Gelincik denildiğinde bir çoğumuzun aklına kırmızı ve zarif kır çiçekleri gelmektedir. Bir de pek tanımadığımız hayvan olarak bilinen bir gelincik vardır. Adından dolayı aynı o naif ve zarif çiçeklere benzeyen çok sevimli bir hayvan olduğunu düşüneniniz çıksa da adının tam aksine gelincik hayvanı çok haşin ve tehlikeli bir hayvandır. Bu çelişkiden dolayı gelincik hayvanı en çok merak edilen ve araştıran hayvanlar arasında yer almaktadır. Gelincik nasıl bir hayvandır, ne yer, zehirli midir, gelincik kemirgen midir soruları oldukça sık merak edilmektedir.
Bu yazımızda hep birlikte gelincik hayvanı çok daha yakından tanıyacağız. Onun en belirgin özellikleri hakkında keyifli bir yazı okuyacağız. Gelincik kemirgen midir sorusu ile yazımıza başlayalım. Gelincikler sansargiller sınıfının etçil ve küçük canlılarından birisidir. Etçiller sınıfının en küçük üyesi olarak tanınan bu havyanlar aynı zamanda kemirgen grubunda yer almaktadır.
Gelincik nasıl bir hayvandır
Sansargiller ailesinin en küçük üyelerinden birisi olan gelincikler ince ve uzun bir gövde yapısına sahiptir. 15-20 santim aralığında değişen boyları vardır. Küçük olmalarından dolayı en küçük alanlara dahi girebilen gelincikler uzun kuyruklu, kısa kuyruklu, kokulu ve abi gelinciği gibi farklı birçok çeşidi ayrılmaktadır. En çok Avrupa ve Amerika’da görülen bu kemirgenler kahverengi tüylere sahiptir. Ve bu tüyler karın bölgesinde beyaza dönmektedir.
Gelincik resimlerine bakıldığında birçok kişi bu hayvanları sansar ile karıştırmaktadır. Ancak gelincikler sansarlardan çok daha ufak canlılardır.
Gelincik hayvanı hakkında merak edilenler
Gelinciğin aslında bir hayvan olduğunu duyan herkes onun ne tür özelliklere sahip olduğunu merak ediyor. En küçük etçil Hayvan olarak tanınan gelincikler çoğunlukla Avrupa ve Amerika’da görülüyor. Kendinden küçük kemirgenleri, böcekleri ve sürüngenleri avlayarak beslenen bu için hayvan küçük cüssesine rağmen etkin saldırganlığı ile biliniyor.
Gelincik hayvanları ortalama olarak 10-12 sene kadar yaşıyor. 15-20 santim aralığında değişen boyları sayesinde en küçük deliklere dahi kolaylıkla girebildikleri gözlemleniyor. Genel şekli ile bu özelliklere sahip olan gelincikler hakkında gelincikler kemirgen midir sorusu merak ediliyor. En küçük etçil kemirgen sınıfında yer alan gelincikler sahip oldukları enteresan özellikler ile insanların ilgisini çekiyor.
Gelinciklerin özellikleri
Gelincikler farklı özellikleri ile en çok merak edilen hayvanlar arasında yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında oldukça küçük ve sevimli görünen bu canlıların Aslında çok vahşi ve yırtıcı olduğunu bilmek onlar üzerindeki merakı daha da uyandırıyor.
Gelinciklerin en çok bilinen özelliklerini araştıranlar için işte en önemli o detaylar;
- Gelincikler çok hızlı hareket ederler. Atik ve akıcı hareketleri nedeniyle onları fark etmek ve yakalamak oldukça güçtür. Bu özellikleri sayesinde çok kolay avlanırlar.
- Gelincikler yaşamlarını avlanarak sürdürürler. Kendisinden küçük canlıları boyunlarından ısırarak öldürürler. Kendisinden büyük kümes canlılarını ise kolaylıkla alt ederek onlarla beslenirler.
- Gelinliklerin kendilerine ait depoları bulunmaktadır. Avladıkları canlıları bu depolara saklayarak beslenme konusunda sıkıntı çektiklerinde stoklardaki bu besinlerle beslenirler.
- Gelincikler yüzebilen ve ağaçlara tırmanabilen canlılardır.
- Gece avlanmayı çok severler.
- Gelincikler kemirgen midir sorusu en çok merak edilen özelliklerden birisidir. Evet gelincikler kemirgenler sınıfında yer alırlar.
- Özellikle tarlalarda yaşayan farelerin korkulu rüyalarıdır. Fare deliklerine kolaylıkla girebilecek büyüklüktedirler.
- Gelincikler mart ayında çiftleşirler. Gebelikleri 6 hafta sürer. 6 veya 7 tane yavru doğururlar.
- Yeni doğan yavruların üzerinde tüy bulunmaz. Yetişkin boya geldiklerinde üstü kahverengi karın kısımları ise beyaz tüyle kaplanmaktadır.
- Onların en büyük düşmanları Atmaca, baykuş, şahin ve insanlardır.
