Menu
in

Yoğurt Neden Tutmaz? Neden Sulu Olur?

Yoğurt Neden Tutmaz

Son yıllarda hazır gıda tüketiminin artması ve yaşam koşullarının doğallıktan uzaklaşması insan sağlığında çok önemli bozulmalara neden oluyor. Bu olumsuz gidişatın farkında olan insanlar mümkün olduğunca hazır yiyecek tüketmemeye çalışıyor.  Evde doğal bir şekilde yapılabilen gıdalar ön plana çıkıyor. Özellikle insan sağlığı için çok önemli bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt açık alınan sütler ile evde mayalanarak tüketiliyor. Yoğurt mayalarken bazı püf noktaları dikkat edilmesi gerekiyor. Mayalama yapmadan önce yoğurt neden tutmaz sorusu en çok araştırılan konuların başında geliyor.

Market raflarından satın alınan hazır yoğurtlar içerisinde bulundurdukları kimyasallar nedeniyle evde mayalanan yoğurtlara nazaran daha az tercih ediliyor. Sağlık açısından en faydalı olan aynı zamanda lezzeti ile tercih edilen ev yapımı yoğurtlar işin püf noktalarını çözen insanlar için oldukça kolay bir işlem olarak uygulanıyor.  İşte tam da bu aşamada yoğurt neden tutmaz sorusu için verilen en doğru yanıtlar aranıyor.

Yoğurt Neden Tutmaz

Evde yapılan yoğurt neden tutmaz

Evde yoğurt mayalamak istediğinizde kıvamında ve lezzetli yoğurt al elde etmek istiyorsanız bunun için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Evde yaptığımız yoğurdun tam kıvamında tutabilmesi için bu püf noktaları biliyor ve uyguluyor olmanız gerekiyor.  Evde yapılan yoğurt neden tutmaz sorusu için en sık yapılan hatalara karşılık verilen yanıtlar şöyle sıralanıyor;

  • Evde yapılan yoğurt mayalama işlemi için pastörize süt kullanılmaz. Pastörize sütler ile mayaladığımız yoğurt tutmaz. Bunun için köy sütü olarak nitelendirilen açık süt kullanmalısınız.
  • Evde yoğurt mayalamak için kullanacağınız sütün gebe ya da hasta ineklerden alınmaması gerekir. Bu tür ineklerden sağılan süt ile yapılan yoğurt tutmaz.
  • Evde yapılan yoğurt için kullanacağınız mayanın yine evde yapılan bir yoğurttan alınıyor olması gerekir. Köy yoğurdu ve süzme yoğurt ile mayalanan yoğurtlar her zaman daha başarılı sonuçlar verir. Eğer köy sütü ile mayalı yazacağınız yoğurt için hazır Yoğurttan aldığınız mayayı kullanırsanız bu yoğurt tutmaz ve sulu bir kıvamda olur.
  • Evde yapılan yoğurt için açık olarak satın almış olduğunuz sütün öncelikli olarak çok iyi bir şekilde kaynatılarak pişirilmesi gerekir. İyice kaynayarak pişmeyen süt ile mayalanan yoğurt tutmaz.
  • Evde yapılan yoğurtlarda mayalama işlemi için bütün belirli bir sıcaklıkta olması gerekir. Kaynatılıp pişirilen süt kendiliğinden soğumaya bırakılır. Belirli bir sıcaklığa geldiğinde köy yoğurdundan alınan Maya ile mayalanması sağlanır. Eğer sütü fazla soğutursanız yoğurt tutmaz.
  • Evde mayaladığınız yoğurdun bulunduğu kabın ağzı hava almamalıdır. Bu kabın ağzı iyice kapatıldıktan sonra havlu veya örtü ile sarılarak oda sıcaklığında olması sağlanmalıdır.  Oda sıcaklığında olmayıp, daha soğuk ya da daha sıcak ortamda bırakılan ve ağzı iyi kapatılmayan yoğurt tutmaz.
  • Evde mayaladığınız yoğurtlarda kullanılan kabın özellikleri önem taşıyor. Yoğurt neden tutmaz denildiğinde yanlış kap kullanımları da değerlendiriliyor. Her zaman ısıyı en iyi şekilde muhafaza edebilen kapların kullanılması öneriliyor. Özellikle plastik kullanımı yoğurt mayalama işlemi için en hatalı seçim olarak biliniyor.

Yoğurt neden çok sulu olur

Yoğurt neden tutmaz, neden sulu olur …Bazen evde mayaladığımız yoğurdun olması gereken kıvamdan daha sulu olduğunu görebilirsiniz.  Kalıp gibi ve susuz olması gereken yoğurt daha sulu bir şekilde oluyorsa bu yoğurdun tam tutmadığı anlamına gelmektedir. Sıvı bir kıvamda ve sulu olan yoğurdun mayalama aşamasında bazı hatalar yaptığınızı bilmelisiniz. Yoğurt mayalamak için en önemli püf noktaları dikkat etmediğiniz de ve bu püf noktalardan sadece bir tanesini dahi uygulamadığınızda yoğurt tutmayacak ve sulu olacaktır.

