Karara Çıkmış Ne Demek
Bireyler yaşamları boyunca birçok hukuki sorun ve süreç ile karşılaşırlar. Hukuk günlük yaşamımız iş yaşamaması ve sosyal yaşamımız olmak üzere hayatımızın birçok alanını düzenleyen normlar bütünü olarak ifade edilir. Elbette her bir bireyin bir avukat kadar hukuki kelimelere ve söz öbeklerine hakim olması düşünülemez. Bu yüzden bireyler birçok hukuki terimin ne anlama geldiğini internet üzerinden araştırmak durumunda kalırlar. Bu terimlerden en önemlisi de karara çıkmış ne demek sorusudur.
Karara çıkmış ne demek sorusunun cevabı
Bilindiği gibi hukuki anlamda anlaşmazlıkların çözümü çoğu zaman herhangi bir davanın açılması ile başlar. Bu anlaşmazlıkların çözülmesi için dava mahkemeye sunulur ve mahkemeye bu anlamda nihai bir karar vermeye gayret gösterir. Davanın ve verilecek kararın ehemmiyetine ve karmaşıklığına göre karar verme aşamalarında süre noktasında birtakım uzamalar veya kısalmalar söz konusu olabilir. Bu süreçte de davalı taraflara veya davacı tarafa bilgi vermek için mahkeme ara kararlar sunar. Bu ara kararlar da bazen savunma istemi yer aldığı gibi bazen de bir takım eksik evrak ve belgelerin tamamlanması talep edilir. Bu ara karar adından da anlaşılacağı gibi nihai bir karar anlamına gelmez. Bireyler ara karar ile nihai kararı karıştırıp karara çıkmış ne demek sorusunu sorabilirler.
Karara çıkmış demek dava için nihai karar verilmiş demektir
Hukuki anlamda jargona hakim olmayan bireyler özellikle arama motorlarına karara çıkmış ne demek söz öbeğini arayıp bu konu ile ilgili bilgi edinmek isterler. Karara çıkmış kelimesinin aslında anlamı herhangi bir konu ile ilgili açılan davada hakim ve mahkeme heyeti tarafından nihai kararın verilmiş olmasıdır. Hukuki süreçlerin büyük oranda tamamlandığı ve yapılacak olan sürecin nihai kararı taraflara bildirmek olduğu ifade edilir. Bu genellikle hakimlik mesleği ile özdeşleştirilen bir söz öbeğidir. Hakimin kararı çıkmış olması veya dava ile ilgili kararı çıkılmış olması sürecinin tamamlandığı ve süreç ile ilgili hakimin nihai bir karara vardığı anlamına gelir. Bu nihai karar neticesinde üst mahkemelere başvuru yollarının açık olduğu da ifade edilir.