Gelincik Kemirgen midir? insana zarar verir mi
Hemen hemen her kaynakta gelinciklerin çok haşin ve yırtıcı hayvanlar olduğu anlatılmaktadır. Özellikle kendilerinden küçük canlıları boyunlarından ısırarak öldürmeleri onların yırtıcı yanına ortaya koymaktadır. Tavuk vb. Kendilerinden büyük Kümes hayvanlarını talan ederek onların etleri ile beslenen gelinciklerin insanlara zarar verip vermediği merak edilen bir diğer konudur. Onların bu kadar yırtıcı ve tehlikeli olması insanlara saldırabilme ihtimalini ortaya koymaktadır. Ancak düşünülenin tam aksine gelincikler en çok insanlardan korkarlar. İnsan gördüklerinde her deliğe kolaylıkla girebilen yapıları ve hızlı hareket edebilme özellikleri sayesinde Oradan en hızlı şekilde uzaklaşırlar. Dolayısıyla gelinciklerin insanlara zarar verebilme ihtimali söz konusu değildir. Onların yırtıcılığı ve tehlikeli olması sadece avlanmak adına çevresindeki hayvanlara yöneliktir.
Ancak gelincikler hakkında bilinen şöyle bir gerçekte bulunmaktadır. Gelincikler kin tutan hayvanlardır. Ve onlara ya da yavrularına zarar veren insanların kokusunu hafızalarına kazırlar. Bu kokuyu daha sonra aldıklarında daha önce verilen zararın hesabını sordukları bazı kaynaklarda yer alan bir bilgidir.
Sansar ve gelincik aynı mı
Gelincik hayvanı sansargiller ailesinin bir üyesidir. Gerçekte bir gelincik görmediyseniz ve onları sadece resimlerden tanıyorsanız onları sansara ya da sincaba benzetme ihtimaliniz oldukça yüksek olacaktır. Gelincik resmi gören birçok insan onları sansar ile karıştırılmaktadır. Hatta birçok insan sansar ile gelincik hayvanının aynı canlı olduğunu dahi düşünebilmektedir. Ancak bu iki canlı aynı familyanın farklı iki üyesidir.
Sansar yaklaşık olarak 40-50 santim boylarında bir canlıdır. Gelincikler ise sansarların neredeyse yarısı büyüklükte olan canlılardır. Her ne kadar gelincikler de tehlikeli olarak sınıflandırılsa da sansarlar daha büyük oldukları için onların tehlikeli olma boyutu gelinciklerden daha fazladır.
Gelincikler kemirgen midir ve sansar ile aynı mıdır sorusuna verilecek en net yanıt bu kemirgenlerin sansarlardan farklı bir canlı olduğudur.
Gelincikler ne yer, nasıl beslenir
Gelincikler dünya üzerinde yaşayan en küçük etçil kemirgenler olarak bilinmektedir. Bu etçil hayvanlar et ile beslenen yırtıcı bir tür olarak tanınmaktadır. 15-20 cm boyları ile nasıl avlandıkları ve nasıl beslendikleri ise merak edilmektedir. Gelincikler ne yer ve nasıl beslenir diye merak edenler için işte bazı bilgiler;
- Gelincikler kemirgen midir sorusuna karşılık onların kemirgen etçiller olduğunu öğrenmiştik. Aynı zamanda çok hızlı hareket edebilen yırtıcı hayvanlardır. Bu özellikleri sayesinde iyi birer avcı oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla öncelikli olarak doğada ve tarlalarda yaşayan kendinden küçük canlıları avlayarak onlarla beslenirler.
- Gelinciklerin en çok avladığı hayvanların başında tarla fareleri gelmektedir.
- Doğada yaşayan ve küçük fiziki yapıya sahip olan her bir hayvan onlar için potansiyel av demektir. Kendinden küçük canlıları boyunlarından ısırarak öldürürler.
- Yılanlar gelinciklerin avladığı ve beslendiği canlılardandır.
- Tavşanlar gelinciklerin beslenmek üzere avladığı hayvanlardandır.
- Her ne kadar kendinden büyük olsalar da kümes hayvanları gelinciklerin kolayca öldürebildiği canlılardır. Kümes hayvanları ile beslenmektedirler.
- Gelincikler ağaçlara tırmanabilmek özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde ağaç tepelerindeki kuş yumurtalarını yiyerek beslenebilmektedirler.
Gelinciklere karşı nasıl önlemler alınmalıdır
Gelincikler kırsal kesimlerde yaşarlar. Etçil olan bu hayvanlar özellikle kümes hayvanları ile beslenmeyi çok severler. Bu nedenle kırsal kesimde kümeslere dalarak buradaki hayvanları telef ederler. Bu tür bir durumla karşılaşmamak için kümeslerde gerekli önlemeleri almak gerekir.
Gelincikler çok küçük bir yapıdadır ve ufacık delikten dahi girebilecek bir potansiyele sahiptir. Onların kümese girmemesi için kümes etrafında en ufak bir deliğin dahi bulunmaması gerekmektedir.