Olması gereken kıvamdan daha sulu olan yoğurdun tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor.  Ancak sulu yoğurt tüketilmek üzere birçok alanda etkin bir şekilde kullanılamıyor. Sulu tutan yoğurtlarınızı en kolay yoğurtlu çorbalarda kullanabilirsiniz. Onun dışında yemeklerin yanında servis etmeniz gerektiğinde istenilen kıvamda olmadığı için kullanamayabilirsiniz.

Ev yoğurdu tutmadığında ne yapılır

Evde mayaladığımız yoğurdunuzun mayalanma aşaması tamamlandığında artık kapağını açma zamanı gelmiş demektir. Ancak bazen mayaladığınız yoğurdun kapağını açtığımızda yoğurdun uygun kıvamda olmadığını ve çok sulu olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda mayaladığımız yoğurdun tutmadığını bilmelisiniz. Bu tür bir durumla karşılaşmamak için öncelikli olarak yoğurt neden tutmaz konusunda dikkate alınan en önemli püf noktaları bilmelisiniz. Bu püf noktalar doğrultusunda mayaladığınız tüm yoğurtlar hem kalıp gibi tutacak hem de oldukça lezzetli olacaktır.

Ancak yoğurt mayalarken hatalı yaptığınız bazı işlemler sonucunda yoğurdunu tutmadığında ne yapabileceğiniz konusunda da sizlere bazı öneriler sunuluyor. Bu tür durumlarda tekrar mayalama işlemi yapılır. Bunun içinse iki farklı yöntem uygulanır. Yoğurt neden tutmaz sorusu ile birlikte mayalanmayan Yoğurdun tekrar mayalanması için izlenen yöntemler en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.  İşte bunun için deneyebileceğiniz o yöntemler;

  • Mayaladığımız yoğurdun kapağını açtığınızda bazen hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz şeyin ne yoğurda ne de süte benziyor olması uyuyordun tutmadığı anlamını taşıyor. Bu durumda fırınınızı 75 dereceye.  Yoğurdu fırına sürün. 1 saat boyunca 75 derecede beklettikten sonra fırını durdurun. Ve hiç kapağını açmadan 5 saat boyunca bu sıcaklıkta kalmasını sağlayın. Geçen bu sürenin ardından büyük bir ihtimalle yoğurdunuzun mayalandığını göreceksiniz.
  • Diğer bir yöntem olarak yoğurt mayaladığımız kabın içerisine alabilecek yayvan bir kaba sıcak su koyun. Bu kabın içerisine yoğurt kabınızı yerleştirin. 1 -2 saat sonra kıvam alıp almadığını kontrol edin.  Bu sürenin ardından yoğurdun tekrar mayalanır bilme ihtimali olduğu biliniyor.

Tutmayan yoğurt zehirler mi

Evde mayaladığımız yoğurt tutmadığında bir yerde bazı hatalar yapıyor olduğunuz aşikardır. En doğru şekilde yoğurt mayalamak için öncelikli olarak bu hataları tespit etmeniz gerekir. Yoğurt neden tutmaz sorusu ile birlikte tutmayan yoğurdu tüketilmesi konusunda da merak edilenler vardır. Örneğin tutmayan yoğurt zehirler mi konusunda araştırma yapılmaktadır.

Tutmayan yoğurt gerekli kıvamda olmayan yoğurt demektir. Yani bir yoğurt tutmadığında sıvı oranı daha fazla olacaktır. Bu durum yoğurdun lezzetini çok fazla etkileyen bir durum değildir. Sünen yoğurda nazaran sulu kalan tutmayan yoğurt bir tık daha lezzetli ve kullanılabilirdir.  Dolayısıyla sulu kalan tutmayan yoğurt tüketildiğinde bir zehirlenme söz konusu olmayacaktır. Sadece sulu yoğurdu kullanabileceğiniz alanlar kıvamlı ve lezzetli bir yoğurda oranla biraz daha azdır.

Yoğurt mayalarken ne tür kaplar kullanılmalı

Tabiri caizse taş gibi bir yoğurt mayalamak istiyorsanız mayalama işlemini yapacağınız kabın özellikleri büyük bir önem taşıyor. Mayalama işleminde ısı ve sıcaklık en önemli etkenler arasında yer alıyor. Dolayısıyla yoğurt mayalarken plastik veya cam kaplar tercih edildiğinde Yoğurdun tutmama ihtimali olduğunu bilmelisiniz.  Çünkü plastik ve cam kaplar mevcutlu seviyesini koruyamadığı için mayalanma için gerekli ısı sağlamayacak ve böylelikle yoğurt kıvamında problemler oluşacaktır.

Yoğurt mayalarken emaye ya da çelik kaplar kullanmanız öneriliyor.  Bu kaplar ısıyı uzun süre muhafaza edeceği için mayaladığımız yoğurtlar taş gibi olacaktır. Aynı zamanda mayalama işlemini fırında yapanlar toprak kapları da tercih edebilir. Doğru kap seçimi sayesinde mayaladığınız yoğurdun tutma oranı yüksek oluyor.

Yoğurt Neden Süner Yazımızada Göz Atabilirsiniz

Leave a Reply

Exit mobile version