiğimizi görüyoruz. Bu atasözlerine verilecek en güzel örneklerden birisi de eşek hoş laftan ne anlar atasözüdür.

Eğer eşek hoş laftan ne anlar atasözünü daha önce duyduysanız ve bunun devamında bir bölümün daha olduğunu bilmiyorsanız bu atasözünün doğru kullanımının bu olduğunu düşünebilirsiniz. Eşek hoş laftan en anlar dendiğinde herkese güzel sözler sarf edilmeyeceği, güzel sözden herkesin anlamadığı ve ancak anlayabilecek ve buna değer verebilecek olan kişilere karşı kullanılması gerektiği şeklinde bir ifade çıkmaktadır. Oysa bu atasözünün en doğru hali eşek hoş laftan ne anlar değil, eşek hoşaftan en anlardır.

Atasözünün devamına baktığınızda zaten burada söylenen kelimenin hoş laf değil, hoşaf olduğu anlaşılmaktadır. Atasözünün uzun ve en doğru hali eşek hoşaftan ne anlar, suyunu içer tanesi kalır şeklindedir. Ki bu söylem ile eşek hoş laftan ne anlar söylemi arasında mana bakımından oldukça önemli farklılıklar vardır.

İki söylem arasındaki farklılıklar

Aslında eşek hoş laftan ne anlar olarak bildiğiniz atasözünün en doğru hali eşek hoşaftan ne anlar olacaktır. Bu iki atasözünün de genel olarak bakıldığında anlam yakınlıkları söz konusudur. Ancak hoş laf olarak kullandığınızda eşeğin anlamadığı konu sadece güzel sözler, güzel temenniler olarak algılanmaktadır. Oysa eşek hoşaftan ne anlar dediğinizde, sizin yaptığınız ince davranışlara karşı karşınızdaki insanın göstermiş olduğu anlayışsız tepkiler eleştirilmektedir. Yani bu söylem ile bilgisiz, görgüsüz, inceliklerden anlamayan, aslında nezaketi hak etmeyen insanlar anlatılmaktadır. Hoş laf kelimesi yerine hoşaf kelimesinin kullanımı aslında bu atasözünü çok daha geniş bir anlamda sunmaktadır. Bugüne kadar aslında bu sözü eşek hoş laftan ne anlar diye biliyorsanız yine de anlam olarak bir yakınlık söz konusudur. Ancak bundan sonraki kullanımlarınızda hoşaftan ne anlar diye kullanarak çok daha kapsamlı bir tepkiyi dillendirebilirsiniz.

Eşek hoşaftan ne anlar ya da eşek hoş laftan ne anlar?  Burada önemli olan karşınızdaki insana bu atasözünü her iki farklı şekli ile de kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, o insanlarla olan ilişkilerinizi yeniden gözden geçirmelisiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments