Denizden babam çıksa yeriz diyen bir toplumuz. Her tür deniz mahsulünü çok severek tüketiyoruz. Özellikle midye en güzel sokak lezzetlerinden birisi olarak hayatımızda yer alıyor. Yediğimiz balıkların nasıl oluştuğunu ve yetiştiğini biliyorsunuz ancak midye denizde nasıl oluşur konusunda pek fikir sahibi olamayabilirsiniz. Muhteşem lezzeti ile birçoğumuzun yemekten keyif aldığı midyeler nasıl canlılardır? İşte midye ile ilgili en çok merak edilenler;
Midye nedir
Midye, oldukça sert bir kabuğa sahip olan bir yumuşakçadır. Solunum, sindirim ve üreme organlarına sahip olan bu canlı oldukça yumuşak bir gövdeye sahiptir. Midyelerin başı ve ayakları yoktur. Ve üzerinde yer alan ince bir zar sayesinde kabuğu içerisinde yaşama tutunan bir canlıdır.
Peki herkesin bir yemede en az 7/8 adet yediği midye denizde nasıl oluşur? Midyeler yumurtlama yolu ile üreyen canlılardır. Dişilerin bıraktığı yumurtalar kuluçka döneminin ardından küçük larvalara dönüşür. Bu larvalar midyelerin solungaçlarında yetişir. Daha sonra uygun habitatları bulduklarında orada ayrılarak kendilerine ait bir midye yatağı oluşturur. Burada güvenli bir şekilde büyüyerek kabuklu midyeler oluşur.
Mideyeler nasıl temizlenir ve hazırlanır
En güzel sokak lezzetlerinden olan midye denizde nasıl oluşur bunu öğrendikten sonra denizden toplanması, temizlenmesi ve hazırlanması süreci merak konusu olacaktır.
Midyeler saçak gibi kılçıklara sahiptir ve bunlarla kaya vb. şeylere tutunarak yaşarlar. Toplu halde midye toplayan balıkçıların alkarna ismini verdikleri bir kepçeleri vardır. Bu kepçeler yardımı ile midyeler toplanır. Zaten genellikle çiftliklerde yetiştirilen midyeler temiz bir halde bulunmaktadır. Dış kabukları yosun vb. birikintilerden temizlendikten sonra içi özenli bir şekilde açılır. İsteğe uygun bir şekilde ya midye tava olarak ya da midye dolma olarak hazırlanır.