Alternatif tıp denildiğinde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi hacamattır. Kupa tedavisi olarak da bilinen hacamat tedavisinde vakumlama yöntemi ile vücuttaki kirli kanın alınması sağlanmaktadır. Bu tedavi yönteminin tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Özellikle Müslümanlar tarafından benimsenen hacamat tedavisi insan vücuduna sağladığı faydalar ile ön plana çıkmaktadır. Hacamat yaptıranlar bu kadim tıp yöntemi ile birçok rahatsızlığın önüne geçildiğine inanmaktadır.
Hacamat tedavisi yılın belirli dönemlerinde, Belirli aralıklarla ve usulüne uygun bir şekilde yapılmalıdır. Belirlenen hacamat takvimlerine göre yapılan bu tedaviler de insan vücudunda biriken ve kendi imkanları ile dışarı atamadığı toksinler, ağır metaller, serbest radikaller, kullanılan ilaçlar ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılardan arınma sağlanmaktadır.
Hacamat Hangi Günler Yapılır
Hacamat tedavisinin hangi günlerde yapılması gerektiğini gösteren hacamat takvimleri bulunmaktadır. Hicri takvime göre belirlenen hacamat günlerinde yapılan uygulamaların çok daha faydalı olduğuna inanılmaktadır. Acil bir durum söz konusu olmadığında hacamat yaptıranlar için hacamat takvimine uygun dönemlerde bu tedavinin yapılması önerilmektedir.
Hicri takvime göre her ayın 15- 17- 19- 21- 23 ve 25’inin hacamat için en uygun günler olduğu bilinmektedir. Peygamber Efendimizin 17-19 ve 21’inde hacamat yaptırdığı bilinmektedir. Her yıl hicri takvime göre aylık hacamat günleri Hacamat tedavisi yapan merkezler tarafından yayınlanmaktadır. Yine her yıl hacamat altın günü olarak belirlenen özel bir gün bulunmaktadır.
Hacamat Hangi Günler Yapılmaz
Her yıl hicri takvime göre düzenlenen hacamat günleri tarih olarak önceden hazırlanmaktadır. Hacamat tedavisinin yaptırılması gereken günler belirtildiği gibi aynı zamanda bu tedavinin uygulanmayacağı günlerde bulunmaktadır. Hadis-i şeriflerden de yola çıkarak çarşamba ve cuma günlerinde hacamat yapılması yasaktır. Bu konuda bir hadis-i şerifte ‘Kim çarşamba veya cuma günü hacamat olur da bedeninde alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.” yer almaktadır. Bu nedenle hacamat yaptıranlar bu günlere dikkat ederek hareket etmelidir.
Hacamat Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir
İnsan vücudunda tükettikleri besinlerden ve içtikleri ilaçlardan dolayı toksik ve zararlı maddeler birikmektedir. Bu toksik ve zararlı maddelerin doğal yöntemlerle dışarı atılması ve insan vücudunun temizlenmesi mümkün değildir. İşte bu aşamada hacamat devreye girmektedir. Vakumlama yöntemi ile vücuttaki kirli kan alınmakta ve insan vücudu tüm zararlı maddelerden arınmaktadır.
Hacamat tedavisinin insan vücuduna sağlamış olduğu çok önemli faydalar bulunmaktadır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiği gibi sağlıklı insanların daha kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için ve sağlıklarını koruyabilmeleri için de önerilmektedir.
Hacamat tedavisinin sağlamış olduğu faydalar şöyledir;
- Kana detoks uygulaması yapmaktadır. Hacamat ile kandaki zehirli atıklar, toksinler, serbest radikaller, ilaçların ve hazır gıdaların verdiği zararlar temizlenmektedir.
- Vücudu rahatlatan bu tedavi sayesinde stres azalmaktadır.
- Üst solunum yolu hastalıkları tedavi sürecini hızlandırmaktadır
- Vücuda direnç katarak insanların kendini daha enerjik hissetmesini sağlamaktadır.
- Kansızlık sorunlarına iyi gelmektedir.
- Baş ağrısı çekenler için önerilmektedir.
- Kasları gevşetmeye yardımcı olduğu için kaslarda meydana gelen kramp ve ağrılar da azalma sağlamaktadır.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkili bir rol oynamaktadır.
- Kadınlarda regl ağrılarının azalmasını sağlamaktadır.
- Kireçlenme, bel ağrısı eklem ağrısı gibi sorunlara iyi gelmektedir.
Hacamat hangi hastalıklara iyi gelir
Düzenli olarak kan aldırmanın insan vücuduna iyi geldiği bilinmektedir. Hacamat tedavisi ise kan aldırma işleminin çok daha faydalı olanıdır. Damardan alınan kan ile, deri altından alınan kan arasında fayda açısından çok önemli farklılıklar bulunmaktadır. Peygamber Efendimizin ‘kan aldırmanın en güzel yolu hacamattır.’ hadisi de bu gerçekliği desteklemektedir.
Hacamat tedavisinde kılcal damarların sonunda deri altında biriken toksik maddeler dışarı atılmaktadır. Bu uygulama sağlıklı insanlarda muhtemel hastalıkların önlenmesini sağlarken belirli hastalıklarla uğraşan kişiler için de bir tedavi yöntemi olmaktadır. Hacamat yaptıranlar bu tedavinin hangi hastalıklara iyi geldiği konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Hacamat tedavisi;
- Yüksek tansiyon
- Kas ve iskelet sistemi ağrıları
- Sindirim sistemi ve bağırsak hastalıkları
- Kireçlenme ve romatizma
- Kronik yorgunluk
- Stres kökenli ağrılar (migren fibromiyalji gibi)
- Stres, uyku bozuklukları ve anksiyete
- İltihap ve ödem
- Bağışıklık sistemi
hastalıklarına iyi gelmektedir.
Depresyon için hacamat yaptıranlar
Yaşadığımız çağda insanların mücadele ettiği en önemli rahatsızlıkların başında depresyon gelmektedir. Farklı birçok nedene bağlı olarak oluşan depresyon rahatsızlığında tıbbi tedavi yöntemleri ile birlikte Hacamat tedavisi önerilmektedir. Depresyon için hacamat yaptıranlar bu tedavi sayesinde tıkanan damarların açılmasına ve dolayısıyla temiz kan akışı sağlanarak vücut sistematiğinin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına ön ayak olmaktadır. Hacamat tedavisi doğru bir şekilde uygulandığında anksiyete, sinirlilik ve depresyon sorunlarına iyi gelmektedir.
Yüze hacamat yaptıranların yorumları
Cilt ve yüz bakımında uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de hacamattır. Yüz hacamatı olarak bilinen bu tedavide cilt üzerindeki bölgesel kan dolaşımının artması sağlanmaktadır. Yüz hacamatı ile yüzdeki ödem çözülecek ve gözenekler açılacaktır. Gözeneklerin açılması cildin daha sağlıklı nefes almasına ve dolayısıyla ciltte bir yenilenmeye neden olacaktır. Yüz hacamatı yaptıranlar ödemin azalması ile elmacık kemiklerinin daha belirginleştiğini görecektir. Aynı zamanda ciltteki matlık azalarak bir canlılık kazanacaktır.
Kuyruk sokumu hacamat faydaları
Hacamat tedavisinin uygulanmış olduğu farklı noktalar bulunmaktadır. Uygulanan farklı her bir bölge farklı sağlık sorunlarının tedavisini sağlamaktadır. Kuyruk sokumu hacamat tedavisi prostat, basur, fil hastalığı ve adet düzensizliklerine iyi gelen bir uygulamadır.
Hacamat öncesi ve sonrası yapılması gerekenler
Hacamat tedavisi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır. Bu tedaviye hazırlık sürecinde ve tedavi tamamlandıktan sonra uygulamanız gereken detaylar net bir şekilde bilinmektedir.
Hacamat tedavisi öncesinde;
- Tedavi uygulamasında başlamadan en az 3 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gerekmektedir.
- Hayvansal gıda alımı dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisidir. Tedavi yaptırmadan 3 gün öncesine kadar hayvansal gıda alınmaması önerilmektedir. Ancak kişi bunun sağlayamıyorsa en az 24 saat öncesinden hayvansal gıda alımını durdurmalıdır.
- Tedaviden 24 saat önce cima yani cinsel birliktelik yaş almamalıdır.
- En az 12 saat öncesinden kan akışkanlığını ve pıhtılaşmayı bozacak ilaçlar kullanılmamalıdır.
- 12 saat öncesinden spor yapılmamalı ve vücut dinç olmalıdır.
Hacamat tedavisi sonrasında;
- En az 2 saat yemek yenmemelidir.
- Duş alabilmek için en az 12 saat geçmesi beklenmelidir.
- 3 gün hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır. Eğer kişi bunu yapamıyorsa en az 24 saat hayvansal gıda alınmamalıdır.
- Tedavinin ardından 24 saat boyunca Spor ve yorucu Fiziksel aktiviteler ile birlikte cimadan uzak durulmalıdır.
- Hacamat uygulamasının yapıldığı gün bol su içmek, sebze ağırlıklı hafif yemekler yemek önemlidir,
- Hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hacamat yaptıranlar belirtilen tüm bu detaylara uygun olarak hareket etmelidir. Tedavinin fayda sağlaması için bu gereklilikler önemlidir.
Hacamat yaptıranların yorumları
Hacamat tedavisinin insan vücuduna sağlamış olduğu faydalar bilimsel olarak açıklanırken bununla birlikte hacamat yaptıranlar tarafından yapılan yorumları bu faydaların bilinmesi konusunda da oldukça etkilidir. Farklı hastalıklar için veya hastalıkları önlemek adına yaptırılan hacamat tedavilerinde karşılaşılan faydalar birader uygulamayı yaptıran kişiler tarafından anlatılmaktadır.