Fosiller bilimsel açıklaması ile yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır. Halk arasında bilinen hali ise çok uzun yıllar önce yaşamış olan bitki ve hayvanların bugüne ulaşan kalıntıları olarak tabir edilir. Fosiller üzerine çalışan bilim adamları buldukları kalıntıların aslında çok şey anlattığını söylüyor. Peki, fosiller ne hakkında bilgi verir? Uzun uğraşlar sonucu bulunan ve detaylı incelemeler sonucunda birçok farklı bulguya ulaşılan fosiller bizlere ne anlatır. İşte fosiller üzerinde yapılan incelmeler sonucunda tespit edilen bazı önemli bilgiler;
- Fosiller ne hakkında bilgi verir diye merak edenler için en önemli yanıt dünya yaşıdır. Fosiller dünya yaşı hakkında bilgi verirler. Kaç yüzyıl öncesine ait ise, o dönemde bir yaşam olduğunun en güzel kanıtıdır.
- Fosiller nesli tükenmiş canlılar hakkında detaylı bilgi verirler. Çok uzun yıllar önce yaşamış ama herhangi bir nedenle nesli tükenen hayvanların kalıtları çok değerlidir.
- Bizden milyonlarca yıl önce yaşamış olan dinozorlar hakkında tek bilgi kaynağı fosillerdir. Bu zamana kadar kalıntıları inceleyen bilim insanlarının 2 binden fazla dinozor türü keşfettiklerini biliyor muydunuz?
- Dünyamızın eski yaşına dair önemli bilgiler içeren fosiller aynı zamanda bulundukları yerin geçmiş zamandaki coğrafi durumu hakkında çok önemli bilgiler verirler. Örneklendirmek gerekirse denizlere ait olan bir canlının fosili karada bulunmuş ise, bu bölgenin bir zamanlar aslında sulak bir bölge olduğunun en güzel kanıtıdır.
- Fosiller bulundukları bölgenin yüzyıllar önce nasıl bir iklime sahip olduğunu bize anlatırlar. Sıcak iklimlere ait olan bir fosilin bugün yapılan kazı çalışmalarında soğuk iklime sahip bir bölgede bulunmuş olması, bölgenin zaman içerisinde nasıl bir iklim değişikliğine uğradığını çok net bir şekilde anlatır.