Maço kelimesi Türkçede ve birçok yabancı dilde erkekliğini kanıtlaması gerektiğine inanan bir kişiyi tanımlamak için kullanılmaktadır. Asıl olarak İspanyolcadan alıntı olan bu kelime, kavram olarak günümüzde romantiklik karşıtı bir terimdir. Romantik erkek mi yoksa maço erkek mi sorusu bilinenin aksine sadece Türkiye’de değil bütün dünyada sorulan bir sorudur. Karşılığı Almanca, İspanyolca gibi birçok Avrupa dillerinde de bulunmaktadır. İdeolojik olarak erkeklerin kadınlara göre daha üstün olduğunu tanımlayan bir inançtır. Peki, maço ne demek?
Tarihte bu kelime birçok değişime uğramış ve günümüze kadar gelmiştir. Erkek gücü ve otoritesi üzerine aşırı vurgu yapmaktadır. Maço ne demek diye soranlar için yapılan tabir, kendisini asla gülmeyen, ağır başlı, mesafeli, çekingen, aşılmaz ve dolayısıyla her şeyin üzerinde gösteren kişilerdir.
Maçonun vazgeçilmez, basmakalıp nitelikleri arasında hızlı at, binicilik ve eskrim becerileri, altın ve gümüş işlemeli parlak renklerdeki kostüm, fötr şapka, botlar, tabanca ve bıçak, kart oyunları yer alır. Bu görüşte kendi ailesine ait kadınlar her şeyden önce saf varlıklar olarak görülür. Diğer tüm kadınlar ise yalnızca kendini teyit etmek amacıyla yaratılmış olarak görülür. Maço erkeklerin bazı kadınlar üzerinde bıraktığı hayranlık ise bir gerçektir. Bunan dolayı özellikle ülkemizde maço ne demek sorusu her kesim tarafından biliniyor. Ve maço bireyler üreten aile yapısı ile sıklıkla karşılaşılıyor.
Maço Erkek Kavramının Bilinmeyen Tarafı; Anneye Olan Düşkünlük
Bazı sosyal kesimlerde ailenin ekonomik temelini sağlayan, iş yapan ve çocukları besleyenler kadınlardır. Bu ailelerde baba güvencesiz işi sebebiyle herhangi bir otorite içermez ve politik karar alma süreçlerinden dışlanır. Halk arasında ise maço gibi davranmayı sever. Her kültürde bilinen maço ne demek, ne tür bilinmeyen yönleri vardır merak ediyorsanız işte çok önemli bir detay;
Psikolojik gelişim analizleri ise Freud’un öne sürdüğü gibi çocuğun otomatik olarak babayla değil, onu besleyen ebeveyn ile kendisini özdeşleştirdiği bir modele dayanıyor. Maço erkekler babasıyla veya onun otoritesi ile ilgili içselleştiremediği problemler yaşayabilir. Ön planda olan neden açıkça baba figürü ile ilgili rahatsız edici özdeşleşme ve bunun sonucunda anneye olan saplantısındadır. Bu sebepten maço erkekler annelerine biraz daha bağlı olabilirler. İnsanların neden maçoluğa yöneldiği veya kendisini topluma böyle yansıtmak istediği ise Avrupa da ayrı bir araştırma konusu olmuştur.